Το κινητό μου!!! Εξάρτηση και .....απεξάρτηση!!!!


Γραφει η Κολαϊτη Ειρήνη
Στις αρχές ήταν απλά μια παντόφλα με κεραία..κάπως έτσι: Αποτέλεσμα εικόνας για το πρωτο κινητο
Αργότερα μπήκε στο πλύσιμο και έγινε κάπως έτσι:
Αποτέλεσμα εικόνας για το πρωτο κινητο
Τώρα…μόνο καφέ δεν κάνει εφόσον τα κινητά νέας γενιάς είναι υπολογιστές τσέπης!
Αποτέλεσμα εικόνας για κινητο
Ήταν ένα ωραίο βραδάκι του Ιούνη όπου ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα! Κάθισα στον καναπέ με ένα ποτήρι παγωμένο νερό και έπιασα το κινητό μου να σερφάρω λίγο στο ίντερνετ..ξαφνικά ακούω τον τρομαχτικό ήχο της χαμηλής μπαταρίας… Κανένας λόγος πανικού θα το φορτίσω! (σκέφτηκα) Βάζω το φορτιστή στην πρίζα και…. Τίποτα! Νεκρός! Δοκίμασα όλες τις πρίζες του σπιτιού! Όλους τους φορτιστές αλλά μάταια!! Πανικός , απόγνωση! Σαββατοκύριακο, μαγαζιά κλειστά, ωχ όχι..και τώρα? Τώρα είχε μάλλον έρθει η ώρα να περάσω ένα διήμερο δίχως το κινητό μου..ΔΙΧΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ????
Οι πρώτες ώρες πέρασαν ήρεμα προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου ότι έλα ρε τι έγινε σιγά την απώλεια.. Από κάποια στιγμή κ έπειτα ένιωθα μια απώλεια, εκνευρισμό, λύπη, θυμό, νεύρα, νεύρα, νεύρα κ πάλι νεύρα! Δυστυχώς συνειδητοποίησα ότι ναι λοιπόν είμαι εθισμένη στο κινητό μου… Πέρασα δύο ημέρες κρατώντας το κ ας μη δουλεύει μέχρι ν έρθει ο αντικαταστάτης του. Give me a break! Εγώ είμαι αυτή που εκνευρίζομαι και φωνάζω όταν βλέπω μια παρέα με τα κινητά της αντί να συνομιλούν μεταξύ τους, εγώ είμαι αυτή που συμβουλεύω και αποτρέπω τα παιδιά από της ανούσια υπερβολική χρήση των κινητών..και τώρα? Τώρα συμπεριφέρομαι σαν τρελή μες τα νεύρα επειδή απλά δεν δουλεύει το κινητό μου! Ε όχι! Πρώτη και τελευταία φορά!
Είναι δύσκολο να απεξαρτηθεί κανείς απόλυτα από το κινητό του, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μετριάσει την χρήση του.
Οι ερευνητές Τζέφρει Ρόσμαν και Γκάρυ Σμολ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, προτείνουν ένα πρόγραμμα “αποτοξίνωσης” από το κινητό, διάρκειας 3 εβδομάδων.
Πρώτη εβδομάδα
Ο στόχος της πρώτης εβδομάδας, είναι τα όρια στην χρήση του κινητού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κινητό πρέπει να έχει θέση σε συγκεκριμένες ώρες, μέσα στην ημέρα.
Αυτό μπορεί να είναι για μισή ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα ή κατά το βραδινό γεύμα.
Είναι σημαντικό τα όρια να μπαίνουν, τις ώρες που συνήθως γίνεται η μεγαλύτερη χρήση του.
«Εάν για παράδειγμα συνηθίζετε να ασχολείστε με το κινητό πριν κοιμηθείτε, πείτε στον εαυτό σας ότι, δεν μπορείτε να το ανοίξετε μετά τις 9 μ.μ.», τονίζει ο Ρόσμαν. 
Δεύτερη εβδομάδα
Συχνά καταλήγει κανείς να ασχολείται με το κινητό από συνήθεια, ή γιατί απλώς «βαριέται».
Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας, προσπαθεί να σπάσει αυτό το δεσμό με το κινητό.
Το πρώτο βήμα είναι να απενεργοποιήσει κανείς τις ειδοποιήσεις.
Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, μπορεί να λαμβάνει κανείς ειδοποιήσεις μόνο για κλήσεις και μηνύματα και όχι για καθετί που συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσει κανείς να αποφύγει την ανανέωση στο facebook ή instagram, όταν είναι στο τρένο ή όταν περιμένει στην ουρά.
Καλύτερα να ασχοληθεί με κάτι άλλο για περάσει η ώρα, όπως να διαβάσει ένα βιβλίο.
Επίσης καλό είναι κανείς στον ελεύθερο χρόνο του, αντί να ασχολείται με το κινητό, να προτιμά άλλες δραστηριότητες όπως να κάνει μπάνιο, να πάει μια βόλτα, να παίξει με τα παιδιά του ή να ασκηθεί.
Τρίτη εβδομάδα
http://www.valueforlife.gr/wp-content/uploads/2017/06/news_thumb_71008_630.jpg
«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Απλά πρέπει να επιλέξουμε πότε και γιατί τις χρησιμοποιούμε”, τονίζει ο Δρ. Γκάρυ Σμολ.
Ένα τρόπος για ορθή χρήση του κινητού είναι οι υπενθυμίσεις.
Μπορεί κανείς να ορίσει μια ειδοποίηση κάθε 40 λεπτά, που θα του υπενθυμίζει να κάνει μια βόλτα ή να πάει στην κουζίνα να πιει νερό και μετά να επιστρέψει στο γραφείο.
Επίσης υπάρχουν εφαρμογές, που παρακολουθούν τη χρήση του τηλεφώνου.
Για παράδειγμα, το AppDetox επιτρέπει στον χρήστη, να ορίζει πόσες φορές μπορεί να ανοίγει μια εφαρμογή, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Πέρα από τα αρνητικά, το κινητό μπορεί να λειτουργήσει και προς όφελος της υγείας.
Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές με προγράμματα άσκησης και διατροφής ενώ μπορεί κανείς να κάνει διαλογισμό ή γιόγκα βλέποντας βίντεο στο διαδίκτυο.


Όσο για μένα..κατάφερα να κρατάει η μπαταρία του κινητού μου 1μιση μέρα και απολαμβάνω τα πανέμορφα νερά της Κρήτης με τους ανθρώπους που αγαπώ!

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!