ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΛΑΜΠΑΔΑ


Πασχαλινή λαμπάδα! - Γράφει η Κολαΐτη Ειρήνη

Το έθιμο ξεκίνησε από την Πρωτοχριστιανική περίοδος, από τα χρόνια των πρώτων Χριστιανών και καθιερώθηκε από την αρχαϊκή Εκκλησία. Το άναμμα του κεριού αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της το οποίο τελούνταν πάντοτε  τη νύχτα της Ανάστασης ή Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας.

Η λαμπάδα είχε δε διπλή σημασία στο πνεύμα κατάνυξης και υποδοχής των νέων μελών:  Συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου, αλλά και τον ήλιο της Άνοιξης έχοντας βρει πλέον την πραγματική αλήθεια της ύπαρξης του. Επιπλέον, η λαμπάδα ήταν το σύμβολο του φωτός, που έφερε ο Χριστός, νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του. 

Στο πέρασμα των χρόνων η Εκκλησία κράτησε το δεύτερο σκέλος του συμβολισμού που έχει να κάνει με την Ανάσταση του Χριστού, καθώς σταδιακά  η σύνδεση της λαμπάδας με τη βάπτιση έπαψε να υπάρχει. 

Η λαμπάδα έτσι ταυτίστηκε με τον εορτασμό του Πάσχα και συγκεκριμένα της Αναστάσεως όμως στο εθιμολογικό πλαίσιο που υπάρχει στην Εκκλησία γύρω από αυτή, ακόμα και το χρώμα του κεριού έχει την δική του σημασία. Οι λευκές λαμπάδες υποδηλώνουν τη χαρά της Ανάστασης, ενώ οι κίτρινες είναι για τις ημέρες πένθους της Μεγάλης Εβδομάδας. 
Στις μέρες μας οι λαμπάδες βέβαια είναι συνήθως πολύχρωμες, ενώ ακόμα και μονόχρωμες  έχουν πάνω τους  σχέδια ή παιχνίδια. Όπως και να έχει οι λαμπάδες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Πάσχα. 

Πάρτε λοιπόν την λαμπάδα σας και ετοιμαστείτε να δείτε μέσα από το άναμμα του κεριού την αλήθεια την δική σας και των αγαπημένων σας προσώπων,προσδοκώντας σε μία ανάσταση που θα γεμίζει φως τις ψυχές όλων των ανθρώπων.Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε μια λαμπάδα πανεύκολα! 
https://www.google.com/amp/s/amp.queen.gr/spiti/exypnes-lyseis/story/109282/pasxalines-lampades-h-pio-eykoli-diy-kataskeyi-gia-na-xetrelanete-ta-vaftistiria-sas

Κολαϊτη Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!