ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΥΣΑ ΖΑΝΕΣΗ-ΑΛΕΞΑΚΗ ''ΖΗΝΟΒΙΑ 'Ενα παιδι βιαζεται στα 12 του και κρατάει ψηλά το δρεπάνι της εκδίκησης''νεο βιβλιο,παιδικη κακοποιηση,βιασμος παιδιου,ιστορια ζωης,σεξουαλικη κακοποιηση


Από την Νατάσα Πέτρου

Η ''ΖΗΝΟΒΙΑ'' το νέο βιβλίο της Χρύσας Ζανέση-Αλεξάκη ήρθε για  να αποτυπώσει το πρόβλημα της παιδικής κακοποίησης δίνοντας την ξεκάθαρη οργή της, εκφρασμένη μέσα από μια σκληρή ιστορία ζωής. 
Ο βιασμός ενός 12χρονου κοριτσιού και η πορεία της ζωής του...
Μια συγγραφέας που σε όλα της τα έργα ο ρεαλισμός κυριαρχεί,εδώ η τολμηρή γραφή της αποκαθηλώνει κάθε μορφή καθωσπρεπισμού και μας καθηλώνει,ξεγυμνώνει την αλήθεια,αφυπνίζει τις συνειδήσεις μας.....Η ''ΖΗΝΟΒΙΑ'' της ήρθε για να μείνει στις καρδιές μας....και μέσα από το δικό της δράμα και το δράμα όλων των κακοποιημένων παιδιών τούτου του κόσμου... 

Έχουμε ενα καινούριο βιβλίο που με την εμφάνιση του έτυχε θερμής υποδοχής ήδη!
Πολυγραφότατη και αστείρευτη πραγματικά…...Μιλήστε μας για τα βιβλία σας ,φτάνοντας μέχρι και το νέο που θα παρουσιάσουμε σήμερα 

Πριν ξεκινήσω θα πω ένα θερμό ευχαριστώ στην Crete on air και σε σένα αγαπημένη μου Νατάσα Πέτρου.  Ξεκινάμε λοιπόν.  Έχουν ήδη εκδοθεί τέσσερα βιβλία μου. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα 2013, από την Δυάς Εκδοτική με το Σέρφάρω αγάπη μου…. Σερφάρω. Το πρωτότοκο πνευματικό μου παιδί όπως το αποκαλώ. Ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει τα καλώς και τα κακώς κείμενα του διαδικτύου. Μια μυθοπλασία που αγαπήθηκε εφόσον γραφόταν πάνω σε αλήθειες. Το δεύτερο μου παιδί εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2014 και είναι το Έρωτας με χρώμα Φεγγαριού. Ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα με συνεχείς ανατροπές, κρατώντας τον αναγνώστη καθηλωμένο σε μια συνεχή αγωνία.  Τα γραμμένα της μοίρας δεν αλλάζουν λένε όσοι πιστεύουν στην μοίρα, απλά για να έχουν κάπου να καταλογίσουν τις ευθύνες τους. Εγώ πιστεύω στους καλοπροαίρετους και στους κακοπροαίρετους ανθρώπους. Αυτούς που βρίσκουν απώτερες δυνάμεις ώστε να κάνουν καλό ή κακό αντίστοιχα. Το 2014 εκδίδεται πάλι από την Δυάς Εκδοτική ο Έρωτας Δυνάστης. Μια αληθινή αφήγηση παράφορης αγάπης όπως μου την αφηγήθηκε η ίδια η ηρωίδα μου.  Η Στέλλα. Μια αγάπη που δυστυχώς δεν βρήκε την ανταπόκριση που της άξιζε. Η Στέλλα δεν ξεπέρασε ποτέ τον έρωτα δυνάστη της, εφόσον την κράτησε για πάντα δέσμια του. Το 2016 έρχεται από τις εκδόσεις Πνοή  το Ους ο Θεός… ΧΩΡΙΖΕΤΩ. Η πραγματοποίηση των ονείρων μας. Αληθινή ιστορία κι αυτό. Η δύναμη της δεκαεξάχρονης Καίτης να πάει κόντρα στην οικογένεια της στην εκκλησία και γενικά στο κατεστημένο της εποχής να διεκδικήσει την ζωή της, να γνωρίσει τον έρωτα και να πραγματοποιήσει τα όνειρα που της στέρησαν.
Και έρχομαι το 2018 με το κοριτσάκι μου όπως το αποκαλώ την Ζην Ο Βία μου. Το οποίο εκδίδεται  και πάλι από την Δυάς Εκδοτική.

