Ιωάννης Παπαδάκης:"Πάντα ερωτευμένος με την Κατερίνα!''Άμα δε ξημερώσουνε...τα μάθια μας ζευγάρι... Ήντα θα πει πως η αυγή...χρώματα μέρας πάρει"


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, τα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ έχουν τη χαρά να φιλοξενούν έναν από τους σπάνιους Μαντιναδογράφους - Ποιητές με απίστευτη δύναμη γραφής πέρα απ' τα κλασικά και τα συνηθισμένα...ένας άνθρωπος που κατέχει καλά την κρητική γλώσσα και να μας εκπλήσσει με τα γραφτά του...ήθελα πολύ να μην λειπει απ' τα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ και χαίρομαι που δε μου αρνήθηκε. Καλώς να δεχτούμε τον Ιωάννη Παπαδάκη.
-Ιωάννη καλώς σε βρήκα.

-Δήμητρα ευχαριστώ για το κάλεσμα.
-Πόσα χρόνια γράφεις;

-Δε θυμάμαι γιατί γράφω πάντα...από μικρός...

-Εχεις δει διαφορά στην τότε γραφή σου με την τώρα μετά από τόσα χρόνια;

-Σαφώς... υπάρχει διαφορά, με τα χρόνια ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται και πλάθεται ανάλογα με τα βιώματα, την τριβή, την κατάρτιση και τη μάθηση...Είναι αυτό που λέμε, καταστάλαγμα..

-Τι μουσική ακούς;

-Ακούω και μου αρέσουν όλες οι μουσικές του κόσμου που παρουσιάζουν διαχρονικότητα, και κατά τη γνώμη μου είναι ποιοτικές με μεγάλη μου αγάπη την παραδοσιακή κρητική μουσική...

-Θα μπορούσες να φύγεις από το νησί; 

-Εχω γυρίσει αρκετά μέρη του κόσμου για αναψυχή και για επαγγελματικούς λόγους και μου αρέσουν τα ταξίδια, οι περιπλανήσεις και οι γνώρα με τους πολιτισμούς του κόσμου .. Δεν θα μπορούσα όμως να ζήσω αλλού Εκτός απο τη Μεγάλη Κρήτη...θα γυρνούσα πάντα στην Ιθάκη μου, όταν απαρνιέσαι τον τόπο σου απαρνιέσαι τις ρίζες σου.
-Πως σου φαίνεται το γεγονός ότι όλοι πια γράφουν μαντινάδες στο φεις;

-Δε βρίσκω κάτι κακό.Χαιρομαι που ασχολούνται ολο και περισσότεροι με την ποίηση...κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πολιτισμός να αναπαράγεται και να έχει αξιώσεις...τώρα αν γράφουν καλά η καλά θα το δείξει η πορεία και ο χρόνος....

-Το άλλο γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι καλοί μαντιναδογράφοι πραγματικά διαμάντια κι όμως οι περισσότεροι παίρνουν στίχο από τους ίδιους και τους ίδιους από συγκεκριμένα μέρη ή με συγκεκριμένο κύκλο κτλ;

-Κοίταξε είναι οι "επώνυμοι" και οι "ανώνυμοι" σε εισαγωγικά και αυτό έχει δύο παράγοντες...ο ένας είναι να ακολουθήσεις την "ασφάλεια" και ο άλλος λόγος είναι ότι αυτοί οι ποιητές σίγουρα στο σύνολο κάτι καλό γράφουν...
-Τι σε εμπνέει να γράψεις;

-Η βάση είναι τα βιώματα...είτε τα δικά μου είτε δικών μας ανθρώπων που τα ζούμε ή μας τα λένε. Επίσης απ' τη φύση...η φύση δεν εξαιρείται από καμία μορφή ποίησης. 

-Ο έρωτας;

-Το σημαντικότερο. Έρωτας...για τα πάντα...Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει τις στιγμές αν δεν είναι ερωτευμένος..Ερωτευμένος με τα πάντα..

-Θα εγκατέλειπες ποτέ τη γραφή;

-Οχι! Γιατί για όποιον γράφει πραγματικά, ειλικρινά, αμύνεται έτσι κι εξωτερικεύει αυτά που νιώθει μελωδικά. Δε γίνεται να εγκαταλείψει.
-Ξέρω ότι γράφεις κάτι πολύ ιδιαίτερο το οποίο ενδέχεται να εκδοθεί.

