Και τι συμβαίνει που έχουν ένα παραπάνω χρωμόσωμα;Ζουν μέσα στην "επικριτική ματιά" των γύρω τους και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί.


ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΡΟΥΓΚΙΑΒΟΥΡΗ

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ζουν μέσα στην "επικριτική ματιά" των γύρω τους και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί γίνεται όλο αυτό.
           Δε μπορείς να κρύψεις ένα τέτοιο υπέροχο παιδί αλλά ούτε να ντραπείς για την ιδιαιτερότητα τους, αν το κάνεις είσαι λάθος. Γυναίκες που δεν είναι προετοιμασμένες για το πως θα το αντιμετωπίσουν και τι πρέπει να κάνουν. Ποιο είναι το σωστό σε αυτή την περίπτωση και ποιο το λάθος; Γυναίκες που τα παιδιά τους πάνε 13 χρονών και δεν περπατάνε αλλά πρέπει να το σηκώνουν στην αγκαλιά τους και να τους δίνουν βρεφική κρέμα διότι δε μπορούν να μασήσουν την κανονική τροφή.
           Σύμφωνα με ειδικούς τα παιδιά αυτά έχουν νοητική στέρηση, δηλαδή το μυαλό ενός τρίχρονου παιδιού. Μέχρι κάποια ηλικία δε μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους όρθιο και το γέρνουν ελαφρά προς το πλάι. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις είναι κακές έως πολύ δυσάρεστες. Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να ακούν το παιδί τους να αποκαλείται "μόγγολο" και να βλέπουν πόσο αρνητικά κοιτούν το παιδί.
         Είναι απόλυτα λογικό πως όλες οι γυναίκες φοβούνται κι αναρωτιούνται τι ζωή θα μπορούσε να έχει; Θα είναι ικανό για πολλά πράγματα. Θα μπορεί να τρέχει, να σε αγκαλιάζει και να σε φωνάζει μαμά όπως κάθε άλλο παιδί. Σίγουρα παρουσιάζουν μαθητική δυσκολία και δε θα είναι εύκολο να μάθει γραφή και ανάγνωση.
        Οι μητέρες φοβούνται και έχουν στο μυαλό τους πάντα τον φόβο της απόρριψης, πώς ο κόσμος θα το αντιμετωπίσει, πώς η ίδια θα το αντιμετωπίσει. Πολλές φορές το παιδί αυτό έχει περισσότερη λογική από κάποια άτομα που θεωρούνται φυσιολογικοί. Σκέφτονται και λένε κουβέντες που ίσως κανείς μας δε θα σκεφτόταν. Νιώθουν άσχημα όταν στον δρόμο, τα σχολιάζουν και τα κοιτούν παράξενα.
        Όμως αυτά τα παιδιά είναι που μπορούν να διαπρέψουν. Καθημερινά μαθαίνουμε για παιδιά που είναι φοιτητές, που δουλεύουν, που καταφέρνουν τόσα χωρίς τη βοήθεια κανενός. Σίγουρα, δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν τα παιδιά που είναι επιθετικά και οι γονείς δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Που δυσκολεύονται και δεν έχουν ιδέα για το τι πρέπει να κάνουν, αλλά κανείς δεν είναι μόνος του. Πλέον μπορείς να ζητήσεις συμβουλές από ειδικούς όπου μπορούν να σε συμβουλέψουν για το πως να φερθείς και τι πρέπει να κάνεις.
        Εάν είσαι γονιός και έχεις παιδί με σύνδρομο Down μη ντραπείς, να είσαι περήφανος. Να είσαι περήφανος για την ανατροφή που του έδωσες και για τον άνθρωπο που έχει ή θα γίνει. Θα συναντήσεις δυσκολίες και θα φοβηθείς, θα πιστέψεις πως δεν είσαι ικανός για κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν στιγμές που τα βράδια θα κλαις και θα αναρωτιέσαι αν είσαι καλός για να γίνεις πατέρας ή μητέρα, αν είσαι αρκετός για κάτι τέτοιο. Να βλέπεις το παιδί σου ως θαύμα και να ξέρεις πως είσαι αρκετά δυνατός για να παλέψεις όλα τα εμπόδια. Το χαμογελό του θα απαντήσει αυτόματα σε όλες τις ερωτήσεις.

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!