Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ CRETEONAIRΓράφει η Δήμητρα Ψιμουλάκη
Τον βάφτισαν "Ιππότη της μαντινάδας" κι όχι άδικα...πολλά χρόνια τώρα ακούμε τους στίχους του χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουμε ποιός είναι... Ευγενικός,ειλικρινής,μετριόφρων..
προσγειωμένος και πάνω απ' όλα αληθινός...μιλάμε για το Νεκτάριο Ανυφαντάκη.Εναν Kρητικό στιχουργό που τιμά τον τόπο μας σ' όλη την ελλάδα κυρίως μέσα απο τα τραγούδια του μεγάλου καλλιτέχνη Γιώργου Ζερβάκη που επι 25ετίας συνεργάζονται δισκογραφικά...Μας ανοίγει την καρδιά του και μας μιλά και για την τιμιτική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του απο την ένωση Κρητών Νέας Σμύρνης για την προσφορά του στο στίχο και στην κρητική μουσική...


-Καλημέρα Νεκτάριε,χαίρομαι που σε συναντώ και που αποδέχτηκες την πρόσκλησή μου.
-Να 'σαι καλά Δήμητρα,κι εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα...καλώς σε βρήκα.


-Νεκτάριε,γράφεις επί 25ετίας στο Γιώργο Ζερβάκη...πολλοί δεν ήξεραν ότι είσαι εσύ...γιατί όλα αυτά τα χρόνια κρατάς χαμηλό προφίλ;Καθένας θα επιδίωκε την προβολή και δικαίως εφόσον έχεις γράψει τόσο πετυχημένα τραγούδια;
-Δεν επιδίωξα κάτι!!!Να φανώ να κερδίσω τι;; Κάθε τραγούδι μου συνοδεύεται με το όνομα μου κι αναγράφεται στούς στίχους,από εκεί και πέρα τι άλλο;Σίγουρα φίλους έκανα...γνώρισα παρά πολύ κόσμο από κάποια γλέντια που τύχαινε να παρευρίσκομαι . Εισέπραξα το χειροκρότημα και την αγάπη του κόσμου έντονα μπορώ να πω και πίστεψε με δεν είναι καθόλου λίγο αυτό το συναίσθημα,αλλά μέχρι εκεί!Κι αν έχω εμφανιστεί σε κάποια ραδιόφωνα που εννοείται και θα συνεχίζω κατά καιρούς να το κάνω είναι γιατί πέρα από όλα αυτά υπάρχει κι ένα βιβλίο που θα ακολουθήσουν εννοείται και επόμενα!Οπότε επειδή ο χώρος του βιβλίου είναι ένα διαφορετικό κομμάτι από το κομμάτι της δισκογραφίας αναγκαστικά δεν μπορώ να το αποφύγω!!!


-Θεωρείς ότι οι στιχουργοί είναι αδικημένοι που μένουν πίσω κι αναγνωρίζονται μόνο οι ερμηνευτές;
-Δεν αδικείται κανένας νομίζω!Η θέση μου είναι αυτή και επιβάλλει να βρίσκομαι πάντα στο παρασκήνιο και του καλλιτέχνη η θέση επιβάλλει να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο!Εγώ με τον κόσμο έχω μια έμμεση επαφή, ενώ ο καλλιτέχνης έχει την άμεση!Η αναγνώριση είναι αλληλένδετη!Σε γνωρίζει ο κόσμος μέσα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, οπότε χαμένος κανένας!!!


-Άλλες συνεργασίες έχεις κάνει πέρα απ' τον Γιώργο;
-Παλιότερα, πρίν παρά πολλά χρόνια  είχα κάνει κάποιες μεμονομένες συνεργασίες!Δεν συνέχισα όχι γιατί δεν πήγε καλά αλλά αρκέστηκα στον Γιώργο Ζερβάκη γιατί θεωρούσα πώς το να είσαι κάπου αφοσιωμένος μπαίνεις ακριβώς στο πετσί του ρόλου που λένε!Γίνεσαι ένα,ταυτίζεσαι, επικεντρώνεσαι εκεί, η χημεία δένει και η επιτυχία έχει μεγαλύτερα ποσοστά για να βγει κάτι καλό στο αποτέλεσμα!Με λίγα λόγια εγώ προσωπικά δεν επιδίωξα επίσημα κάποια συνεργασία τόσα χρόνια!!!


