ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΣΟΦΙΑ ΙΣΜΗΝΗ"ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΒΟ,ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΑ,ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ"

Συνέντευξη - Σοφία Ισμήνη "Έχω μια πεποίθηση στη ζωή, πως ό,τι είναι αληθινό θα μείνει. Θα επιβιώσει κόντρα σε κάθε φόβο, κάθε αντιξοότητα, σε κάθε προγνωστικό."

Γράφει η Δήμητρα Ψιμουλάκη


Η σημερινή συνέντευξη είναι πολύ ιδιαίτερη για 'μένα γιατί φιλοξενώ μια γυναίκα που έχει σημαδέψει την ψυχολογική μου κατάσταση πολλές φορές κι έχει διαμορφώσει πολλές φορές τον τρόπο σκέψης μου και τις απόψεις μου, μέσα απ' τα γραφτά της! Την θαυμάζω, την θαυμάζω γιατί έχει τον τρόπο να συνδυάζει στα γραφτά της τον ρεαλισμό με τον ρομαντισμό μαζί, κάτι πολύ δύσκολο να γίνει εφικτό. Έχω ερωτευτεί με τα γραφτά της, έχω πονέσει κι έχω κλάψει με αυτά, έχω γεμίσει ελπίδα, έχω νιώσει......... Την επιδίωξα και την λαχταρούσα αυτή η συνέντευξη...απολαύστε την υπέροχη συγγραφέα Σοφία Ισμήνη. -Σοφία μου καλησπέρα σου...χαίρομαι απίστευτα που καταφέραμε να κάνουμε αυτή η συνέντευξη, σου έχω εκφράσει πόσο λατρεύω τα γραφτά σου, τον τρόπο σκέψης σου και γραφής σου. Σε διαβάζω και δεν πιστεύω ότι μπορεί ανθρώπινο μυαλό να έχει τέτοια έμπνευση σκέψης. -Δήμητρα μου, εγώ σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση και είναι τιμή μου που ανοίγω το νέο κύκλο συνεντεύξεων σου. Αγαπώ την Κρήτη πολύ και τους ανθρώπους της.

-"Έχω μια πεποίθηση στη ζωή, πως ό,τι είναι αληθινό θα μείνει. Θα επιβιώσει κόντρα σε κάθε φόβο, κάθε αντιξοότητα, σε κάθε προγνωστικό. Αγαπώ τους ανθρώπους που τολμούν να ονειρεύονται, απεχθάνομαι τα στερεότυπα που σκοτώνουν τα όνειρα. Κυνηγός του απόλυτου, σε ένα κόσμο δέσμιο του σχετικού, γράφω, με την ελπίδα πως θα λύσω τα δεσμά του." το βιογραφικό σου στις ΑΝΑΠΝΟΕΣ. Κυνηγός του απόλυτου...τώρα εξηγούνται όλα! Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά που πολλοί θα ήθελαν να γνωρίζουν ίσως... Όμορφο όνομα διπλό και καταγωγή απ' το βορρά. -Σοφία από την προγιαγιά, Ισμήνη από τη γιαγιά, μεγάλωσα στην υπέροχη Καβάλα και κατάγομαι από την πόλη με τα χίλια χρώματα όπως την αποκαλούν, την αρχοντική Ξάνθη.


-Πότε έπιασες τον εαυτό σου να έχει την ανάγκη να εξωτερικεύσει μέσω της γραφής αυτά που ένιωθε η αντιλαμβανόταν; Έγινε κάτι εκείνη τη στιγμή στη ζωή σου και ξεκίνησε βιωματικά; -Δεν μπορώ να εντοπίσω κάποιο βίωμα ή να αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο παρελθόν, μιας και από τότε που έμαθα να φτιάχνω συλλαβές κι ύστερα λέξεις δεν σταμάτησα να γράφω.


-Ποιό ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο γραφτό σου; -Το πρώτο ολοκληρωμένο μου γραπτό αφορούσε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο το οποίο περνούσε δύσκολες στιγμές.-Θα μπορούσε κάτι να σε κάνει να σταματήσεις να γράφεις ποτέ; -Να βγάζω στο φως τα γραπτά μου, ενδεχομένως ναι. Να γράφω, ποτέ.
-Πώς αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο σήμερα σαν γενική εικόνα; Σε απογοητεύει κάτι; Σε ενθουσιάζει κάτι; -Ο κόσμος είναι και ήταν πάντοτε σκληρός. Αυτό που με απογοητεύει είναι που είναι δεν μαθαίνει από τα λάθη του και που όλο και πιο συχνά, γίνεται λιγότερο δίκαιος. Αν με ενθουσιάζει κάτι και μου δίνει ελπίδα, αυτό είναι τα παιδιά και μόνο. Μικρά και μεγάλα.

-Οι απόψεις σου περί "της γνώμης του κόσμου" και το "τι θα πει ο κόσμος" είναι γνωστές...πώς κρίνεις τον ρατσισμό των ανθρώπων και την τάση να μειώνουν όσους δεν πάνε με τα "πρέπει" της κοινωνίας μας; -Αν και θα μπορούσα να επεκταθώ περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα, θα αρκεστώ στο να πω πως απεχθάνομαι τα στερεότυπα που θέλουν την ζωή ενός ανθρώπου υποταγμένη στα πρέπει και τα θέλω της κοινής γνώμης. Θαυμάζω, αγαπώ και στηρίζω εκείνους που δεν την υπολογίζουν. Οι υπόλοιποι δεν με αφορούν. Κι εδώ που τα λέμε, δεν θα έπρεπε να αφορούν και κανέναν άλλο.

-Από τα γραφτά σου φαίνεσαι άνθρωπος ευαίσθητος σκεπτόμενος και με βαθιά ανάγκη να μπορούσες να αλλάξεις τον κόσμο...τι θα άλλαζες πρώτα απ' όλα αν σου δίνε ο Θεός αυτή τη δύναμη; -Δεν θα πεινούσε, δεν θα κρύωνε και δεν θα φοβόταν κανένα παιδί επάνω στη Γη.
-Πιστεύεις στο θεό; -Πιστεύω. -Πολύς κόσμος σε ξέρει και αγαπάει τα γραφτά σου πως κι εγώ...γράφεις απίστευτα...εγώ θα τα χαρακτήριζα ρεαλιστικά και ρομαντικά μαζί...πως καταφέρνεις να το συνδυάζεις; -Σε ό,τι με αφορά δεν υπάρχει καμία συνταγή. Δεν ξέρω τι θα πει δημιουργική γραφή, δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ τίποτα σχετικό. Δεν γράφω με κανόνες, γράφω με την ψυχή μου. -Είσαι υπέροχος άνθρωπος, η γραφή σου σε χαρακτηρίζει ιδιαίτερα και πραγματικά ο κόσμος που σε ακολουθεί σε διαβάζει φανατικά. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που σε φιλοξένησα στα κρητοπαινέματα! -Εγώ ευχαριστώ...εύχομαι να έχεις κάθε επιτυχία σε οι κάνεις! Καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο!
Κολαϊτη Ειρήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!