Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ανθρώπινες σχέσεις! Πως άλλαξαν την ζωή μας!


ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΩ ΤΙΤΑΚΗ

Μέσα στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες δε μπορεί κανείς να παραλείψει τη συντροφικότητα, την οικειότητα και το αίσθημα «του ανήκειν». Φαίνεται ότι τα άτομα που ζουν απομονωμένα, με μειωμένες κοινωνικές επαφές, βιώνουν έντονα συναισθήματα μοναξιάς και αποσύνδεσης από τους άλλους. Παρόλα αυτά, στις μέρες μας με την εμφάνιση και εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επικρατεί η ανησυχία ότι πολλοί άνθρωποι υποκαθιστούν τις κοινωνικές σχέσεις με εικονικές σχέσεις μέσα σε έναν κόσμο φτιαγμένο διαδικτυακά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο πέρα από τις άλλες χρήσεις του, βοηθά στην επικοινωνία με έναν τρόπο εντυπωσιακά γρήγορο και ευχάριστο. Δίνει την πολυτέλεια της διατήρησης της επαφής, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καταπολέμηση των συναισθημάτων μοναξιάς που μπορεί να βιώνει κάποιος.    Ερευνητικά, έχει αποδειχθεί ότι  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι προβάλλουν τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες πλευρές τις προσωπικότητάς τους. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η συναισθηματική αδυναμία, οι αρνητικές πεποιθήσεις που έχει κανείς για τον εαυτό του και οι ανασφάλειες κρύβονται, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια ουσιαστική σχέση με βάθος, αναγνώριση και κυρίως απόλυτη αποδοχή.  Οι διαδικτυακές φιλίες υποκαθιστούν τις φιλίες στην πραγματική ζωή, κοστίζοντας την εμπειρία, την αλληλεπίδραση, την οικειότητα και τις κοινές εμπειρίες σε πραγματικό χρόνο, διότι οι πραγματικές σχέσεις στη ζωή μας είναι εξαιρετικά απαραίτητες όχι μόνο για την καθημερινή επαφή και επικοινωνία, αλλά για  τη συναισθηματική και σωματική εγγύτητα.         Το άγγιγμα, η οπτική επαφή και η αίσθηση ενός αρώματος δε μπορούν να αναπληρωθούν διαδικτυακά. Οι σωματικές αισθήσεις δίνουν στους ανθρώπους την αίσθηση της αγάπης, της οικειότητας και της εμπιστοσύνης. Μέσα από ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά και ένα χάδι εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, «η ορμόνη της αγάπης ή της χαράς», που παράγεται στον εγκέφαλο και  βοηθά στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Η δεκτικότητα προς τους άλλους, η ευκολία στη σύνδεσή μας μαζί τους, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή τους είναι όλα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης.     Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες για τη θετική ψυχική υγεία. Οι κοινωνικές επαφές, η συναισθηματική υποστήριξη και η αλληλεπίδραση με τους άλλους φαίνεται ότι μπορεί να μας προστατέψει από ψυχικές και σωματικές παθήσεις. Όπως όλα αυτά που γίνονται στη ζωή μας με μεγάλη ευκολία, έτσι και οι σχέσεις, φιλικές ή ερωτικές, εάν δεν προσπαθήσουμε και δεν πάρουμε τον κατάλληλο χρόνο, δε θα έχουμε την πολυτέλεια να γνωρίσουμε ουσιαστικά τον άλλον, αλλά πάνω απ όλα τον ίδιο μας τον εαυτό! 

Πως τα social media επηρεάζουν τη Ψυχολογία μας;

Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας τα τελευταία χρόνια αλλά, αδιαμφισβήτητα, τα social media έχουν καταφέρει να επηρεάζουν την ψυχολογία μας σε σημαντικό βαθμό, προκαλώντας σε πολλούς ανασφάλεια, εμμονές, στρες και θλίψη.

