ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΤΡIΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ''Η κρητική μουσική έχει τέτοια δύναμη που δεν κινδυνεύει απο τίποτα.''ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ

Αγαπημένοι μου αναγνώστες άλλο ένα καλώς ορίσατε στα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ με κάνει χαρούμενη γιατί έχω καλεσμένο έναν αξιαγάπητο καλλιτέχνη,θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί το "καλό παιδί" του χώρου μιας και είναι γνωστός για την ταπεινότητά του και το σεβασμό που δείχνει στην κρητική μουσική την οποία υπηρετεί με ευλάβεια κι ενώ έχει αρκετά χρόνια στο βιογραφικό του,αρκετές πετυχημένες εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια και αρκετά αξιόλογο κόσμο που τον εκτιμά απεριόριστα, εκείνος παραμένει προσγειωμένος. Με μεγάλη μου χαρά σας αφήνω να επιβεβαιώσετε τα όσα λέω για τον Τριαντάφυλλο Στεφανάκη.
Να τονίσουμε οτι μας κάνει την τιμή να δίνει πρώτη φορά συνέντευξη σε περιοδικό,δεν το κυνηγάει,το εκτιμώ πολύ που μαζί μου έκανε την εξαίρεση!

-Τριαντάφυλλέ μου καλώς σε βρήκα...θυμάμαι εκείνο το βράδυ στο Κάστρο που σε γνώρισα μου έκανε εντύπωση η θετικότητά σου και ήθελα πολύ να σε φιλοξενήσω στα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ.Σ' ευχαριστώ που δε μ' αρνήθηκες,γιατί ξέρω πως είναι η πρώτη φορά που κάνεις συνέντευξη σε περιοδικό.Το εκτιμώ που έκανες μια εξαίρεση για 'μένα και σ' ευχαριστώ διπλά.

-Εγώ σ' ευχαριστώ Δημητρούλα, μεγάλη μου χαρά γιατί ξέρω πόσο το αγαπάς αυτό που κάνεις και το υπηρετείς με σεβασμό,δεν είναι στόχος σου να βγάλεις θέμα αλλά να αναδείξεις οτι έχει σχέση με το νησί μας και τη μουσική μας.Δε θα μπορούσα να αρνηθώ.

-Τριαντάφυλλε,να αρχίσουμε όπως πάντα με τα βασικά.Κατάγεσαι απο Γέργερη σωστά;

-Ναι, απο Γέργερη, απο Καρδαμιανά.

-Ξέρω πως απο πολύ μικρός μυήθηκες στη μουσική.Είχες ερεθίσματα απ' την οικογένεια σωστά;

-Σωστά,οι θείοι μου ηταν λυράρηδες και στο σπίτι κυριαρχούσε η κρητική μουσική.

-Θυμάσαι πότε άρχισε να σου μπαίνει το μικρόβιο,να ερεθίζεσαι με τη μουσική;

-Έβλεπα τον θείο μου να παίζει λύρα και μάλιστα δίπλα του ήταν ένας απίστευτα αξιόλογος άνθρωπος ο δάσκαλός του ο Καβαλαράκης Στέλιος μεγάλος δάσκαλος.Ζήλευα αλλά δε με άφηναν να πιάνω τη λύρα επειδή ήμουν μικρός.Οταν έφευγαν σκαρφάλωνα και την έπαιρνα κρυφά και μια μέρα με τσάκωσε ο παππούς μου. Αξέχαστα έπαιζα το "ξαστεριά" και το ΄πε του πατέρα μου κι έτσι μου πήραν λύρα.

-Έπαιζες χωρίς να έχεις κάνει μαθήματα; 

-Ναι,άκουγα το σκοπό απο τα τραγούδια απ' τα μαθήματα που έκανε ο θείος μου κι αργότερα απο κασέτες κι έπαιζα.

-Πόσο χαίρομαι να άκουω και να γνωρίζω αυτοδίδακτους καλλιτέχνες.Αυτό δείχνει αγάπη μεράκι πάθος. Άρα οι δικοί σου είδαν οτι έχεις κάποιο ταλέντο,πήραν τη λύρα και σε στήριξαν δε σε απέτρεψαν.

-Πάντα με στήριζαν.

-Η πρώτη φορά που έκανες εμφάνιση μπροστά σε κοινό;

-Στην Αγία Γαλήνη,στο λιμάνι,ήταν η Ναυτική Εβδομάδα,έπαιζε ο θείος μου και ήμουν μόλις 8 ετών όταν με ανέβασε στο πάλκο.

-Φαντάζομαι συναισθήματα...

