ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ!!!ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ  
Οι καλούμενοι Ιδαίοι Δάκτυλοι της Κρήτης,σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς,ήταν εκείνοι που εφεύραν πρώτοι τη φωτιά και την επεξεργασία των μετάλλων φτιάχνοντας από αυτά, χρήσιμα εργαλεία.Ειδικότερα επί Μίνωα οι Κρήτες επεξεργάστηκαν πρώτοι το χαλκό και το σίδηρο και έκοψαν σιδερένια και χάλκινα νομίσματα και από αυτούς τα πήραν οι Αθηναίοι επί Θησέα.Ο Θησέας μετά την επιστροφή του από Κρήτη έκοψε  νόμισμα όπου χάραξε ένα βόδι,για να παραστήσει το Μαραθώνιο ταύρο ή το στρατηγό Μίνωα ή σαν ένα κάλεσμα των πολιτών στη γεωργία και από εκεί λέγεται πως από εκείνον πήραν το όνομά τους τα νομίσματα «εκατόμβοιον» και «δεκάβοιον».

Ενσωματωμένη εικόνα 1Η Κνωσός ήταν η πρωτεύουσα της Κρητικής Πολιτείας που ίδρυσε ο Μίνωας και  η περιφημότερη  πόλη όλου του αρχαίου γνωστού κόσμου μέχρι τα Τρωικά.
Ενσωματωμένη εικόνα 3Νόμισμα Κνωσού, 2ος αι. π.Χ., με το Δία υπό μορφή ταύρου να απάγει την Ευρώπη, τη Μάνα του Μίνωα, από τη μια όψη και από την άλλη διάγραμμα διαδρόμων του Λαβύρινθου.
Ενσωματωμένη εικόνα 2Δραχμή Κνωσού, 3ος αι. π.Χ., με  την Ήρα νύφη (Η Ήρα νυμφεύτηκε το Δία στην Κρήτη, όπως μας πληροφορεί ο Διόδωρος Σικελιώτης)  και διάγραμμα λαβύρινθο, όπου έμενε ο Μινώταυρος.
Ενσωματωμένη εικόνα 4Ασημένιο τετράδραχμο Κνωσού, 400 – 350 π.Χ., με  Ήρα  και διάγραμμα διαδρόμων Λαβύρινθου.
Ενσωματωμένη εικόνα 5Αργυρός στατήρας Κνωσού, 350-280 π.Χ.  με την Ήρα   και σχεδιάγραμμα των διαδρόμων του Λαβύρινθου.
Τετράδραχμο Κνωσού με κεφαλή νέου και διάγραμμα διαδρόμων Λαβύρινθου σβάστικα.
Ενσωματωμένη εικόνα 7Νόμισμα Κνωσού, 4os αι. π.Χ. με Ήρα και Δία.
Ενσωματωμένη εικόνα 8Ασημένιο Τετράδραχμο Κνωσού, 300-280 π.Χ., με  την Ήρα ή Δήμητρα και διάγραμμα διαδρομών Λαβύρινθου.
Ενσωματωμένη εικόνα 9
Αργυρός Στατήρας Κνωσού, 440, π.Χ., με Μινώταυρο.
Ενσωματωμένη εικόνα 10Αργυρή Δραχμή Ρίθυμνας 400 π.X.

Με τη Θεά Αθηνά.
Ενσωματωμένη εικόνα 11Στατήρας Φαλάσαρνας, 330 – 270 .π.Χ., με κεφαλή Δίκτυννας και                                                  τρίαινα.
ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  1912 μ.Χ. - ΕΠΙΣΗΜΑ 30 ΜΑΙΟΥ 1913
Ύστερα από μεγάλους αγώνες των Κρητών έναντι στους κατακτητές Τούρκους,η Κρήτη γίνεται αυτόνομη πολιτεία.Με διάταγμα του ύπατου αρμοστή Κρήτης (Πρίγκιπα Γεώργιο) ορίζεται αποκλειστικό προνόμιο της πολιτείας το δικαίωμα κοπής νομισμάτων.Το διάταγμα ορίζει σαν νομισματική μονάδα τη δραχμή που την υποδιαιρεί σε 100 λεπτά.Τα νομίσματα της Κρητικής Πολιτείας τυπώθηκαν στο Παρισινό Νομισματοκοπείο και κυκλοφόρησαν στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου.Κόπηκαν νομίσματα των 1 , 2 , 5 , 10 , 20 λεπτών το 1900 και νομίσματα των 1 , 2 , 50 λεπτών και 1 , 2 , 5 δρχ. το 1901 .Τα νομίσματα των 50 λεπτών και οι δραχμές είναι αργυρά ,τα νομίσματα των 1, 2 λεπτών χάλκινα και τα νομίσματα των 5 , 10 , 2 και 1 είναι από ασήμι. Χαράκτης των νομισμάτων της Κρητικής Πολιτείας ήταν ο Alfred Borrel, που είχε χαράξει και τα Ελληνικά των 5, 10 και 20 Λεπτών των ετών 1893-1895.Τα νομίσματα της Κρητικής Πολιτείας έχουν τα ίδια μέταλλα, βάρη, μεγέθη και εμφάνιση με τα αντίστοιχα τους Ελληνικά της ίδιας εποχής.Και επειδή οι προδιαγραφές των νομισμάτων αυτών είναι πανομοιότυπες με αυτές των Ελληνικών,επιτρέπεται η παράλληλη κυκλοφορία τους και στην Ελλάδα.Το 1912 η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα αλλά τα νομίσματα εξακολουθούν να κυκλοφορούν.Το Μάρτη του 1923 αποσύρονται τα χάλκινα και χαλκονικέλινα και τον Ιούλιο του 1929 αποσύρονται της κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα.
Ενσωματωμένη εικόνα 12Ενσωματωμένη εικόνα 13Ενσωματωμένη εικόνα 14Ενσωματωμένη εικόνα 15Ενσωματωμένη εικόνα 17Ενσωματωμένη εικόνα 18Ενσωματωμένη εικόνα 19Ενσωματωμένη εικόνα 16Ενσωματωμένη εικόνα 20

ΚΡΗΤΗ! Ενας τόπος για τον οποίο μόνο περήφανη μπορώ να αισθάνομαι...μόνο δέος κάθε φορά που διαβάζω για κείνη...κάθε φορά που ανακαλύπτω απο που ξεκίνησε ο κόσμος να ανασαίνει, να μιλά, να δημιουργεί... ΚΡΗΤΗ! ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΑΣ

H σκέψη μου κ' η σκέψη σου...
Ιδιο στενό διαβαίνουν...
Σ' ετσά παράλογες στραθιές...
Ιντα το θεν' και μπαίνουν;

Πάρ' αγκαλιά τη μοναξά...
Που σου ταιριάζει τόσο...
Μα δε σ' αξίζει να γατές...
Αν σ' αγαπώ και πόσο...
(ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ)

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!