Η συγγραφή είναι για σας ανάγκη έκφρασης… .τρόπος να βγάλετε μια κραυγή για όσα σας πονανε…. μετάγγιση των προβλημάτων  σας με το ευρύ αναγνωστικό κοινό;

Η συγγραφή για μένα είναι ζωή. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χανόμουν σε γωνιές, προκειμένου να βρω ησυχία για να γράψω. Μου αρέσει να ταξιδεύω πάνω σε κάτασπρες θάλασσες. Πάνω σε μια κατάλευκη σελίδα αποτυπώνω σκέψεις, περιπλέκω συναισθήματα λύπης, χαράς, οργής, πόνου και κραυγές απελπισίας γιατί αυτό είναι η συγγραφή. Ίσως άθελα μου ή από την ροή της πένας να μεταγγίζω και δικά μου προβλήματα στο αναγνωστικό μου κοινό. Θέλημα μου και στόχος μου είναι οι αναγνώστες να ταξιδέψουν μέσα από το έργο μου, να χαρούν, να λυπηθούν, ακόμα και να προβληματιστούν και ίσως τους δοθεί κάποια λύση σ΄ένα  δικό τους πρόβλημα.


Βρήκατε εύκολα ανοιχτούς δρόμους όταν ακόμα δεν είχατε καθιερωθεί συγγραφικά;
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς;...Ποιο δρόμο θα τους υποδεικνύατε ώστε να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους;

Θα πω πως στάθηκα πολύ τυχερή. Δεν αντιμετώπισα κανένα εμπόδιο στο συγγραφικό μου δρόμο.  Στέλνοντας το ''Σερφάρω αγάπη μου Σερφάρω'' σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, τρεις από αυτούς μου απάντησαν θετικά. Ο τυχερός ήταν ο κύριος Μωύσογλου που τηρούσε όχι μόνο τις δικές του προϋποθέσεις αλλά και τις δικές μου. Εύκολα μπορεί να γίνει σήμερα κάποιος συγγραφέας. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί προς όλους. Είπα πολλές φορές και θα το ξαναπώ πως δεν θα πλήρωνα ποτέ για να δω ένα βιβλίο μου εκδομένο. Νομίζω πως ο καθένας μας διαλέγει μόνος του τον δρόμο για την έκδοση του βιβλίου του. 

Το θέμα του νέου βιβλίου καταπιάνεται με ένα ζήτημα που στις μέρες μας είναι ενα τεράστιο κοινωνικό αγκάθι...Κάθε μέρα και ενα καινούριο περιστατικό παιδικής κακοποίησης έρχεται στην επικαιρότητα ...και μας σοκάρει, μας αηδιάζει μέχρι το επόμενο…. Ήταν ένα κίνητρο όλο αυτό για να γράψετε ;;