-Έτρεμαν τα πόδια μου.Αλλά είδα και τους δικούς μου και τον κόσμο κι ενθουσιάστηκαν σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας μου.Εκεί κατάλαβα οτι αγαπώ πολύ αυτό το κομμάτι.Πήρα τη συμβουλή: "Να μελετάς πολύ και σωστά" και προσπαθώ να την ακολουθώ μέχρι και σήμερα γιατί πάντα μαθαίνουμε όσα χρόνια και να περάσουν.Τέλειος δεν έγινε κανείς  μας.

-Μετά απο αυτό υπήρξε κάτι άλλο που σηματοδότησε τη συνέχειά σου; Υπήρξε το ξέρω σε σχέση με τον μεγάλο Τσαφαντάκη Βαγγέλη,αλλά θέλω να μου πεις εσύ την ιστορία.

-Χαχαχα...ναι όντως...έμενα Κοκκίνη Χάνι και εκεί υπήρχε ένα μαγαζί ο "Μπαξές" όπου ο Τσαφαντάκης ο Βαγγέλης έπαιζε με τον Ρασιδάκη το Μανώλη. Έπαιρνα το ποδήλατό μου και πήγαινα κάθε φορά και ξεροστάλιαζα απ' εξω να τους κοιτάζω και να τους ακούω...έπαιρνα απο αυτό, αποκόμιζα...μια μέρα ο ιδιοκτήτης πιάνει το Βαγγέλη και του λέει αυτός παίζει λύρα βγάλτον να παίξει λίγο. Έτσι βγήκα έπαιξα, μόνο δικά του κομμάτια τα 'ξερα όλα απ' έξω,ενθουσιάστηκε...μετά κάθε Παρασκευή Σαββάτο Κυριακή με έβγαζε για μια ώρα κι έπαιζα...

-Του χρωστάς πολλά έτσι;

-Φυσικά, και είχα την ευλογία να είμαι δίπλα του στα τελευταία προβλήματα υγείας που είχε και πρόλαβα να του πω ευχαριστώ.

-Ερχόμαστε τώρα στο καθαρά επαγγελματικό κομμάτι.Πότε άρχισε;

-Στα 23 μου όταν γνώρισα τον Κατσουλιέρη το Γιώργο.Και ήμασταν πάνω απο 10 χρόνια συνεργάτες. Τον ευχαριστώ γιατί με τον τρόπο του μ' έβαλε μέσα στα πράγματα.-Ετοιμάζεις τη νέα σου προσωπική δισκογραφία,σωστά;

-Ναι,μετά απο δυο δισκογραφίες με ζωντανές ηχογραφήσεις νομίζω ήρθε η ώρα να κάνω και την προσωπική μου δουλειά.

-Ποιός παίζει και ποιός γράφει σε αυτή τη δουλειά;

-Η ομάδα που με πλαισιώνει παίζει:
Καραλάκης Κυριάκος-Λαγούτο
Χαρκιολάκης Μιχάλης-Μαντολίνο,Λαγούτο,Ασκομαντούρα
Τιτομιχελάκης Στέλιος-Μπάσο
Χατζηλουκάς Νίκος-Κρουστά
Οσο για τη μουσική είναι δική μου και έχω και μουσική απο τον Καραλάκη Κυριάκο.

-Από μουσική τι ακούς εκτός από Κρητικά προφανώς;

-Η μουσική δεν έχει όρια ακούω τα πάντα.

-Η δική σου γνώμη για την εξέλιξη της κρητικής μουσικής σήμερα; 

-Η εξέλιξη είναι καλή αν δεν προσβάλλει τη βάση της.Με σεβασμό στην παράδοση κι αν δεν ξεφεύγεις καλή είναι.

-Υπάρχουν σήμερα νέοι καλλιτέχνες που ακολουθούν σωστά τη βάση ή θεωρείς οτι έχουμε πάρει την κάτω βόλτα;

-Όχι,θεωρώ ότι υπάρχουν νέα παιδιά στο χώρο πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν, μελετούν σωστά κι έχουν μέλλον.Η κρητική μουσική έχει τέτοια δύναμη που δεν κινδυνεύει απο τίποτα.Το καλό πάντα μένει.Καμία άλλη μουσική δεν ακούγεται στα πέρατα του κόσμου όπως η κρητική.

-Ξέρω οτι δεν το πολυλές αλλά εκτός από μουσική γράφεις και μαντινάδες.

