Tο κρασί στη ζωή μας και πως να το συνδυάσετε ιδανικά με το φαγητό !!

Γράφει η Δέσποινα Τσώπου:
‘’Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου’’, λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες και σίγουρα ήξεραν τι έλεγαν, καθώς αποδυκνείεται ότι γνώριζαν απο τότε για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού και ιδιαίτερα της ψυχολυτρωτικής επίδρασής του.
Το Κρασί συνόδευε πάντα όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου, είτε αυτό ήταν χαρά,λύπη, νοσταλγία,μελαγχολία,έρωτας, πόνος.Ήταν και είναι η πιστή συντροφιά και η καλύτερη παρέα σε στιγμές μoναξιάς και χαλάρωσης απο το άγχος της καθημερινότητας.Mία παρέα που ποτέ δε μας προδίδει και επιπλέον λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία.
Δέν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ιστορική στιγμή, το κρασί δεν έλειπε απο κανένα γλέντι και γιορτή, απο το τραπέζι των βασιλιάδων μέχρι και το τραπέζι του πιό φτωχού ανθρώπου.
Συγχρόνως είναι και η πιό ευχάριστη συμβουλή που μπορεί να μας δώσει ένας γιατρός, κατά την οποία η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και συγκεκριμένα ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα συμβάλλει στη καλύτερη υγεία και λειτουργία της καρδιάς..
Το κρασί βέβαια όταν το μοιράζεσαι μπορεί να κάνει μαγικά που ντρέπεται να κάνει ..σε πιό πριβέ καταστάσεις.Να προκαλέσει χαμόγελα, να ζεστάνει καρδιές,να φέρει ανθρώπους κοντά και άλλα τέτοια ωραία.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κρασί φτιάχτηκε για να συνοδεύει το φαγητό και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται πραγματικά και τέλεια.Είναι μια υπέροχη ιεροτελεστία που όλοι οι λάτρεις του κρασιού απολαμβάνουν.
Η Κρήτη είχε ανέκαθεν μεγάλη παράδοση στη παραγωγή κρασιού και ήταν απο αρχαιοτάτων χρόνων απο τις πρώτες σε μέγεθος παραγωγής και ποιότητας κρασιού στην Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο.Και έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε πιό ιδανικά το κρασί, είτε Κρητικό είτε οποιοδήποτε άλλο, απο τις πολλές και υπέροχες ποικιλίες που υπάρχουν σε κόκκινο η λευκό, με το φαγητό μας.
Υπάρχουν γενικώς πολλοί άτυποι και γενικοί κανόνες, ότι με το κρέας πάει το κόκκινο και με το ψάρι το λευκό κρασί, αλλα δέν είναι πάντα έτσι.Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους λευκά και κόκκινα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, γεύση και αρώματα.Επίσης είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου είναι ένας μόνο συνδυασμός σωστός και όχι περισσότεροι.Ένας πολύ βασικός κανόνας που πρέπει να ακολουθούμε όταν θέλουμε να συνδυάσουμε αρμονικά φαγητό με κρασί είναι να εξισορροπούν και να αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο.Φαγητό πλούσιο σε γεύση, κρασί με σώμα και αρώματα.Λιπαρό φαγητό, κρασί με σώμα και υψηλή οξύτητα.Φαγητό που γλυκίζει, κρασί με γλυκιά επίγευση.Αλμυρό φαγητό , κρασί δροσιστικό με αρώματα και οξύτητα.Ισορροπία.
Στόχος μας στο wine pairing είναι το αποτέλεσμα να είναι αρμονικό.Να μην υπάρχει απόλυτη ταύτιση αλλά να ταιριάζουν μεταξύ τους κάποια στοιχεία  του κρασιού με το φαγητό αλλά και να δημιουργούνται παράλληλα και όμορφες αντιθέσεις.
Wine pairing
Xωρίσαμε τις τροφές βάσει αυτών που καταναλώνουμε στο καθημερινό μας ελληνικό τραπέζι και τα ταιριάξαμε με τις ποικιλίες εκείνες των κρασιών που θα ταίριαζαν ιδανικά.
