Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΜΕΝΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΦΙΛΙ!

Γράφει η Φωτεινή Μακρή.
Ένα βίντεο του Πέτρου Θεοδώρου, για την ομότιτλη ομιλία του που έγινε στον ΙΑΝΟ (20 Απριλίου 2018), σε συνδιοργάνωση με το Gestalt Foundation.

Μια ψυχοδυναμική ερμηνεία του παραμυθιού και ο συσχετισμός του με το εσωτερικό παιδί που κουβαλάμε μέσα μας και ο δρόμος προς την ενηλικίωση...

Στην τόσο πλούσια αυτή ιστορία, ένας πρίγκιπας έγινε βάτραχος λόγω μιας παλιάς κατάρας. Μια πριγκίπισσα πρέπει να τον αφήσει να φάει από το πιάτο της και να κοιμηθεί στο κρεβάτι της, για να λυθεί η κατάρα. Οι συμβολισμοί της ιστορίας είναι πάρα πολλοί και εξίσου πολλές οι δυνατές αναγνώσεις τους. Ο βάτραχος, στις διάφορες αντιλήψεις του μύθου, εμφανίζεται ποικιλοτρόπως. Σε πολύ γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως η μορφή του είναι αποτέλεσμα της ίδιας της ιδέας του, για τον εαυτό του. Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε την δουλειά της αποδοχής της ύπαρξης και της ιστορίας μας. Μόνο εμείς θα αγκαλιάσουμε το φυλακισμένο στην σκιά εσωτερικό παιδί, το οποίο χορεύει εκεί μέσα μόνο,απεγνωσμένο, τρομοκρατημένο και πάρα πολύ θυμωμένο.


Το εσωτερικό παιδί υπάρχει στο μυαλό μας και δεν είναι αληθινό με την κυριολεκτική έννοια της φυσικής υπόστασης. Το παιδί αυτό εμπεριέχει θετικές ποιότητες αλλά ταυτόχρονα περιέχει συσσωρευμένα και όλα εκείνα τα τραύματα, τον φόβο και τον θυμό που έχουμε νιώσει. Η ενηλικίωση λοιπόν έγκειται στην έννοια πως πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να αγαπήσουμε και να φροντίσουμε το εσωτερικό μας παιδί!O Πέτρος Θεοδώρου είναι ψυχοθεραπευτής με κεντρικό άξονα δουλειάς τη θεραπεία Gestalt.Είναι μέλος της E.A.G.T. (Ευρωπαϊκό Όργανο για τη θεραπεία Gestalt) και εξωτερικός συνεργάτης σε εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα διάφορων Κέντρων εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας, επίσης εντός και εκτός Ελλάδας. Μπορείς να τον βρεις στο site http://www.petrostheodorou.gr/ και στην facebook κλικ εδώ.

Ζωγραφάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!