ΜΟΧΙΑΝΗ ΑΠΟΚΡΑ


Μοχιανη Αποκριά!Ξυνοχοντρος και μουζουδια 2019!-Γραφει η Κολαΐτη Ειρηνη

Στο Μοχό τηρείται ένα ιδιαίτερο έθιμο, το «Ξυνόχοντρος και Μουζουδιά» και οργανώνεται τo Σαββάτο της δεύτερης εβδομάδας της αποκριάς, από Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Πρόκειται για αναβίωση παλιού τοπικού εθίμου με ψήσιμο ζεστού ξυνόχοντρου (παραδοσιακό φαγητό, σούπα από αποξηραμένο τεμαχισμένο σιτάρι με γάλα) και μεταμφίεσης με μουζουδιά (στάχτη).
Με αφορμή τον εορτασμό των αποκριών, τριγυρνάνε στα σοκάκια με μουζουδιές στο πρόσωπο, ντυμένοι μασκαράδες τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες, δίνοντας μια ευχάριστη νότα στο χωριό. Στην συνέχεια στήνεται γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού με κρητική μουσική, χορό όπου μαγειρεύεται και προσφέρεται ξυνόχοντρος. Ο ξυνόχοντρος, το κρασί και τα αναψυκτικά είναι δωρεάν, αλλά πουλιούνται σε συμβολική τιμή μπύρες και σουβλάκια.
Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν και φέτος  στην πλατεία του χωριου. Πέρυσι πάνω από 10.000 οι άνθρωποι απόλαυσαν 3.000 μερίδες ξυνόχοντρο, κρασί και αναψυκτικά δωρεάν. Ο ξινόχοντρος είναι σπιτικός, προσφορά των νοικοκυρών του Μοχού και ψήνεται σε τρια μεγάλα καζάνια από μαγείρους έμπειρους.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κρητικά και λαϊκά, και φυσικά ξένες κ ελληνικές επιτυχίες από τον dj ενώ και φέτος εγίνε μάχη για να προλάβει κάποιος... "βαρέλι" στην πλατεία του Μοχού.Φυσικα δεν έλειψαν κ τα πυροτεχνήματα! Άψογη διοργάνωση, πολύ κέφι, άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά αλλά με χαμόγελο για να βγει μια όμορφη βραδιά, μια βραδιά όπου σμιξανε όλοι και έγιναν μια μεγάλη συντροφιά, γνωστοί και άγνωστοι, μεγάλοι και μικροί, ντόπιοι και ξένοι! Σε εσάς που επισκευτηκατε το Μοχο εύχομαι και του χρόνου! Σε όλους τους υπόλοιπους σας εύχομαι κάποια στιγμή να λάβετε και εσείς μέρος σε αυτο το Μοχιανο ξεφάντωμα! Εμείς σίγουρα το γλεντησαμε! 


Υ. Γ Το βανακι το οποίο μετέφερε τον κόσμο από τους χώρους στάθμευσης μέσα στο χωριό είναι τέλεια ιδέα! Κολαϊτη Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!