Αperitif
Λίγο πρίν το φαγητό ή ακόμα και κρασιά που πίνονται μόνα τους.Σε αυτή την περίπτωση αναζητάμε κρασιά ισορροπημένα και όχι έντονα γευστικά.Θέλουμε να είναι ελαφριά σε αλκοόλ και πολλές φορές ακόμη και αρωματικά.Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε: Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Αθήρι,Semillon,Pinot Grigio και Gewurztraminer απο λευκά.Οι επιλογές απο ροζέ είναι σχεδόν απεριόριστες αν και καλό θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο όσο ανοιχτόχρωμο μπορούμε.Όσο για τα κόκκινα, στην κατηγορία των aperitif, θα επιλέγαμε ελαφριά, φρουτώδη κρασιά όπως ένα Beaujolais, ένα πολύ φρέσκο Αγιωργίτικο ή ένα απλοικό, ακόμη και φτηνό Μerlot.
Ψάρια και Θαλασσινά
Εδώ αναζητάμε κρασιά με έντονη οξύτητα αλλα όχι πλούσια σε σώμα, κατά βάση λευκά.Καλές επιλογές είναι ένα καλό Sauvignon Blanc, ένα Ασύρτικο, ένα Μοσχοφίλερο, ένα Riesling, μία Ρομπόλα Κεφαλονιάς ή μιά Βηλάνα Κρήτης.Πολύ καλές επιλογές για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα Chablis ή μια σαμπάνια.
Στις περιπτώσεις όμως που έχουμε αστακομακαρονάδες, σολομό, τόνο,ζυμαρικά με θαλασσινά είναι πιό σωστός συνδυασμός με λευκά κρασιά που έχουν σώμα και υψηλή οξύτητα όπως παράδειγμα το Ασύρτικο,μια εξαιρετική λευκή ποικιλία απο τη Σαντορίνι, ή επίσης κρασιά απο Chardonnay, ειδικά αν είναι παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια και Sauvignon Blanc.Για τα συγκεκριμένα πιάτα είναι πολύ καλή περίπτωση και ορισμένα κόκκινα κρασιά με μέτριο σώμα, οξύτητα κα μαλακές ταννίνες (ουσίες του κρασιού που δρούν εξισορροπιστικά), όπως Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο,Pinot Noir και Cabernet Franc.Για γεύσεις όπως μπακαλιάρος σκορδαλιά,η λύση είνα μία:Ρετσίνα for ever !
Τυριά
Στη περίπτωση των κατσικίσιων τυριών, αναζητάμε κρασιά με έντονη οξύτητα αλλά όχι πλούσια σε σώμα, όμοια με εκείνα που θα επιλέγαμε στα μικρά ψάρια ή τα θαλασσινά.Στα μαλακά τυριά ιδανικά ταιριάζουν λευκά ‘’γλυκόπιοτα’’κρασιά όπως ένα Viognier ή ένα Gewurztraminer, ενώ ταιριάζουν πολύ και τα ροζέ αλλά και κάποια ελαφριά κόκκινα, Με τα κίτρινα τυριά, επιλέγουμε κόκκινα, πιό μεστά παλαιωμένα κρασιά, όπως ένα καλό Merlot, ένα Syrah, ή ένα Αγιωργίτικο.
Aλλαντικά
Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να απολαύσουμε αλλαντικά, επιλέγουμε ελαφριά κόκκινα, μέτριου σώματος, όπως ένα Pinot Noir, ένα φτηνό Merlot, Syrah ή Cabernet,ένα Sagniovese, ένα Tempranillo,ένα Ξινόμαυρο, ένα Χιλιανό Carmenere ή ένα Αγιωργίτικο μεσαίας κατηγορίας.
Λαδερά και όσπρια
Ταιριάζουν ιδανικά με ροζέ μιάς και στη πλοιοψηφία τους έχουν κόκκινες σάλτσες.