Αγκάθι, πολύ σωστά το είπατε. Εγώ θα το έλεγα γαϊδουράγκαθο. Εξαγριώνομαι και θλίβομαι βαθύτατα με τα αποβράσματα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας και ειδικά ανάμεσα στα παιδιά. Είναι μια πληγή που συνεχώς μεγαλώνει και κακοφορμίζει. Δυστυχώς δεν υπάρχει κράτος, νόμος που να τιμωρεί αδίστακτα και χωρίς έλεος αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα. Είναι πολύ λυπηρό να υπάρχουν κακοποιημένες ψυχές στις μέρες μας. 
Πάντα ήθελα να γράψω έστω κι ένα μικρό απόσπασμα εναντία στην βία. Ώσπου η επίσκεψη μιας κυρίας στον χώρο της δουλειά μου στο κομμωτήριο, μου έδωσε το κίνητρο  όταν μου εξομολογήθηκε την κακοποίηση της. 
Ο τρόμος που αντίκρισα στο πρόσωπο της κατά την εξιστόρηση της, το μεγάλο παράπονο που μου εξέφρασε με δάκρυα στα μάτια που δεν βρήκε το θάρρος να τον καταδώσει, μου έδωσε το έναυσμα για την συγγραφή αυτού του βιβλίου. 
Ο τρόμος της έγινε θυμός μου και τα δάκρυα της αγανάκτηση που ξεχύθηκαν από μέσα μου για. το τέρας που ακόμα και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος. Ζητούσα να γράψω ένα διαφορετικό βιβλίο. Ένα βιβλίο που να κτυπάει την βία μέσα από την βία. 

Η ηρωίδα είναι μια πανέμορφη γυναίκα…. τελικά η ομορφιά είναι όπλο δύναμης ή μπορεί να αποτελέσει και ένα ναρκοπέδιο που άθελα της μπορεί να μπει η γυναίκα που την διαθέτει;;

Η Ζηνοβία μου, το κοριτσάκι μου είναι πεντάμορφη. Γι αυτό αναφέρομαι και στο παραμύθι η πεντάμορφη και το τέρας. Στην περίπτωση της ηρωίδας μου η ομορφιά είναι το όπλο της. 
Οι τρεις άσοι που κρατάει στο χέρι και τον τέταρτο που έχει κρυμμένο στο μανίκι της και πάντα με συνένοχο την ομορφιά της θα  φτάσει εκεί που επιδιώκει. 
Που επιδιώκει και όχι εκεί που ονειρεύεται. Φυσικά μια όμορφη γυναίκα δεν κυκλοφορεί σε ναρκοπέδιο, μιας και η ίδια είναι μια κινητή νάρκη. 
Είναι στο χέρι της αν θα εκραγεί ή αν θα την απενεργοποιήσει ώστε να μη γευτεί τις καταστροφικές της συνέπειες. Εξαρτάται που αποσκοπεί και πως θα χρησιμοποιήσει την ωραιότητα της. Η ομορφιά είναι δίκοπο μαχαίρι και χιλιάδες οι πειρασμοί γύρω της, ειδικά στην εποχή μας.

Βασιστήκατε σε κάποια πραγματική ιστορία ή προήλθε από ένα πάζλ πραγματικών ιστοριών;....

Βασίστηκα στην εξομολόγηση της κυρίας που προανέφερα και σε ένα μικρό μέρος της εκδίκησης που ονειρευόταν να πάρει και που το όνειρο της έμεινε μονάχα όνειρο. Την ηρωίδα μου δεν την έπλασα σαν μια απλή γυναίκα που καταχώνιασε την κακοποίηση της. Την ηρωίδα μου  την έκανα πόρνη εξ ανάγκης και για να αποδώσω τον ρόλο. έψαξα και συζήτησα με γυναίκες της νύχτας και της πορνείας. Οι αφηγήσεις τους σοκαριστικές συμπληρώσαν το παζλ μιας σκληρής πραγματικότητας όπως καλά το θέσατε της υπόθεσης.  Αφηγήσεις που προσπάθησα να τις μεταφέρω όσο πιο ήπια μπορούσα.

Από που προέκυψε το όνομα Ζηνοβία; Γιατί το επιλέξατε;

