ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Γράφει η Φωτεινή Μακρή.
Αυτό το ήξερες;
Ο εορτασμός της έχει ρίζες στις παγανιστικές γιορτές του παρελθόντος με αρκετά κατάλοιπα της να επιβιώνουν ως σήμερα, βλέπε το γαιτανάκι. Μετά τον εκχριστιανισμό της Ευρώπης αυτές οι γιορτές έχασαν το νόημα τους. Στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο να βγαίνουμε στην εξοχή και να πλέκουμε στεφάνια από λουλούδια.
 
Στην Αγγλία μέχρι και τον Μεσαίωνα, άνδρες και γυναίκες περνούσαν την νύχτα, κοντά στα δάση μαζεύοντας κλαδιά και λουλούδια, για να καλοσωρίσουν τον Μάη.Στην συνέχεια αφού ξημέρωνε  οι συμμετέχοντες όριζαν ως γαιτανάκι ένα δέντρο στην μέση του χωριού, το οποίο γινόταν κέντρο χορών και παιχνιδιών κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Με την διαφορά πως συνέβαιναν και διάφορα έκτροπα αφού στα γραπτά του Πουριτανού Φιλίπ Στάμπ, το γαιτανάκι χαρακτηρίστηκε  ως αποκρουστικό είδωλο. Οι τελετές αυτές αποσκοπούσαν στην γονιμότητα των αγρών, των ζώων και των ανθρώπων.
ΟΤΑΝ Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Από τότε είθισται η πρώτη του Μάη να είναι αργία ως μέρα των εργατών και όλες οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες να είναι κλειστές.
Την Φωτεινή Μακρή μπορείς να την βρείς στο Facebook εδώ

Ζωγραφάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!