ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ


"Οι Αλιάκες κι οι ψηλές κορφές στσι μπάντες του Θερίσου, τση Λευτεριάς τ’ Αρχοντικό το Κάστρο τση Τιμής σου."   (Αετομαδαρίτης - Νικόλαος Δρακάκης, Χανιά-3η θέση Παγκρητιος διαγωνισμός μαντινάδας)
Θέρισο-Ένα χωριό γεμάτο ιστορία! - Γράφει η Κολαΐτη Ειρήνη 
Θέρισο Χανίων-Λίγα λογια
Εκεί έλαβε χώρα  η Επανάσταση του Θερίσου , στις 10 Μαρτίου 1905. Αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αιτία η αυταρχική πολιτική του Υπάτου Αρμοστή, Πρίγκηπα Γεωργίου, ενώ αφορμή για τους επαναστάτες στάθηκε η επιθυμία για ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
 Δε θα μιλήσω όμως για ιστορία! Για την ιστορία του τόπου αυτού έχουν γράψει πολλοί! Θέλω απλά να μιλήσω για μια πρώτη επίσκεψη και να σας μεταφέρω όσο μπορώ την ομορφιά του. 
Ήταν ένα πανέμορφο πρωινό κ αφού απολαύσαμε τον καφέ μας στην πόλη των Χανίων είπαμε να επισκεφτούμε το χωριό της Θερίσου. Χρόνια άκουγα αυτό το όνομα, πόσο όμορφο είναι, πόσο παραδοσιακό, τι ωραίο φαγητό έχει, πόση μεγάλη ιστορία..
 Οι αναμνήσεις  φτιάχνονται με εικόνες και όχι λόγια για αυτό το πρωινό εκείνο ήταν η ευκαιρία που περίμενα! 
Μπαίνοντας στο αμάξι είχα την εντύπωση ότι θα ήμουν ώρες ατελείωτες στο δρόμο προσπαθώντας να βρω το χωριό, ρωτώντας όμως πας στην πόλη, στη περίπτωση μας στο χωριό! Έτσι δε λένε? Έτσι λοιπόν και εμείς ρωτώντας τον ευγενικό περαστικό Μιχάλη μάθαμε ότι η διαδρομή μας θ διαρκούσε μόνο 20 λεπτά! 
Η διαδρομή ήταν σύντομη όμως τα 6χλμ του φαραγγιού της Θερίσου ήταν εκπληκτικά. Τοπίο καταπράσινο, γέμιζες τα πνευμόνια σου οξυγόνο, λίγο απότομες στροφές, να επισημάνω ότι θέλει λίγο παραπάνω προσοχή λόγου της ιδιομορφίας του τοπίου και του γεγονότος ότι αφαιρεισαι πολύ εύκολα χαζεύοντας τριγύρω! 


Φτάνοντας στο χωριό περπατήσαμε λίγο βλέποντας την πλατεία, το αρχηγείο του Βενιζέλου, το εκκλησάκι, κάποια παλιά γραφικά σπίτια, συμπαθητικά ζωάκια και πολλούς χαμογελαστούς ανθρώπους!
Εφόσον τελειώσαμε τη βόλτα μας και το στομάχι μας άρχισε να διαμαρτυρεται αφου βομβαρδιζοταν από τις μυρωδιές του αντικρυστου καθίσαμε και απολαύσαμε το τοπίο σε μια από τις πολύ όμορφες ταβέρνες της περιοχής! 

 Εκεί συνομίλησαμε με τον ιδιοκτήτη ο οποίος μας μίλησε για το χειμώνα στο χωριό μας επέτρεψε να φωτογραφησουμε τα πορτραίτα του αγαπητού του πατέρα τα οποία δείχνουν το πέρασμα του χρόνου στον άνθρωπο, στα οποία τη μόνη διαφορά που αντικρυσαμε ήταν τα χιονισμένα μαλλιά και τις αναμνήσεις χαραγμενες στο πρόσωπο του γιατί η λεβεντιά στέκεται εκεί αγερωχη!
 ΕΤΏΝ 81

ΕΤΩΝ 18

Βραδυ φύγαμε γιατί η παρέα ήταν καλή και δώσαμε ξανά υπόσχεση να επισκεφτούμε το Θέρισο όταν πλέον θα είναι σκεπασμένο με χιόνι! 

Κολαϊτη Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!