O εφιάλτης της λειψυδρίας είναι εδώ – Δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο που μας υπενθυμίζει το τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα έλλειψης νερού που έχει η Κρήτη

Γράφει η Δέσποινα Τσώπου

Αναμφισβήτητα ένα απο τα πιό σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κρήτη είναι αυτό της λειψυδρίας. 
Η έλλειψη νερού που υπάρχει, καθώς ελάχιστες είναι πλέον οι βροχές που πέφτουν στο νησί δημιουργώντας μεγάλες περιόδους ξηρασίας, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη κατάσταση,διαιωνίζοντας αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Και κακά τα ψέματα, αλλά όπως φαίνεται το έργο του φράγματος του Αποσελέμη στη Κρήτη που έγινε με σκοπό να λυθεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το θέμα και που υποτίθεται θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στο νησί, δέν απέδωσε ούτε το μισό απο ότι θεωρητικά αναμενόταν.Αυτό φάνηκε στη πράξη, αφού το πρόβλημα παρέμεινε και συνεχίστηκε και το μόνο που έγινε είναι μια τρύπα στο ΄΄ανύπαρκτο΄΄νερό, εφόσον οι βροχές είναι ελάχιστες στη Κρήτη ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Και η αλήθεια είναι ότι έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη η Κρήτη, μια ουσιαστική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Μιά λύση που θα αποδώσει πραγματικά και δε θα έχει ως μόνο γνώμονα το συμφέρον και τα ΄΄ωφέλη΄΄ που προσπαθούν να αποκομίσουν ΄΄κάποιοι΄΄ , οι οποίοι σκέφτονται με την τσέπη τους και μόνο. 

Διότι για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να προτείνεται και να εφαρμόζεται σαν λύση η κατασκευή ενός φράγματος σε ένα νησί το οποίο έχει ελάχιστες βροχές και αρκετά ξηρό κλίμα. Μία πολύ εύλογη απορία και σκέψη είναι γιατί δεν γίνονται έργα αφαλάτωσης, τα οποία θα έδιναν μια πραγματική λύση στο πρόβλημα εφόσον υπάρχουν τόσα ποτάμια και τόση θάλασσα στο νησί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ένας και μοναδικός δήμος στη Κρήτη ο οποίος έκανε πραγματικότητα ένα τέτοιο έργο είναι ο δήμος Γαζίου, ο οποίος με το έργο αφαλάτωσης που έκανε, έδωσε μια πραγματική ανάσα στις υδρευτικές ανάγκες των δημοτών.

Και το μόνο που θα έπρεπε να γίνει πραγματικά είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό όλοι οι δήμοι της Κρήτης, εφόσον όπως φαίνεται ο δήμος Γαζίου έδωσε μία ουσιαστικά λύση στο πρόβλημα μελετώντας τις πραγματικές συνθήκες,δυνατότητες και ανάγκες που υπάρχουν.

Με την ανυπαρξία πραγματικών λύσεων λοιπόν σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα ,κάποια από τα πιο εφιαλτικά σενάρια των περασμένων ετών για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, είναι πλέoν γεγονός. 

Με την ανομβρία των τελευταίων ετών υπάρχει έντονη έλλειψη νερού για την άρδευση και ο κίνδυνος να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, θερμοκήπια και ελαιόδεντρα και στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Μεσαράς, γύρο από το ''στεγνό'' φράγμα της Φανερωμένης Νότια του Ηρακλείου Κρήτης. 
Μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες με τον ''ξερό'' και αυλακωμένο πυθμένα της λίμνης, που θυμίζει Αφρικανική έρημο..... 

Από τα 19 εκατομμύρια κυβικά νερού η ποσότητα μειώθηκε στις 800 χιλιάδες, με το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει να μην μπορεί να καλύψει ούτε το χαμηλό κτίσμα και τα δέντρα στο κέντρο της άλλοτε γεμάτης λίμνης του φράγματος. 

Η τραγική αυτή κατάσταση ανάγκασε τους υπεύθυνους διαχείρισης, να κλείσουν το φράγμα για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το 2005.
Αυτό το φράγμα της Φανερωμένης, μας παρουσιάζει σε ένα συγκλονιστικό βίντεο, ο Κρητικός εικονολήπτης Νίκος Σαράντος, οποίος για άλλη μιά φορά κατέγραψε με το drone του εκπληκτικά πλάνα, δείχνοντας με εικόνες πόσο υπαρκτός είναι ο εφιάλτης της λειψυδρίας.

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!