Ελιά..Αυτό το ευλογημένο δέντρο..!!..Δείτε ένα υπέροχο βίντεο - αφιέρωμα στο μάζεμα της ελιάς, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο


Γράφει η Δέσποινα Τσώπου


‘’..ευλογημένο νά’ ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ΄τα νέφη κι ευλογημένος τρείς φορές αυτός που σ’έχει στείλει για το λυχνάρι του φτωχού, για του άγιου το καντήλι..’’
Απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, η σχέση των Κρητικών με το ελαιόλαδο φαίνεται ότι είναι σταθερή και αδιασάλευτη.!!
Αιώνες τώρα το ελαιόλαδο ως ιερό σύμβολο και ώς τροφή συντροφεύει την ύπαρξή μας και το τραπέζι μας, πλουτίζοντας γεναιόδωρα τα φαγητά μας.Μεγάλωσε γενιές και γενιές και είναι ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο που
προέρχεται και παράγεται φυσικά απο το γνωστό και αγαπημένο μας ελαιόδεντρο.
Αυτό το ευλογημένο δέντρο, που τυχαίνει να ευδοκιμεί σε αυτήν την ευλογημένη γη – την Κρήτη μας και είναι αυτό που έχει γεμίσει με μοναδικές,υπέροχες στιγμές, τις παιδικές μνήμες μας.
Μέρες και εβδομάδες ολόκληρες μέσα στο κρύο,στρώνοντας και ξεστρώνοντας τα δίχτυα κάτω απο τις ελιές και βοηθώντας την οικογένεια στο μάζεμά τους αλλά παρ’όλες τις δυσκολίες μόνο οι όμορφες αναμνήσεις μένουν στο τέλος.
Τα διαλείμματα που τα περιμένουνε όλοι πώς και πώς για να ξαποστάσουνε κάτω απο τα δέντρα, τρώγοντας το κολατσιό που για κάποιο περίεργο λόγο φαίνεται πολύ πιό νόστιμο εκείνες τις στιγμές σε εκείνες τις συνθήκες, από ότι οποιαδήποτε άλλη στιγμή.Είναι η φύση, ο καθαρός αέρας, η συντροφιά όλης της οικογένειας μαζί με φίλους και συγγενείς, που συνδυάζουνε αυτές τις απαραίτητες εργασίες για το μάζεμα των ελιών, με την ευκαιρία να βρεθούνε όλοι μαζί πάλι,ειδικά όταν είναι πολύς ο καιρός που έχουν να ειδωθούνε.
Με λίγα λόγια, το μάζεμα των ελαιόδεντρων, έφερνε και φέρνει κοντά τις οικογένειες και όσο σκληρή και δύσκολη και αν είναι αυτή η δουλειά,στο τέλος αφήνει μια  γλυκιά γεύση και όμορφες στιγμές για να θυμούνται όλοι.
Αφήνει όμως βέβαια και κάτι άλλο πολύ σημαντικό.Αυτό είναι το λάδι.Το μοναδικό και τόσο νόστιμο Κρητικό λάδι που αλλού πουθενά δε βρίσκεται η ποιότητα αυτή και η νοστιμιά του.
Μεγαλώνοντας μέσα στα ελαιόδεντρα, ίσως καμιά φορά θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο, το να μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο, ατόφιο, καθαρό και νόστιμο λάδι στο τραπέζι μας.Ωριμάζοντας όμως καταλαβαίνει κανείς το πόσο πραγματικά μεγάλη ευλογία είναι αυτό και ειδικά όταν είναι απο τα ελαιόδεντρα της Κρητικής γης και ακόμα περισσότερο όταν έχεις συμβάλει στη δημιουργία του, τότε καταλαβαίνεις την μεγάλη, ανεκτίμητη αξία του.Είναι πραγματικά ένας γαστρονομικός θησαυρός.
Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που αρχίζει το μάζεμα των ελιών.Ας δούμε λοιπόν ένα υπέροχο βίντεο, αφιερωμένο σε αυτήν την όμορφη περίοδο του ελαιομαζώματος.
Ένα υπέροχο οπτικό ταξίδι στους ελαιώνες της κρήτης, γεμάτο μνήμες, συγκίνηση και τη ψυχή της Ελλάδας.
΄΄Τhe Olive Tree Will Always Be Here΄΄, δηλαδή η ελιά θα είναι πάντα εδώ, ο τίτλος του ολιγόλεπτου φίλμ, δημιουργία της Indigo View για την Ελληνική εταιρία εξαγωγών προιόντων ελιάς και ελαιολάδου GΑΕΑ.
Ένας ύμνος στο δέντρο-σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου.Μια ταινία μικρού μήκους για τη σημασία της Ελιάς για τους Έλληνες με αισθητική τελειότητα, δύναμη και ευαισθησία.
Μαγικές κινηματογραφικές εικόνες απο μιά Φθινοπωρινή Κρήτη και απο πρόσωπα βγαλμένα από μια άλλη εποχή.Απολαύστε το..!!


The Olive Tree Will Always Be Here from Yatzer on Vimeo.Πηγές:  www.candianews.gr
creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!