Τι ώρες πρέπει να τρώμε για να αδυνατίσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΛΑΧΑΚΗ
Παρότι το αποτέλεσμα της έρευνας φαίνεται απροσδόκητο εν τούτοις εντάσσεται σε μία ερευνητική τάση των τελευταίων ετών, τη «χρονο-διατροφή». Η ιδέα ξεκινά από το δεδομένο ο κιρκάδιος ρυθμός δεν καθορίζει μόνον τον «κύκλο του ύπνου και του ξύπνιου», τη ροή των ορμονών ή την αρτηριακή πίεση, αλλά συνδέεται και με τον μεταβολισμό: με τον ρυθμό δηλαδή με τον οποίο καταναλώνουμε ή αποθηκεύουμε θερμίδες, τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας «καίει» τα σάκχαρα μέσω της ινσουλίνης, τη δραστηριότητα του ήπατος και πολλών ορμονών, τον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου, ακόμα και με την έκφραση ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με το λίπος.
Η έρευνα αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη σοφία των παλαιότερων. Το ρητό «πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός» συμπίπτει σε γενικές γραμμές με τα επιστημονικά συμπεράσματα.

«Το φως και η διατροφή είναι συνδεδεμένα από την εποχή που ο άνθρωπος ζούσε στα δάση σαν κυνηγός», λέει στη «Repubblica» o καθηγητής Βιολογίας και Γεροντολογίας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια Βάλτερ Λόνγκο. «Ο ακριβής μηχανισμός σε μοριακό και γενετικό επίπεδο δεν μας είναι ακόμα εντελώς σαφής. Αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι για τη σχέση μεταξύ διατροφής και φυσικού φωτός», εξηγεί ο Λόνγκο.

Συμφωνα με τελευταίες μελέτες για να είναι αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να τρώμε το πρωινό μας αυστηρά μεταξύ 7 και 7:30 κάθε πρωί.
Ξεκινήστε λοιπόν πρωί πρωί δυναμικά με ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό για να έχετε όλη την ενέργεια που θα χρειαστείτε μέσα στη μέρα. Εννοείται πως μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού, θα φάτε και ένα ενδιάμεσο γεύμα, το λεγόμενο δεκατιανό.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε μεσημεριανό

Όσο υπερβολικό κι αν σας φανεί είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε την ώρα του μεσημεριανού, ειδικά όταν κάνουμε δίαιτα.Ακόμη κι αν δεν τηρήσαμε τις ώρες του πρωινού ή του ενδιάμεσου δεν πρέπει για κανέναν λόγο να τρώμε μεσημεριανό μετά την 1 το μεσημέρι. Μάλιστα η ιδανική ώρα είναι μεταξύ 12:30 και 1.

Τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism και παραθέτει η ιταλική «Repubblica», το επιβεβαιώνει. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πειραματόζωα διάφορες ομάδες ποντικών οι οποίες έτρωγαν κατά βούληση. Αλλά κάποιες από αυτές κατανάλωναν την τροφή τους σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ενώ άλλες έτρωγαν όποια στιγμή του 24ώρου επιθυμούσαν. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι μόνο τα ποντίκια που έτρωγαν εντός των 12 ωρών της ημέρας έχασαν βάρος – χωρίς μάλιστα να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων.
Αν και πολλοί διαιτολόγοι λένε ότι δεν έχει σημασία η ώρα του βραδινού, αλλά η σύσταση του, εντούτοις και η ώρα παίζει ρόλο. Ιδανικά πρέπει να δειπνούμε περίπου 3 ώρες μετά το απογευματινό σνακ, δηλαδή το αργότερο στις 8, και σίγουρα 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.Πως επιδρά η ώρα που τρώς στο αν θα αδυνατίσεις!

«Το αποτέλεσμα της έρευνας για τους ανθρώπους σημαίνει ότι μία δίαιτα είναι αποτελεσματική μόνον αν οι θερμίδες λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε ξύπνιοι και ζωηροί», εξηγεί ο συντονιστής της έρευνας Τζόζεφ Τακαχάσι, του Southwestern Medical Center των ΗΠΑ. Παράλληλα και προς έκπληξη των ερευνητών τα ποντίκια αυτής της ομάδας παρουσίασαν σημαντική αύξηση της κινητικότητάς τους ενώ οι εξετάσεις αίματος ήταν σχεδόν τέλειες.

Γράφει  η Μαριλένα Βλαχάκη
Μπορείτε να μας βρείτε και στο. Facebook στη σελίδα : ΔΙΑ - ΤΡΟΦΗΣ
Msc  Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφολογίας
Bsc Τεχνολογίας Γεωπονίας με Ειδίκευση τη Βιολογική Γεωργία

Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση.

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!