-Στην προς τιμή σου εκδήλωση στην Αθήνα για την προσφορά σου στην Κρήτη και στο στίχο, ένιωσες ότι κατά κάποιο τρόπο αναγνωρίστηκε επιτέλους το έργο σου;
-Θα σε γυρίσω λίγο στην παραπάνω απάντηση μου και θα επισημάνω ξανά αυτό που είπα!!!
Δεν επιδίωξα κάτι ποτέ!!! Έκανα πολλά χρόνια αυτό που ήξερα, αυτό που έβγαινε όπως και δόξα το θεό συνεχίζει να βγαίνει από μέσα μου χωρίς να αποσκοπώ κάπου.Σίγουρα ήταν κάτι που δεν περίμενα να γίνει!!!Σίγουρα ήταν κάτι που δεν περίμενα γενικά!!Όμως πίστεψε μου έδωσε δύναμη στα φτερά να συνεχίζω να πετάω αλλά... πατώντας σταθερά κάτω στη Γη.
Όπως και να έχει δημόσια ξανά ευχαριστώ το σύλλογο της Νέας Σμύρνης γιατί πραγματικά ήταν για μένα κάτι πολύ σημαντικό!!!
(Πραγματικά κι εμείς ευχαριστούμε το σύλλογο όπως και την Εύα Νάτση πρωτοστάτη της εκδήλωσης, εξέχον μέλος της Ένωσης Κρητών, αρθρογράφος και blogger στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ, η οποία αγκάλιασε και ενθάρρυνε την ιδέα αυτή.Είναι μία κίνηση που έπρεπε εμείς να έχουμε επιχειρήσει εδώ στο νησί...ευχαριστούμε λοιπόν και την ευχαριστώ κι εγώ γιατί με βοήθησε και μου έστειλε υλικό από την εκδήλωση...είχαμε μία φοβερή συνεργασία…)

-Στην εκδήλωση ο Γιώργος Ζερβακης ζήτησε δημόσια συγνώμη για το τραγούδι σου το οποίο επειδή έκανε κάποιες αλλαγές το κατοχύρωσε σαν δικό του...έγινε κάτι τέτοιο και δεν είχες θυμώσει όντως; πως ένιωσες που το αναγνώρισε και ζήτησε συγνώμη;

- "Είναι μεσάνυχτα κι ακόμα περιμένω σε μια καρέκλα μόνο εσένα να φανείς"... 1994 όταν σε ένα γλέντι του στον κέντρο Βεργίνα στους Αγίους Δέκα  του έδωσα το τραγούδι σε ένα χαρτί!!
Μετά από πολλά χρόνια (8 για την ακρίβεια) το τραγούδι αυτό μαζί με κάποια άλλα δικά μου μπήκε σε μια δισκογραφική δουλειά  αναγράφοντας το όνομα του Γιώργου!!!
Είχα ενημερωθεί από τον ίδιο το Γιώργο ότι το τραγούδι θα κυκλοφορήσει επίσημα πλέον και ότι έκανε αλλαγές σε κάποιους στίχους!!
Πίστεψε με Δήμητρα ουδέποτε αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο θέμα ώστε να έρθω σε αντιπαράθεση με το Γιώργο ή κάτι τέτοιο. Με τον Γιώργο διατηρούμε μια πολύ καλή σχέση καλλιτεχνικά και δεν έχουμε να χωρίσουμε ή να μοιράσουμε κάτι!! Όταν υπάρχει μια συνεργασία τόσων χρόνων από ένα σημείο και μετά θεωρείς το περιβάλλον που βρίσκεσαι τόσο οικείο που το κάνεις δεύτερο σπίτι σου που λένε!!! Αν υπήρχε μεμονωμένη συνεργασία να συνέβαινε αυτό Σίγουρα θα με πείραζε και πολύ μάλιστα!!!
Πέρα από αυτό, η αναφορά τού για το τραγούδι στην τιμητική βραδιά ήταν όντως κάτι που έκανε και για άλλη μια φορά απέδειξε ότι εκτιμά, υπολογίζει και σέβεται πολλά άσχετα αν δεν περίμενα εγώ κάτι τέτοιο για να βγάλω τα συμπεράσματα μού!!! Να μιλήσω όμως γενικά εκμεταλλευόμενος την κίνηση του αυτή τον τιμά πολύ αυτό και τέτοια πράγματα ανεβάζουν κατά πολύ την εκτίμηση και τον θαυμασμό για τον κάθε ένα που λειτουργεί έτσι!!! Όπως και να έχει τον ευχαριστώ δημόσια ξανά για όλα!!
Η συγνώμη του Γιώργου Ζερβάκη στον Νεκτάριο Ανυφαντάκη!