-Θα εκδοθεί ένα βιβλίο με ποίηση κάποια στιγμή...Γράφω ένα ερωτικό μυθιστόρημα με τη μορφή ομοιοκατάληκτου δεκαπεντασύλλαβου...

-Χάνεται πιστεύεις η αξία του δημιουργού μπροστά στον καλλιτέχνη; Όλοι ξέρουμε ποιος το τραγουδάει αλλά λίγοι ποιοί το έγραψαν.

-Τα ΜΜΕ επισκιάζουν το δημιουργό και ο άνθρωπος του χωριού δε βλέπει ακούει μόνο...επίσης τα ραδιόφωνα είναι κατηγοριοποιημένα.

-Η γυναίκα της ζωής σου η Κατερίνα Γαργανουράκη η φοβερή κι εκείνη καλλιτέχνης έχεις γράψει ένα φοβερό τραγούδι  το τραγουδησε  εκείνη με τον Μιλτιάδη Βαρουχάκη 
και το μελοποίησε ο Γιώργος Λουκάκης "Το Θεριό" φοβερό τραγούδι...πως είναι που τα γραφτά σου τα ακούς απ' τη φωνή της;

-Δε μ' αρέσει να γράφω εγώ να τραγουδά εκείνη για να φανεί εμπορικό. Θα δώσω είτε σε εκείνη είτε αλλού αν με εκφράζει ο τρόπος που θα το πει και ταιριάζει στον τρόπο που το έχω γράψει...από κει και πέρα σαφώς είναι υπέροχο να τραγουδάει κάτι δικό μου η Κατερίνα γιατί τη θαυμάζω και είναι εξαιρετική. Είναι ένα τραγούδι 5/8 επαναστατικό με τύμπανα και κρόταλα. Σαν να είναι ο ίδιος μας ο φόβος, είσαι δεμένος και μέσα σου χορεύεις. 
-Τύμπανα και κρόταλα; Πολλοί βάζουν όργανα διάφορα στην παραδοσιακή μουσική.

-Η παραδοσιακή μουσική που εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα μέσα αλλά δεν παραποιείται η βάση της είναι καλό...άσε που δεν πάει μπροστά η μουσική αλλά πίσω με την καλή έννοια γιατί βγαίνουν πάλι όργανα που υπήρχαν παλιά και είχαν χαθεί...πάντως η νεολαία εισχωρεί στην κρητική μουσική. Πολλοί είναι ανήσυχοι και το ψάχνουν!

-Πας σε γλέντια; Ακολουθείς την αγαπημένη σου; Σου έχει τύχει το φαινόμενο "Κούπες" που γίνεται λόγος τελευταία;

-Βγαίνουμε επιλεκτικά, στη μουσική που έχουμε διαλέξει και δεν αυτό. Αν πας παράδειγμα να ακούσεις Παπαδάκη ή Μελεσανάκη ή Σκουλά κτλ δεν έχει κούπες εκεί...
-Σε βλέπω σε καλή διάθεση φαίνεται ότι είσαι καλά. Ο έρωτας είναι η βασική αιτία;

-Ο έρωτας είναι τα πάντα...κι εγώ είμαι πάντα ερωτευμένος με την Κατερίνα...
ΑΜΑ ΔΕ ΞΗΜΕΡΩΣΟΥΝΕ...
ΤΑ ΜΑΘΙΑ ΜΑΣ ΖΕΥΓΑΡΙ...
ΗΝΤΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΩΣ Η ΑΥΓΗ...
ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕΡΑΣ ΠΑΡΕΙ...

-Τι θα συμβούλευες έναν νέο που θέλει ή έχει αρχίσει να γράφει;

-Τι να κάνει:
*Να είναι ο εαυτός του σε οτιδήποτε να έχει ταυτότητα.
*Να διαβάζει γενικά,,τη ζωή και τα γραφτά..
Και φυσικά να κοιτάζει βαθιά μέσα Του...

-Ιωάννη μου είσαι φοβερή προσωπικότητα γνώστης, ψαγμένος, ξέρεις τι θες ξέρεις τι κάνεις ξέρεις την αξία σου αλλά δεν την εκμεταλλεύεσαι και πραγματικά δικαιώθηκα που ήθελα να σε φιλοξενήσω... ευχαριστώ πολύ γιατί ξέρω ότι πολύ σπάνια δίνεις συνεντεύξεις.

-Σ' ευχαριστώ πολύ εύχομαι κάθε επιτυχία στα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ και ότι αγαπάς να το χεις!
creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!