Λαχανικά
Στη περίπτωση των πράσινων λαχανικών, επιλέγουμε λευκά κρασιά με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα όπως το Sauvignon Blanc, ρομπόλα,Ασύρτικο και Σαββατιανό.Σε ότι αφορά τα λαχανικά της ΄΄γής΄΄ (ραπανάκια,μανιτάρια κλπ), επιλέγουμε λευκά κρασιά με πλούσιο άρωμα ή κόκκινα φρουτώδη.Για παράδειγμα ταιριάζει πολύ ένα Chardonnay και ένα Ασύρτικο που να έχουν περάσει απο βαρέλι ή σε κόκκινο Αγιωργίτικο, Merlot και Syrah.
Πουλερικά
Σε αυτή τη περίπτωση επιλέγουμε ‘’μαλακά’’λευκά κρασιά όπως τα Viognier,Chardonnay, Semmilon ή Ροδίτη ή ελαφριά κόκκινα όπως ένα Μerlot ή ένα φτηνό Αγιωργίτικο.
Κόκκινο κρέας
Ιδανικά ταιριάζουμε με ρωμαλέα, δυνατά κόκκινα κρασιά, όπως τα Cabernet, Merlot,Ξινόμαυρο σε Blend, ένα Sangiovese,ένα καλό Pinot Noir ή ένα Nebbiolo.
Τα αγαπημένα κρεατικά της ελληνικής γής , το αρνάκι και το κατσικάκι, έχουν αρκετό λίπος και έντονη γεύση , που σημαίνει ότι το ιδανικότερο κρασί είναι ένα καλό ξινόμαυρο, λόγω της εξίσου υψηλής οξύτητας, του μέτριου σώματος και των ιδιαίτερων αρωμάτων του.Πολύ καλή επιλογή είναι το Syrah (ειδικά στην κρήτη όπου το συναντάμε συχνά σε συνδυασμό με το κατσιφάλι).Καλές επιλογές είναι και το χαρμάνι Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι, ή το Μαντηλάρι περασμένο απο βαρέλι, ενώ δέν είναι τόσο ταιριαστά κρασιά από Cabernet και Merlot.
Αντίθετα το μοσχάρι και το χοιρινό είναι κρέατα με λιγότερο λίπος, πιό στυφά και περισσότερο πλούσια σε σώμα,με αποτέλεσμα κρασιά απο Cabernet και Merlot, να είναι ότι καλύτερο για να τα συνοδεύσουν.Όταν μιλάμε για ψητά κρέατα πλούσια σε γεύση, δέ θα πρέπει να ξεχνάμε και τς λύσεις απο Ιταλία όπως τα εξαιρετικά Barolo και Barbaresco απο το Πιεμόντε.Εξίσου αρμονικό είναι κι ένα καλό Αγιοργίτικο με γεμάτο σώμα και βελούδινες ταννίνες ή ένα Λημνιό απο τη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικά στη περίπτωση του χοιρινού ιδανικά ταιριάζει ένα ΄΄γεμάτο΄΄ Αγιωργίτικο, ένα Cabernet Sauvignon, ένα Tempranillo ή μια ξινή Μαυροδάφνη.
Eπιδόρπια
Και αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε κατηγορίες, που αντιστοίχως ταιριάζουν και με διαφορετικό κρασί.Τα σιροπιαστά γλυκά για παράδειγμα, ταιριάζουν με ισορροπημένα γλυκά,λευκά κρασιά, όπως τα Μοσχάτα της Σάμου και της Λήμνου ή ένα Vinsanto Σαντορίνης.Τα γλυκά που είναι κρεμώδη και περιέχουν φρούτα, συνδυάζονται με γλυκά, αφρώδη κρασιά,όπως ένα Moscato d’ Asti,ή με ήσυχα γλυκά λευκά, που να μην είναι έντονα.Όσο για τις σοκολάτες, προτείνονται ιδανικά με γλυκά, κόκκινα κρασιά, όπως μια καλή Μαυροδάφνη, κάποια επιλογή σε ενισχυμένο Νότιας Γαλλίας ή ένα Port.
Πώς καταλαβαίνουμε αν το κρασί ταιριάζει με το φαγητό μας ; Τη στιγμή που μόλις έχουμε καταπιεί μιά μπουκιά και ενώ ακόμα υπάρχουν υπολείμματα φαγητού στο στόμα, τότε είναι η καλύτερη στιγμή για μιά γουλιά.
Στην υγειά σας λοιπόν και άσπρο πάτο..!!
creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!