ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗΣ: "Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ"

                     


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΡΝΙΛΑΚΗΣ: "Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ" - Γράφει η Δήμητρα Ψιμουλάκη


"Αγαπημένοι μου αναγνώστες, μου λείψατε πολύ. Να μου συγχωράτε την απουσία μου το τελευταίο διάστημα, κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις από τη μία κάτι τα νέα μέτρα απ' την άλλη με κράτησαν λίγο εκτός απ' τα αγαπημένα μου Κρητοπαινέματα. Σας αγαπώ πάντα, δουλεύω υλικό για εσάς πάντα, κι επιστρέφω με αγαπημένους καλλιτέχνες κοντά σας."

Ένας απ' τους καλλιτέχνες που δε θα μπορούσαν να λείπουν απ' τα Κρητοπαινέματα είναι ο σημερινός μας καλεσμένος. Από που ν' αρχίσω να λέω για 'κείνον; Πόσα όμορφα πράγματα έχει δημιουργήσει και πόσες φορές έκανε το νησί μας περήφανο! Συμμετοχές σε Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής, στο Ηρώδειο με τον Ερωτόκριτο, στο Παγκόσμιο φεστιβάλ Φολκλορ στην Ουγγαρία, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής στη Σικελία, σε Αφιέρωμα στην μνήμη του Νίκου Ξυλούρη, σε Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής στην Κύπρο, είναι μουσικός δάσκαλος λύρας κι αναπληρωτής καθηγητής μουσικής και αυτά είναι μόνο μερικά απ' τα υπέροχα πράγματα που έχει κάνει.

Ο Διονύσης Κορνιλάκης είναι εδώ στα Κρητοπαινέματα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη.
-Διονύση μου καλώς εσμίξαμε, χαίρομαι που είσαι εδώ και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί με τα όσα έχεις κάνει τόσα χρόνια. Αξιοθαύμαστη πορεία!
-Δημητρά μου καλως σε βρήκα, ευχαριστώ για την πρόσκληση, χαίρομαι πολύ γιατί αγαπώ το νησί, τον τόπο μου κι οτι με κρατά σε επαφή μαζί του είναι χαρά μου.

-Γεννημένος στην Κρήτη αλλά λείποντας τόσα χρόνια, σου έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να επιστρέψεις κάποτε στο νησί;

-Φέτος αισίως κλείνω 29 χρόνια στην Αθήνα. Σαφώς και η ανάγκη επιστροφής είναι μεγάλη, αλλα όπως λένε τίποτα μονιμότερο του προσωρινού. Κάποια στιγμή πιστέυω να τα καταφέρω. Είμαι πολλά χρόνια εδώ κι όπως καταλαβαίνεις έχω κάνει πολλά πράγματα στην καριέρα μου. Είναι λίγο δύσκολο να φύγω τώρα.
-Πόσο δύσκολο ήταν για 'σένα να προσαρμοστείς σε άλλο τόπο;
-Κάθε αρχή και δύσκολη. Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράματα αλλά όταν υπάρχει θέληση και στόχος όλα γίνονται. Σαφώς παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη. Εγώ στάθηκα τυχερός στις συνεργασίες μου αλλά τις προϋποθέσεις τις δημιουργούμε κι εμείς.
-Πολλές σπουδές στη μουσική. Βυζαντινή. Ευρωπαϊκή... Παίζουν ρόλο οι σπουδές σε ένα μουσικό ή δεν έχει να κάνει απόλυτα;
-Οι εποχές αλλάζουν. Λογικό δεν είναι; Ο συνδυασμός ταλέντου και γνώσης είναι ότι καλύτερο. 'Ενας μουσικός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να γνωρίζει μουσική σε βάθος πλέον γι' αυτό και στο μουσικό εργαστήρι ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΡΝΗΛΑΚΗΣ εκτός από τα όργανα συνεργαζόμαστε με το ΜΑΙΑΝΔΡΕΙΟ ΩΔΕΙΟ για τα θεωρητικά μαθήματα εκτός της φωνητικής και των υπόλοιπων οργάνων που γίνονται στη σχολή μας.

                                      

