Ο Άρης Καβατζίκης μας ξεναγεί στην ανατολική πλευρά της Κρήτης [pics]


Ο Άρης Καβατζίκης λατρεύει την Κρήτη. Τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού του τη σύστησε η δημοσιογράφος φίλη του, Χριστίνα Πολίτη, η οποία, σ’ ένα ταξίδι της εκεί με την Ελένη Πετρουλάκη -από αυτά τα μέρη κατάγεται η Ελένη-, ανακάλυψε τους ορεινούς Πεύκους, ένα χωριουδάκι ανάμεσα σε δέντρα και υπέροχες χαράδρες, μυρωδιές, μονοπάτια, primitive ήχους. Ο δημοσιογράφος μας ξεναγεί μέσα από τις σελίδες του Glow σε αυτά τα μέρη.
«Αυτό το σημείο της Κρήτης είναι «κράτος εν κράτει», μια διαφορετική πλευρά του δημοφιλούς προορισμού. Όχι τόσο αναπτυγμένη και τουριστικά προβεβλημένη. Διατηρεί μια πρωτόγνωρη αγνότητα, τόσο σε ό,τι αφορά στο φυσικό της τοπίο, όσο και στους ανθρώπους της. Η ακατέργαστη και ανόθευτη κρητική ψυχή εδώ «αναπτύσσεται» σε όλο της το μεγαλείο. Η ζέστη που φέρνει το Λιβυκό Πέλαγος έχει κυριολεκτικά εμποτίσει την καρδιά αυτών των ανθρώπων που σε αγκαλιάζουν με θέρμη, κάνοντας πράξη τη φιλοξενία που θεωρητικά πρεσβεύει ο λαός μας», γράφει ο Άρης.
«Ακόμη και σήμερα θυμάμαι την ερώτηση σε μια κυρία τοπικού σούπερ μάρκετ, στον Μακρύ Γυαλό, «Μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω κάψουλες espressο;», για να λάβω την απάντηση, «Αγόρι μου εδώ δε θα βρεις τέτοια πράγματα… Κάτσε να πεταχτώ σπίτι να σου φέρω, που έχει ο γιος μου». Οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά ευγενικοί, πρόθυμοι και φιλόξενοι, αρκεί να καταφέρεις να τους ξεκλειδώσεις. Είναι εκπληκτικό μέσα στον χειμώνα να παραλαμβάνεις στο σπίτι σου, στην Αθήνα, ένα χαρτοκιβώτιο με πιπεριές, ντομάτες και ντοματίνια από την Κρήτη μαζί μ’ έναν τενεκέ παρθένο λάδι από τους φίλους σου στο Λασίθι. Γενναιοδωρία, ανιδιοτέλεια και αγνά αισθήματα.
Αυτή η Κρήτη δεν είναι κοσμική. Φέρει μια άγρια ομορφιά, την οποία ανακαλύπτοντάς την θα φέρεις πολλές φορές στο μυαλό σου τα road trips των αμερικανικών ταινιών σ’ έρημα τοπία, κοντά στο Gran Canyon. Η ακτογραμμή που οδηγεί από την Ιεράπετρα μέχρι και το φοινικόδασος του Βάι είναι γεμάτη μοναδικές, ανοργάνωτες -οι περισσότερες- παραλίες, που θα ξετρελάνουν τους φυσιολάτρες. Ακόμη κι αν χρειαστεί να οδηγήσετε μέσα από το βουνό για να ξανακατεβείτε σε κάποια παραλία, η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα, καθώς το γαλάζιο της θάλασσας αντανακλά τον ήλιο.»
Διάβασε περισσότερα στο Glow που κυκλοφορεί


tlife.gr

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!