Μιχάλης Καλλέργης :"Βασίζομαι στο πάθος που μου προκαλεί η μουσική μας"


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ

Σήμερα στα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ ίσως απ' τις καλύτερες φωνές που έχει βγάλει το νησί...Απίστευτη δύναμη...όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι το αγαπημένο μου τραγούδι είναι "Οι Πόνοι της Παναγιάς" σε στίχους του λατρεμένου μου Κώστα Βάρναλη και σε ερμηνεία του μέγιστου όλων Νίκο Ξυλούρη...Είναι το αγαπημένο μου τραγούδι που έλεγα στο γιο μου απ όταν γεννήθηκε...Οποίος άλλος καλλιτέχνης έχει κάνει τη φιλότιμη προσπάθεια να το ερμηνεύσει ποτέ δε με κάλυπτε...εκείνος είναι ο μόνος που κατά τη γνώμη μου το είπε απίστευτα καλά! Χαίρομαι που τον φιλοξενώ γιατί πέρα από φωνή έχει μαγικά χέρια στη μουσική και ταπεινό χαρακτήρα παρά το ότι έχει κάνει μεγάλες συνεργασίες και διαρκείς εμφανίσεις...με μεγάλη μου χαρά καλώς ορίζω τον Μιχάλη Καλλέργη!


-Μιχάλη, μουσική οικογένεια από παιδί κι εσύ έχεις εκπαιδεύσει το αυτί σου έτσι;

-Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα στα όργανα και ειδικά στη λύρα γιατί έπαιζε ο παππούς μου και πολλοί στην οικογένειά μου.

-Είχες κάποιον που θαύμαζες ιδιαίτερα και σε επηρέαζε;

-Ο Χριστός ο Φουρναράκης αποτέλεσε το τότε ίνδαλμα μου. Ειναι πρώτος ξάδερφος της μάνας μου. Το πρότυπο μου ήταν και παραμένει ο Μανώλης ο Κακλής με τον οποίο έχω μοιραστεί πολλές φορές το ίδιο πάλκο και το θεωρώ τιμή μου και ορόσημο μου.

-Κι ακούγατε μόνο κρητικά;

-Τα ακούσματα μου στο σπίτι από μικρός ήταν παραδοσιακά περισσότερο αλλά δεν έλειπαν ποτέ και τα λαϊκά της εποχής εκείνης λόγο ότι και η μάνα μου και ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος πλέον ήταν λάτρεις της ωραίας μουσικής και του όμορφου τραγουδιού ανεξάρτητα προέλευσης. Θυμάμαι με τον πατέρα μου και τη μάνα μου στ' αμάξι να τραγουδούμε από Κακλή και Μανιά μέχρι Κελαηδόνη και παιδιά απ' την Πάτρα.
-Και πότε πιάνεις τον εαυτό σου να θέλεις να πιάσεις όργανο;

-Η πρώτη φορά που έπιασα όργανο ήταν σε ηλικία 2 χρόνων, τη λύρα του παππού μου και τάχτικα υπέρ αυτής. Μετέπειτα θυμάμαι τον εαυτό μου παιδί να παίρνουμε στο χωριό στα Γουλεδιανά τις τάβλες πλυσίματος με τον Μανόλη το Χαμογιώργη και να φτιάχνουμε το τότε συγκρότημα μας.

-Ενδιαφέρον αυτό...σοβαρά;

-Ναι...ο ένας έκανε το λυράρη και ο άλλος το λαγουτιέρη και τραγουδούσαμε όλη μέρα. Μετά ήρθαν τα πρώτα μαθήματα σε δασκάλους και κατόπιν μόνο από ακούσματα.

-Εσυ ξεκίνησες με λύρα σωστά;

-Ξεκίνησα με λύρα και το λαγούτο ήρθε μετά από αρκετά χρόνια. Ακόμη και τώρα όταν θέλω να βγάλω ένα κομμάτι το βγάζω στη λύρα.

-Έχεις κάνει μουσικές σπουδές κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

-Οι μουσικές μου σπουδές πέρα απ' τους δασκάλους στα όργανα τον Ζυμπραγό το Μιχάλη στη λύρα και τον αξέχαστο Κώστα Μουντάκη αλλά και τον Στέλιο Ηλιακή στο λαγούτο με βοήθησαν πολύ. Έχω δώσει μεγαλύτερη βάση στο τραγούδι και εκεί έχω σπουδάσει και συνεχίζω να σπουδάζω. Έχω τελειώσει βυζαντινή μουσική και κάνω μαθήματα ορθοφωνίας. Αυτό όμως δεν λέει κάτι. Το αν το κάνω καλά η κακά είναι γιατί το αισθάνομαι η όχι εκείνη τη στιγμή. Ένα τραγούδι που δεν το αισθάνεσαι δεν το αποδίδεις κι ένα που το αισθάνεσαι το πας στα ουράνια.
-Με νέους σαν εσένα νομίζω υπάρχει ελπίδα για τη μουσική μας...να το αγαπούν πραγματικά...

-Οι νέοι σήμερα έχουν τεράστια μουσική παιδιά. Μ' αρέσει η όλη εξέλιξη της μουσικής μας. Γίνετε πιο εύηχη προς όλους ακόμη και προς ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την Κρήτη χωρίς όμως να χάνει την ταυτότητα της. Πιστεύω ότι είμαστε η μόνη τόσο διαδεδομένη μουσική στην Ελλάδα.

