Αυτό λοιπόν σημαίνει Ερωτόκριτος...

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΡΚΟΥΛΙΔΗ

Ο Βιντσέτζος Κορνάρος ο δημιουργός αυτού του βιβλίου με τις ατελείωτες μαντινάδες μιλάει για τον έρωτα και τα πάθη. Για έναν έρωτα που δεν έσβησε η φλόγα ποτέ και δημιουργήθηκε σε δυνατή αγάπη, αν και χώριζαν πολλά τον Ερωτόκριτο με την Αρετούσα δεν δίστασαν στον έρωτα αυτό, δεν κοίταξαν τα εμπόδια που τους χώριζαν μόνο ακολούθησαν την καρδιά τους προς το δρόμο της αγάπης. 

Αν και ο πατέρας της ο Βασιλιάς Ρήγας τους έβαλε το πιο μεγάλο εμπόδιο η Αρετούσα θυσιαστικέ για τον έρωτα της για κείνον και φυλακίστηκε. Κι ο Ερωτόκριτος αν και τον έδιωξε μακριά ποτέ δεν έπαψε να την αγαπάει και να την σκέφτεται. Τι κι αν έκανε ο Ρήγας με την Ρήγισσα, τι Αρχοντόπουλα κι αν έφερε για την κόρη του εκείνη τα απαρνιόταν. Προτιμούσε την φυλακή μαζί με την Νταντά της την Νένα. 

Γιατί χωρίς τον Ερωτόκριτο ένιωθε σαν νεκροζώντανη. Η καρδιά της μια φυλακή ανιμένοντας τον Ερωτόκριτο, πιστεύοντας βαθιά μέσα της ότι θα γυρίσει κι ότι θα είναι μαζί. Η σκέψη της και η καρδιά της σε αυτή την ελπίδα, που τελικά βγήκε αληθινή ζώντας στο τέλος μαζί του, δίπλα του, να διοικούν το παλάτι μαζί, κι ευτυχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον.

Ας δούμε μετά από αυτή την μικρή περίληψη τι σημαίνει η λέξη Ερωτόκριτος.

Ο Βιντσέτζος Κορνάρος δεν έδωσε έτσι απλά τυχαία την ονομασία του βιβλίου του Ερωτόκριτος. Αλλά το μελέτησε πολύ πριν ξεκινήσει να γράφει. Ερωτόκριτος δεν είναι απλά ένα όνομα. Είναι αν το δούμε λογικά δυο διαφορετικές λέξεις που δημιουργούν αυτό το όνομα. Έρως + Κρίση. Άρα Ερωτόκριτος.  Έρως από την λέξη έρωτα, και Κρίση από την λέξει κρίση δηλ. δυσκολίες.Γιατί  λοιπόν κόλλησε αυτές τις δύο λέξεις. Τι θέλει να μας πει μέσα από αυτόν εδώ τον τίτλο του βιβλίου; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

Λοιπόν. 
Μέσα σε όλο το ποίημα με τις ατελείωτες μαντινάδες εξηγεί, στον τίτλο του ότι ο Έρωτας για να γίνει πιο δυνατός, για να βαστάξει γερά, περνάει από πολλά εμπόδια, κι από κει φαίνεται ο αληθινός έρωτας η αληθινή αγάπη. Σπάζοντας τα καλούπια του εγώ, δημιουργώντας το εμείς. Μην κοιτάζοντας εμπόδια, και τον εγωισμό σε μια σχέση γεμάτο έρωτα. 

Ότι ο αληθινός έρωτας για να γίνει πιο δυνατός πρέπει να ποτίζεται από αγάπη κάθε μέρα, όπως το δέντρο για να μεγαλώσει και οι ρίζες του να ριζώσουν καλά στη γη χρειάζεται νερό, έτσι είναι και η αγάπη δύο ανθρώπων. 

Γιατί αυτό κατάφεραν ο Ερωτόκριτος με την Αρετούσα μέσα από τα εμπόδια της ζωής. Να μην μπορεί δίχως ο ένας από τον άλλον μη αφήνοντας αυτά τα μεγάλα κύματα να τους επηρεάσουν, αλλά να προκαλούν φουρτούνα και παλίρροια στην καρδιά τους κάνοντας αυτές τις καρδιές να σπάνε τα όρια αυτά και να προχωρούν μαζί. Ούτε η φυλακή δεν το εμπόδισε που πέρασε η Αρετούσα, ούτε η ξενιτιά που τον έστειλε ο Ρήγας τον Ερωτόκριτο μακριά σε άλλα μέρη για να ξεχάσουν ο ένας τον άλλον. Αυτό λοιπόν σημαίνει Ερωτόκριτος. 

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!