Αχ! Έψαχνα ένα όνομα κοινό και συνάμα να σε παραπέμπει σε κάποια αρτίστα.
Την ηρωίδα μου την βάφτισε Ζηνοβία, η κόρη μου Χαρά όταν την επισκέφτηκα στην άκρη της γης. Την Αυστραλία. Όταν της έλεγα την υπόθεση του βιβλίου και πριν ακόμα αρχίσω να το γράφω, την ρώτησα τι όνομα να της δώσω, Τότε μου απάντησε μέσα σε τρανταχτά γέλια: «Ζηνοβία μαμά». 
Σταμάτησα σαν χαμένη να την κοιτάζω. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα της απάντησα: «Ζηνοβία παιδί μου! ΖΗΝΟΒΙΑ! Ζωή χωρίς βία» Έτσι κατοχύρωσα τον τίτλο. 
Ας είναι καλά το παιδάκι μου και όλη η οικογένεια του εκεί στην άκρη της γης όπου ζει. Και όπως αναφέρω και στο τέλος του βιβλίου μου, να της θυμίσω πως είναι ασήκωτη η προσμονή του γυρισμού τους. 
Επιτρέψτε μου να σας αναλύσω το όνομα Ζηνοβία που τόσο αγάπησα από ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου.
…..Λοιπόν άκου το όνομα του πατέρα των δώδεκα θέων είναι Ζευς.  Το θηλυκό όνομα είναι Ζηνοβία και το  αρσενικό Ζηνόβιος, που προέρχεται από δυο σύνθετες λέξεις. Η πρώτη είναι ο Ζευς, που στη γενική πτώση, κλίνετε του Ζηνός και η δεύτερη βίος. Σημαίνει λοιπόν εκείνος που έχει ζωή σαν του Ζηνός, διαθέτει δηλαδή, θεϊκή ζωή. Εγώ έδωσα τη δική μου εξήγηση για το δικό μου Το Ζηνοβία που βγαίνει από δυο εξίσου δυνατές λέξεις. Το ζην, η λέξη που είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να δωρίσει άνθρωπος σε άνθρωπο, τη ζωή! Και η βία ότι χειρότερο μπορεί να βιώσει κάποιος άνθρωπος από έναν άλλο, τη βία…….


Η Ζηνοβία στην πλοκή του βιβλίου από θύμα επιλέγει να γίνει θύτης χρησιμοποιώντας όμως ως ενδιάμεσο...ένα δρόμο μάλλον αυτοκαταστροφικό...που ταυτόχρονα της έδινε και μια κρυφή δύναμη...κατάφερε να βγει από κει….. κατάφερε και να μπορέσει να αποδώσει δικαιοσύνη μέσα  από ένστικτα εκδίκησης από την μια μεριά και από την άλλη μέσα απο την αλληλεγγύη και την αγάπη…. .Ένα πλάσμα φτιαγμένο από ένα κράμα αντίθετων δυνατών συναισθημάτων που δημιουργήθηκε χωρίς την θέληση του με αυτήν την ψυχοσύνθεση.

Η Ζηνοβία από πεντάμορφη γίνεται το τέρας. Αντιστρέφει το παραμύθι. Το θύμα γίνεται θύτης. μα εξακολουθεί να παραμένει θύμα. Κακοποίει και κακοποιείτε. Βιάζει και βιάζεται. Αντλεί μια απίστευτη δύναμη για να φέρει εις πέρας τον σκοπό της. Κρατάει ψηλά το δρεπάνι της εκδίκησης κι όταν το κατεβάζει …. Κι όμως χαρίζει την αγάπη που στερήθηκε απλόχερα.. Πως;  Θα το ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου. 

Θα μπορούσε να υπάρχει άλλος δρόμος για εκείνη;...Σκεφτήκατε ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα άλλο τέλος;

Δρόμοι υπάρχουν όπως υπάρχουν και παράδρομοι. Από τις συζητήσεις που προανέφερα με τις κυρίες της νύχτας  σχετικά με το βιβλίο μου είμαι σίγουρη  πως  τα γεγονότα και οι καταστάσεις οδηγούν αρκετές φορές σε λάθος επιλογές. Ο φόβος, η δειλία καθορίζουν το δρόμο σου. Δεν θα μου άρεσε κάποιο άλλο τέλος για το κοριτσάκι μου. Είμαι ευχαριστημένη με αυτό που του έχω δώσει, γιατί αυτό είναι που το κάνει και διαφορετικό. 