-Η δισκογραφία είναι στα άμεσα σχέδια σου;

-Δισκογραφία δεν έχω ακόμη αλλά τώρα ετοιμάζω κάτι. Έχω βγάλει μόνο ένα τραγούδι προς το παρών το "Γελα η ζωή μου" που ετοιμάστηκε  για το γάμο της στιχουργού της αγαπημένης μου ανηψιάς της Γιωργίας της Ηλιάκη και στο βιντεοκλίπ παίζουν οι ίδιοι, αυτή κι ο άντρας της ο Γιώργος ο Καπετανάκης.

-Σε στίχους και μουσική;

-Το τραγούδι είναι σε στίχους της Γιωργίας και σε μουσική του κουμπάρου μου και συνεργάτη μου Μάνου Χριστάκη.

-Εκείνο το βίντεο που τραγουδούσες τους πόνους της Παναγιάς...είχε απίστευτη απήχηση...ήταν φοβερή ερμηνεία...πες μας πως προέκυψε.

-Είμαι λάτρης του Νίκου Ξυλούρη. Πιστεύω ότι είναι ότι πιο μεγάλο και πιο φαντασμαγορικό έχει περάσει απ' την κρητική μουσική και απ' τη μουσική γενικά. Τα τραγούδια του είναι απ' τα πιο ζωντανά και περιγραφικά τραγούδια που αγγίζουν τον καθένα. Όταν τα ακούς είναι σαν να ζεις τα βιώματα του συνθέτη και του στιχουργού.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΔΩ-Ποια είναι η πιο μεγάλη σου αγάπη; Λύρα η λαγούτο; Και ποια η διαφορά για κάποιον που παίζει;

-Η αγάπη μου για την κρητική μουσική ξεκίνησε με τη λύρα και μετά προέκυψε το λαούτο. Η λύρα αποτελεί ακόμη και σήμερα βασικό κομμάτι της μουσικής μου κατεύθυνσης μιας και όλα τα τραγούδια προσπαθώ πρώτα να τα βγάζω στη λύρα.

-Ποια σχέδια έχεις για το μέλλον; Πώς σε φαντάζεσαι σε δέκα χρόνια μουσικά;.

-Σε δέκα χρόνια αν έχουμε την υγεία μας πιστεύω ότι θα έχω το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη που έχω και τώρα κι ίσως έχω ακόμη πιο ώριμη σκέψη μουσική και γενική. Όσο για τα σχέδια μου είμαι άνθρωπος που δεν βαδίζω κατόπιν σχεδίου. Κι όταν το έχω επιχειρήσει ποτέ δεν γίνετε όπως το σχεδίαζα. Βασιζομαι στο μεράκι μου μόνο και στο πάθος που μου προκαλεί η μουσική μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι αποφάσεις της στιγμής.

-Υπάρχει κάτι που μπορεί να σε κάνει να σταματούσες;

-Πιστεύω ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να με σταματήσει στο να τραγουδάω. Όχι επαγγελματικά. Εννοώ το τραγούδι σαν γενική κατάσταση στη ζωή μου. Πάντα τραγουδάω. Στις περισσότερες στιγμές της μέρας μου με πιάνω να τραγουδάω. Ακόμη κι αν πλέον δεν πηγαίνει η φωνή μου η την χάσω πάλι θα τραγουδάω απο μέσα μου. Δεν είναι κάτι που το προκαλώ. Ερχετε αφθορμήτα πλεον.

-Έχεις κάνει λάθη στη μέχρι τώρα διαδρομή σου πιστεύεις;

-Λάθη έχω κάνει πολλά. Ποιός άνθρωπος δεν έχει κάνει. Όμως μαθαίνω απ' αυτά. Προσπαθείς να γίνεις καλύτερος. Κάποιες φορές τα ευγνωμωνώ τα λάθη μου γιατί μου έδωσαν σοφία και δύναμη να ξεπεράσω άλλες καταστάσεις πιο δύσκολες. Πιστεύω ότι ο Θεός τα λάθη τα στέλνει για καλό. Για να σε κάνει άνθρωπο πιο ανθεκτικό και πιο δυναμικό.


-Ετοιμάζεις αυτή τη στιγμή κάτι δισκογραφικα; Η σαν τραγούδι;

-Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με τον κουμπάρο μου τον Μάνο το Χριστάκη σε μια περίοδο δημιουργίας κάποιων τραγουδιών. Όχι πολλά. 4 για την ακρίβεια που μόλις γραφτούν μαζι με το "γελα η ζωή μου" θα αποτελέσουν τα πρώτα τραγούδια του πρώτου μου προσωπικού δίσκου. Θα είναι ένα σιγκλάκι που θα αποτελεσει σφραγίδα δική μου για να υπάρχει και να λέω κι εγώ ότι κάτι δημιούργησα. Θα είναι τραγούδια σε μουσική δική μου και του Μάνου και στίχοι δικοί μου και της Γιωργίας της Ηλιάκης. Ευελπιστώ μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε τελειώσει και να κυκλοφορήσει.

-Μιχάλη μου χάρηκα πραγματικά πολύ που σε φιλοξένησα εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή σου...

-Δημητρούλα εγώ σε ευχαριστώ κι εύχομαι ότι κάνεις να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμείς...


creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!