Οι χρήστες, ολοένα και συχνότερα μάλιστα, εμφανίζουν και συμπτώματα εξάρτησης, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που διεξήχθησαν, αφού 6 στους 10 (63%) Αμερικανούς συνδέεται καθημερινά στο Facebook και 4 στους 10, περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Την ίδια στιγμή, οι επιλογές αλληλεπίδρασης που έχει στη διάθεσή του ο κάθε χρήστης (τα likes, τα comments, τα posts κοκ) «γεννούν» την ανάγκη της επανάληψης και διευρύνουν την εξάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της επιθυμίας του για αποδοχή και αυτοπροβολή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο χρήστης φτάνει σε σημείο να συγκρίνει τη ζωή του με τις εκδοχές που οι υπόλοιποι παρουσιάζουν στα social media, οι οποίες συχνά είναι πλασματικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτό επιδρά έντονα στην ψυχολογία του δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα όπως αναφέρει η ψυχολογος. Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες των μέσων δικτύωσης στη Βρετανία -το 53% συγκεκριμένα- ώθησαν τους εαυτούς τους να αλλάξουν συμπεριφορά προκειμένου να προσαρμοστούν στα «πρότυπα» των social media και το 51% άρχισε να νιώθει θλίψη εξαιτίας της άνισης σύγκρισης με χρήστες που επίπλαστα δημιουργούσαν κοινωνικά αποδεκτά προφίλ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτός ο «φαύλος κύκλος» της σύγκρισης που οδηγεί σε αλλαγές του τρόπου αντίδρασης και συμπεριφοράς αναδεικνύεται εξαιρετικά ψυχοφθόρος για τον καθένα, καθώς τον κάνει να αισθάνεται «γυμνός» χωρίς τη χρήση των social media σε καθημερινό επίπεδο και «ανίκανος», αν δεν επιτύχει να προσαρμόσει τον εαυτό του στα πρότυπα των άλλων χρηστών.

Σε πρόσφατη έρευνά του, το πανεπιστήμιο του Michigan επιβεβαιώνει τα παραπάνω αφού διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν σε καθημερινή βάση τα social media, ένιωθαν περισσότερο λυπημένοι και δυστυχισμένοι σε σχέση με εκείνους που δεν ασχολούνταν συστηματικά με τα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότεροι χρήστες από τους μετέχοντες στην έρευνα παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης και αισθάνονταν φόβο μήπως «χάσουν» δραστηριότητες ή οτιδήποτε καινούριο ανέτελλε στο εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο.

Σε πιο δυσμενή θέση βρίσκονται φυσικά, οι ανήλικοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να «θωρακιστούν» απέναντι σε αρνητικές επιρροές. Έφηβοι χρήστες των social media, μεταξύ 12 και 17 ετών, δείχνουν να αποδέχονται ως φυσιολογική τη χρήση ουσιών, όπως της ινδικής κάνναβης, καθώς και το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων εφήβων παραδέχτηκαν ότι σε πολλές από τις φωτογραφίες τους εμφανίζονται υπό την επήρεια ουσιών -διαπιστώνεται με άλλα λόγια, ότι οι νέοι όχι μόνο εξαρτώνται από ουσίες βλαβερές για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, αλλά δεν διστάζουν να το δημοσιοποιήσουν για να κερδίσουν την αποδοχή των υπολοίπων. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο cyberbullying μεταξύ των εφήβων μέσω των social media, με το 95% των νέων να παραδέχονται ότι έχουν αντιληφθεί να συμβαίνει cyberbullying και με το 33% να είναι οι ίδιοι θύματα.

Τα δεδομένα αυτά συμβαίνει να βάζουν όλους εμάς σε σκέψεις σχετικά με τα όρια της αξιοποίησης και της κατάχρησης της τεχνολογίας που μάς προσφέρεται και κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητο να ανοίξουν νέοι δρόμοι για έρευνες, ενέργειες πρόληψης και θεραπείες καταπολέμησης τέτοιων δυσάρεστων φαινομένων.
Πηγή:corfuland.gr,semifind.gr

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!