Πιστεύετε πως τα κακοποιημένα παιδιά μπορούν μέσα απο κοινωνικές δομές να επανέλθουν πλήρως…. χωρίς πληγές και να ζήσουν μια ολοκληρωμένα φυσιολογική ζωή

Είναι περιπλοκή η κατάσταση τους. Η ψυχική τους γαλήνη έχει διαταραχτεί δια παντός.  Σαφώς και θα ενταχθούν μέσα σε κοινωνικές δομές γιατί έτσι το ορίζει η ζωή, όμως η πληγή τους πάντα θα αιμορραγεί. Η κακοποίηση στιγματίζει για πάντα τον κάθε άνθρωπο πόσο μάλλον ένα παιδί, του οποίου κατακρεουργούν την αθώα  του ψυχή, σκοτώνοντας αδυσώπητα τα όνειρα πριν ακόμα αρχίσει να ονειρεύεται. 

Η παιδεραστία είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα….. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με την τιμωρία τους από την δικαιοσύνη. Πρέπει να αλλάξουν πράγματα;
Είναι επαρκής η νομοθεσία μας;

 Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω τις σκέψεις μου. Δεν υπάρχει τρόπος και λέξεις να αποτυπώσω την οργή μου. Παιδεραστής; Ένα ανθρωπόμορφο κτήνος. Ένα τιποτένιο ερπετό. Ένα..  Συγχωρέστε δεν μπορώ να τον περιγράψω.  Η μοναδική τιμωρία που πρέπει να υποστεί αυτό το κτήνος για εμένα είναι αυτή της Ζηνοβίας μου. Η δικαιοσύνη είναι λειψή σε αυτό το έγκλημα.  Ένας παιδεραστής είναι στυγερός δολοφόνος που δεν αφήνει πίσω του πτώμα, κι όμως το θύμα του είναι νεκρό.  Ένας παιδεραστής και μόνο ν΄ακούμπησει ερωτικά ένα παιδί ακόμα και στα μαλλιά, πρέπει να καταδικάζεται σε ισόβια. Εξοργίζομαι και ματώνω όταν ακούω στα Μ.Μ.Ε τέτοιου είδους αποτρόπαια εγκλήματα. Βγαίνω εκτός εαυτού, παραλογίζομαι όταν μετά από λίγο καιρό τους βλέπω να κυκλοφορούν ελεύθεροι για να αποτελειώσουν το διεστραμμένο έργο τους. Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και οι νόμοι να γίνουν αμείλικτοι μπροστά σε κάθε είδους κακοποίηση.

Δεν θα πούμε περισσότερα για το βιβλίο, θα αφήσουμε να ανακαλύψουν οι αναγνώστες την απρόσμενη πλοκή και το τέλος του. Ρεαλισμός, δυναμική εκφραστικότητα, λέξεις ατόφιες, συναισθήματα δυνατά θα τους κρατήσουν μέχρι την τελευταία σελίδα με αμείωτο ενδιαφέρον…. .Οι δικές σας προσδοκίες γι’ αυτό το έργο πέστε μας ποιες είναι;....

Εύχομαι από καρδιάς η Ζηνοβία, το κοριτσάκι μου να πάρει τον καλύτερο δρόμο.  Εύχομαι να γίνει ο καταπέλτης ώστε να σταματήσει την κάθε μορφή βίας. Εύχομαι ακόμα από τα τρίσβαθα της ψυχής μου γιατί η καρδιά είναι ρηχή, όπως λέει και η γιαγιά της Ζηνοβίας, να μην υπάρξουν ποτέ ξανά κακοποιημένες ψυχές. Να σταματήσουν να αποσιωπούν τέτοιου είδους εγκλήματα για να ζήσουν τα παιδιά σε ένα κόσμο, σε μια ΖΩΗ χωρίς ΒΙΑ.

 Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου κάνατε να μιλήσω για το βιβλίο μου. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφραστώ γι αυτό το μείζον πρόβλημα της εποχής μας που έχει γίνει μάστιγα πλέον. 
(ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ Κα Ζανεσή-Αλεξάκη στην σελίδα της ΕΔΩ)creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!