- Μαθήτευσες δίπλα σε σπουδαία ονόματα. Τι αποκόμισες ουσιαστικά απ' αυτό; Μουσικές γνώσεις ή ηθικές αξίες περισσότερο;
-'Όταν είσαι δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και μουσικό ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΝΤΑΚΗ με βοηθούς τότε τους μεγάλους ΓΙΑΝΝΗ ΞΥΛΟΥΡΗ και ROSS DALY μόνο καλά μπορείς να πάρεις. Από θέμα τεχνικής και γνώσης δεν το συζητάω. 'Οσον αναφορά τις ηθικές αξίες η πορεία και η στάση ζωής τους σημαίνει πολλά. Ο Δάσκαλος είναι πηγή έμπνευσης για το μαθητή και είναι καταλυτικός για τη μετέπειτα πορεία του.
-Μουσική οικογένεια. Άρα μουσικά ακούσματα. Πως θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια σ' αυτό το κομμάτι;
- Μεγάλωσα σε μία πολύ ζεστή και δεμένη οικογένεια, με 6 αδέλφια, με πολλές εικόνες από γλέντια από παρέες και λόγο του ότι μπήκα πολύ μικρός στη μουσική μπορώ να σας διηγούμαι ώρες ιστορίες. 'Ολα ή μάλλον τα περισσότερα μεγάλα ονόματα της κρητικής μουσικής τα πρόλαβα σε γλέντια και παρέες και τα γνώρισα από κοντά. Μεγάλη παρακαταθήκη αυτό για 'μένα. Οι κουβέντες και οι συμβουλές τους.
- Το ότι είσαι μακριά απ' το νησί, σε πορώνει περισσότερο στο να δημιουργείς όμορφες μουσικές;
-Δεν θα το έλεγα. Τη μουσική την έχουμε μέσα μας, είναι η ζωή και η ύπαρξη μας...Την Κρήτη και την κουλτούρα της την κουβαλάμε παντού. Εξάλλου είμαι πολύ συχνά στο χωριό μου και για δουλειά και για την οικογένεια.
- Συμμετείχες σε μια προβολή ολυμπιακών αγώνων του 2004. Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
-Μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς τη χώρα σου σε ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, όπως επίσης και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις είτε για τον ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ είτε για τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ κι οτιδήποτε σε κάνει να εκπροσωπείς την πατρίδα σου σε κάνει να νιώθεις μόνο περηφάνια. Μεγάλη εμπειρία λοιπόν.
- Πώς βλέπεις την κατάσταση στο μουσικό στερέωμα εν μέσω covid ; Σκοτώνουν τη μουσική οι καταστάσεις που ζούμε;
-Δυστυχώς οι μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και όχι μόνο, γιατί πίσω απ' αυτούς κρύβονται άλλα τόσα επαγγέλματα, ηχολήπτες, φροντιστές κι άλλοι πολλοί, περνάμε δύσκολη περίοδο. Αυτές οι καταστάσεις σε εξουθενώνουν και οικονομικά και ψυχικά. Στην αρχή λέγαμε ότι θα περάσει αλλά τόσο καιρό που κρατάει αυτό τελειώνουν τα αποθέματα υπομονής. Πιστεύω ότι θα τελειώσουμε απ' αυτό και θα ξαναμπούμε στην κανονικότητα και στη ζωή μας και στη δημιουργία εννοείτε.
- Πιστεύεις θα αργήσετε να σταθείτε στα πόδια σας οι μουσικοί ή πιστεύεις πως βγαίνοντας απ' όλο αυτό ο κόσμος θα θελήσει να ξεφύγει και να ξεσκάσει κι αυτό θα βοηθήσει στην ταχεία άνοδο της μουσικής πάλι;
-Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει και να διασκεδάσει. Δυστυχώς κι εύχομαι να βγω ψεύτης αλλά κάποια πράματα θα αλλάξουν στη διασκέδαση. Αυτό βέβαια είναι προσωπική εκτίμηση μακάρι να γίνουν όλα όπως πριν για να είμαστε ελεύθεροι με τους φίλους μας και τις παρέες μας. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει ζωή.
-Νέοι καλλιτέχνες. Υπάρχει ελπίδα; Υπάρχουν νέοι άξιοι συνεχιστές ή κάθε χρόνο και χειρότερα;
-Σαφώς και ευτυχώς θα έλεγα υπάρχει νέος κόσμος στην παράδοση μας και στη μουσική και στο χορό. Στη μουσική βγαίνουν νέα παιδιά που και ταλέντο και γνώσεις έχουν. Βέβαια η μουσική πάει σύμφωνα με τις εποχές υπάρχουν και τα μεν και δεν. Κατά βάση όμως περάσαμε τον κυκεώνα του ξενόφερτου και τώρα βλέπεις τη νεολέα μας να σου ζητάει παλιά τραγούδια και καινούργια εννοείτε αλλά σε παραδοσιακή φόρμα με σύγχρονο άκουσμα κι ενορχήστρωση και να λέμε δόξα το Θεό που η δισκογραφία μας πάει καλά, γράφονται καινούργια τραγούδια και συνεχίζουμε. Για 'μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

-Χάρηκα πολύ που τα είπαμε. Επιμένω ότι είμαι εντυπωσιασμένη από την όμορφη δουλειά που έχεις κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Θα χαρώ να φιλοξενήσουμε πολλά όμορφα νέα πράγματα μετά καραντίνας.

-Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλή συνέχεια στα Κρητοπαινεματα για την όμορφη δουλειά που κάνεις.

                                       

Κολαϊτη Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!