Πόμπια ...Η αρχόντισσα της Μεσαράς!!!!


ΑΠΟ ΝΑΤΑΣΑ ΠΕΤΡΟΥ
Η Πόμπια, ένα παραδοσιακό, πανέμορφο ιστορικό χωριό της Κρήτης που βρίσκεται στην επαρχία Καινουργίου του νομού Ηρακλείου και ανήκει στο δήμο Μοιρών. Από το Ηράκλειο απέχει 60 χιλιόμετρα και για να φθάσει ο επισκέπτης διασχίζει διάφορα χωριά του νομού παίρνοντας την Ε.Ο Ηρακλείου-Μοιρών.

Κατάφυτα βουνά από ελαιώνες, πεδιάδες με αμπέλια και λουλούδια της φύσης, είναι το τοπίο που αντικρίζει  κανείς μέχρι να φτάσει στην Πόμπια.


Ένα πηγάδι του χωριού Πομπία της Κρήτης.


Στο χωριό αυτό γεννήθηκε ο οπλαρχηγός της Κρητικής Επανάστασης Καπετάν Μιχάλης Κόρακας και εκεί χτίστηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο το 1845 ένα από τα πρώτα της Κρήτης. Μετά από 30 χρόνια ιδρύθηκε η Ελληνική σχολή Καινουργίου-Πυργιωτίσσσης μέχρι να ιδρυθεί το σημερινό Γυμνάσιο Πόμπιας.

Στις αρχές του 1901 λειτούργησε στην Πόμπια το Σχολαρχείο που είχε μόνο τρεις τάξεις και στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φοιτούσαν μόνο αγόρια. Το 1932 ο στρατηγός Κατεχάκης έκανε επέκταση της ανατολικής πτέρυγας του Γυμνασίου, χτίστηκε η δυτική πτέρυγα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και έγιναν και οι έξι τάξεις του Γυμνασίου.

Το ιστορικό κτίριο του Γυμνασίου Πόμπιας, που χρονολογείται από το 1936, επιλέχθηκε από το «Ίδρυμα Μανιδάκη» και πιο συγκεκριμένα από τον  αείμνηστο Αλέξανδρο Μανιδάκη που κατάγονταν από το Σίβα του Δήμου Φαιστού, για να γίνει δώρο η πολύτιμη συλλογή του από τα βιβλία του. Έτσι καλύφθηκαν οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της εκεί κοινωνίας σε μια συνολική προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Στην ανατολική πλευρά του χωριού υπάρχουν ερείπια Μεσομινωικού οικισμού, όπου βρέθηκαν όστρακα και τοίχοι της εποχής εκείνης κι επίσης σώζεται ένα μεγάλο Βενετσιάνικο μέγαρο γνωστό με την ονομασία «κονάκι» με ωραία σκαλιστά παράθυρα και σκάλες.
Η δραστηριότητα των κατοίκων του χωριού μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου του, είναι μεγάλη και αξιόλογη. Εδώ και 35 χρόνια οργανώνουν ένα από τα πιο ωραία καρναβάλια του νησιού το οποίο έχει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία. Στις απόκριες του 2013 μια μεγάλη καρναβαλική ομάδα η Dransdorfer company, που την προηγούμενη χρονιά είχε παραστεί στο Πομπιανό Καρναβάλι, προσκάλεσε τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου να συμμετέχουν στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην πόλη της Γερμανίας, κάτι το οποίο έγινε με μεγάλη επιτυχία.
Δραστηριότητες όπως καθαρισμός του χωριού, των κοντινών παραλιών κλπ., είναι ευχαρίστηση για τους κατοίκους της Πόμπιας, οι οποίοι εντάσσονται ενεργά σε όλα τα κοινά για ένα ακόμα πιο όμορφο χωριό που με αγάπη και μεράκι διατηρούν.Στο χωριό λειτουργούν περιφερειακό ιατρείο, Δημοτικό Σχολείο, νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Λειτουργεί επίσης εδώ και αρκετά χρόνια το ΚΕ.ΠΕ.Π Πόμπιας, κλειστού τύπου προνοιακό ίδρυμα, με πολύ μεγάλη συμβολή στον τομέα της πρόνοιας .


Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα με λαογραφικό χαρακτήρα είναι το ''ζύμωμα χωριάτικου ψωμιού και το ψήσιμο του στον ξυλόφουρνο! Τότε λοιπόν ο ξυλόφουρνος του συλλόγου παίρνει ''φωτιά'' !!! Μεγάλοι και μικρά παιδιά θα ζυμώσουν και θα ψήσουν ψωμάκι και φυσικά δεν θα λείψει από το τραπέζι των παρευρισκομένων και το ψητό στον ξυλόφουρνο!!!!
Πραγματικά ένας σύλλογος προς μίμηση ,αφού δεν μένει μόνο σε αυτά...αλλά οι δραστηριότητες του δεν λείπουν όχι μόνο  από τις μεγάλες γιορτές


αλλά  φροντίζει στην καθημερινή αναβάθμιση της πολιτισμικής ζωής των κάτοικων .Στον παλιό κινηματογράφο του χωριού θα συναντήσουμε συχνά παραστάσεις να φιλοξενούνται και το θεατρικό εργαστήρι να απασχολεί τα παιδιά του χωριού προσφέροντας ανεκτίμητο έργο αν σκεφτούμε την σημασία της θεατρικής αγωγής στην διάπλαση του παιδικού ψυχισμού.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ τον Συλλογο Εμψυχωτων Θεατρικου Παιχνιδιου!!!!

3 Νοεμβρίου μεγάλη μέρα για την Πόμπια!!

Εορτάζεται η μνήμη του Άη-Γιώργη του "μικρού" ή του "φτωχού", όπως τον ονομάτισε ο λαός μας για να τον διακρίνει από τον άλλο Άη-Γιώργη, το μεγάλο, τον Τροπαιοφόρο. Τούτος, ο Αη-Γιώργης, ο μικρός, κατέληξε και ξεχασμένος, πλέον, μπροστά στην επιβλητική μορφή του συνωνόματού του φημισμένου δρακοντοκτόνου καβαλάρη! Κι όμως, ο λαός μας με την πλούσια φαντασία του είχε βρει και για αυτόν θέση στο γιορτάσι του, τότε που τις ημέρες τις χρωματίζανε κάθε λογής έθιμα και εποχιακές ασχολίες! Τούτος ο Αη-Γιώργης, λοιπόν, βαφτίστηκε Σποριάρης, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας μας γίνεται η σπορά τη μέρα της γιορτής του, αλλά και Μεθυστής, καθώς σε κάποια μέρη του τόπου μας ανοίγουν τα βαρέλια με το καινούριο κρασί αυτή τη μέρα.

Αυτουνού τα σφουγγάτα είναι πολύ ακριβά
Η παροιμία λέγεται όταν αναφερόμαστε στη φιλαργυρία κάποιου.

Γεννήθηκε με αφορμή το παρακάτω θαύμα του Αγίου Γεωργίου:
Ήταν κάποτε ένα ασθενικό παιδί που είχε καημό ότι δεν μπορούσε να νικήσει στο πάλεμα κανένα συνομίληκό του. Παρακάλεσε λοιπόν θερμά τον Άη Γιώργη να τον βοηθήσει κι αυτός σ' αντάλλαγμα θα του έφερνε ένα σφουγγάτο (ομελέτα).Πραγματικά ό Άγιος βοήθησε και νίκησε ο νεαρός, ο οποίος δεν ξέχασε την υπόσχεσή του· έφτιαξε το σφουγγάτο και το άφησε μπροστά στο εικόνισμα του Αγίου. Όταν έφυγε, έτυχε να περάσει από εκεί κάποιος πεινασμένος, ο οποίος δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στο σφουγγάτο και το έφαγε. Μόλις όμως προσπάθησε να φύγει δεν μπορούσε να κινηθεί γιατί ο Άγιος δεν τον άφηνε. Έβαλε ένα νόμισμα στο παγκάρι της εκκλησίας, έβαλε δύο, τρία, αλλά ο Άγιος παρέμενε αμετάπειστος. Με το τέταρτο νόμισμα τον άφησε να φύγει. Τότε ο άνθρωπος είπε: Άη Γιώργη μου, καλό ήταν το σφουγγάτο σου, αλλά πολύ ακριβό. 

*****Το κείμενο έχει αποσπάσματα από τη Fb σελίδα του Πολιτιστικού συλλόγου Πόμπιας, του 520greeks.com,και κείμενο της Κας Νατάσας Πέτρου
Οι φώτο επιλέχθηκαν επίσης από την σελίδα Πολιτιστικού συλλόγου Πόμπιας στο fb
Εξώφυλλο από το βίντεο Η Πόμπια απο ψηλά DJI Phantom 4

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!