-Έχεις βγάλει χρήματα από τους στίχους;
-Πολλά, και δανεικά δίνω αν θές,Χαχαχα!!!
Όχι, πέρα από κάποια χρήματα που παίρνω κάθε εξάμηνο από την εταιρία για τα πνευματικά δικαιώματα (ΑΕΠΙ) δεν έχω άλλες απολαβές, πέρα από αυτές του Βιβλίου φυσικά που είναι ένα διαφορετικό κομμάτι!!! Ξέρεις, δεν επιδίωξα ποτέ κάτι, ούτε να είχα μπεί στη διαδικασία να κάνω παζάρι την ψυχή μου!!! Δεν ξέρω αν η Μαντινάδα κάνει 50 ευρώ η 20 η δώσε μου 30 να πάρεις τα ρέστα σού!!! Με την ευκαιρία όμως της ερώτησης σού θα σου πώ κάτι. Σίγουρα για κάποιον που δεν ζεί από αυτά για να μπεί στη διαδικασία να κάνει μία συνεργασία και να δώσει στίχους θα πρέπει να θυσιάσει χρόνο από το χρόνο τού, χρόνο και από τη δουλειά του αν το επιβάλλουν οι συνθήκες ή ακόμα και από την οικογένεια του ώστε να κάτσει και να γράψει κάτι!!! Ας Υπάρχει λοιπόν η ανάλογη εκτίμηση και η αναγνώριση του κάθε στιχουργού από τον κάθε καλλιτέχνη!!! Θεωρώ πώς κι αυτό είναι ένα είδος πληρωμής για τον καθένα που γράφει στίχο γιατί άλλο ζώ από αυτό,κι άλλο το κάνω έτσι!!! Δόξα το Θεό όμως εγώ προσωπικά δεν έχω παράπονο αλλά και γενικά βλέπω ότι υπάρχει αυτή η αλληλοεκτίμηση σε μεγάλα ποσοστά!!!

-ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΠΩ...Το βιβλιο σου έχει μεγάλη απήχηση... Ηταν όνειρο;
- Ναι, και πίστεψε με είμαι γεμάτος από όνειρα!!!
Ένας που εκθέτει δημόσια την ψυχή του νομίζω κάπως έτσι λειτουργεί!Δεν επαναπαύομαι ποτέ!Πάντα κάτι καινούργιο θέλω να δημιουργήσω, πάντα κάτι νέο, πάντα κάτι που θα με κάνει να κάνω η μάλλον,να προσπαθήσω για το επόμενο βήμα και πάει λέγοντας!!!
-Τι έχεις να πεις στους νέους στιχουργούς,μετά από τα τόσα χρόνια πείρας σου;
-Να γράφουν γιατί το θέλει η ψυχή τους!!!
Να γράφουν βάζοντας πρώτα την ψυχή,και μετά τις αψίδες και τα κόκκινα χαλιά!! Και για να γίνω ακόμα πιο κατανοητός.....
Αργά αργά και σταθερά
Τα βήματα σου να'ναι
Και μη βιαστείς, όσοι έτρεξαν
Έπεσαν και πονάνε.
-Νεκτάριέ μου,σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος, το 'ξερα και το επιβεβαίωσα άλλη μια φορά...εύχομαι όλα να σου πάνε υπέροχα...

-Δήμητρα εγώ ευχαριστώ χαρά μου να μοιράζομαι τις σκέψεις μου

Να πούμε εδώ οτι υπάρχει και μία σελίδα του ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΠΩ που μπορεί κάποιος να μπει να σε διαβάσει...


ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΑΣ
Φεύγεις πονώ ξανάρχεσαι...λείπεις γυρίζεις πάλι...τόπο δε 'φήνεις στη χαρά...ούτε σ' αγάπη άλλη
Σκέψου σ' απότομες κορφές...σ' ενός γκρεμνού τα ύψη...μίας φωνής αντίλαλο...¨ΓΥΡΝΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΛΕΙΨΕΙ" (Δήμητρα Ψιμουλάκη)

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!