-Λίγες και σπάνια αλλά όταν το νιώσω γράφω.
Δεν έχω αυτό το χάρισμα όπως εσείς. Το ΄χουν όμως άλλοι και πολλοί είναι φίλοι μου.

-Τώρα που λες φίλοι μου,έχεις φιλίες απ' το χώρο;

-Πολύ καλές και δυνατές,αλλά όχι πολλές...

-Ξέρω οτι σε δένει πολύ δυνατή και αδερφική φιλία με τον Αλεξάκη Μανώλη,Αλεφαντινό Μιχάλη και Πετσάκη Μιχάλη,σωστά;

-Σωστά είναι αδέρφια είναι φίλοι με όλη την έννοια της λέξης...σαφώς έχω κι άλλους καλούς φίλους στο χώρο.


 Παρέα με Αλεφαντινος- Αλεξάκης


-Δύσκολη στιγμή σε γλέντι που να αντιμετώπισες πρόβλημα με θαμώνες που να σε έφεραν σε δύσκολη θέση έχεις περάσει,σε σχέση με μπαλωθιές,κούπες κτλ;

-Ολοι μας έχουμε περάσει απ' αυτό.Θέλει τρόπο να μην ξεφύγει η κατάσταση.Ο λυράρης έχει μεγάλη ευθύνη στο τι κοινό θα τον ακολουθήσει κι αυτό εξαρτάται απ' το είδος της διασκέδασης που μπορεί να προσφέρει.

-Συνεργασίες που έχεις μετανιώσει;

-Πάντα κρατάω τα καλά κι έχω με όλους καλές σχέσεις.Απλά ίσως κάποια συνεργασία έκανε τον κύκλο της,έτσι το βλέπω.

-Τρικλοποδιές και ανταγωνισμό έχεις νιώσει απο συναδέλφους;

-Προσωπικά δεν έχω αντιληφθεί κάτι...νομίζω τα 'χω καλά με όλους.Εγώ τουλάχιστον τους θεωρώ όλους φίλους μου,δε μ'αρέσει να προκαλώ κοιτάζω τη δουλειά μου...

-Εν μέσω κρίσης είσαι απ' τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν πολλές εμφανίσεις...σε αγαπάει το κοινό...

-Απ΄όλο το νησί έχω πάρει αγάπη.Εχω παίξει σε όλο το νησί.Αλλά θέλω ένα ιδιαίτερο και μεγάλο ευχαριστώ στο Λασίθι που μου δείχνει αμέριστη προτίμηση κι αγάπη πραγματικά.-Πώς είναι ο Τριαντάφυλλος στην καθημερινότητά του;

-Μπαμπάς δύο υπέροχων παιδιών και σύζυγος μίας ακόμη πιο υπέροχης γυναίκας.-Υπέροχη γυναίκα ακούω και χαίρομαι πάντα όταν το ακούω αυτό.

-Είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για τη γυναίκα μου.Είναι το στήριγμά μου.Η γυναίκα ενός καλλιτέχνη είναι ήρωας γιατί παλεύει μόνη της πολλά.Εμένα με στηρίζει σε όλα και ειδικά στη δουλειά μου.Ειδικά το καλοκαίρι που είμαι απών απ' όλα τα θέματα της οικογένειας.

-Χαίρομαι που μιλάμε για 'κείνη γιατί ξέρω καλά το κάνεις πρώτη φορά δημόσια.

-Αφανής ήρωας είναι.Την ευχαριστώ δημόσια για τα παιδιά που μου μεγαλώνει με τόση αγάπη και για τη στήριξη που έχω όλα αυτά τα χρόνια δίπλα της.


-Θα εγκατέλειπες ποτέ τη μουσική;

-Ποτέ!Η ζωή μου είναι.Δε θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο.-Αν σου ζητούσαν να πας Αθήνα μόνιμα να ζήσεις εκεί και να δουλεύεις εκεί θα πήγαινες;

-Οχι,ποτέ.Ποτέ δεν ήμουν της άποψης της απότομης ανόδου προτιμώ το σώπατο.Εδώ με ανθρώπους της Κρήτης να νιώθω καλά.Δε ζω μακριά απ' το νησί.

-Τριαντάφυλλέ μου, σ' ευχαριστώ που μου άνοιξες την καρδιά σου και έκανες την τιμή στα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ να είσαι εδώ.

-Εγώ σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση και τον τρόπο που με κάνεις να νιώθω ώστε να απαντώ.Κάθε επιτυχία σε ότι κάνεις εύχομαι και με το καλό σε κάθε ένδεχόμενη συνεργασία Δημητρούλα.


ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΑΣ
creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!