ΕΛΙΑ,ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ,ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ,ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η Κολαϊτη Ειρήνη
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Κορωνέικη ή Ψιλολιά
Αποτελεί τη πιο διάσημη ποικιλία ελιάς παραγωγής λαδιού εκλεκτής ποιότητας καταλαμβάνοντας το 60% της ελληνικής παραγωγής. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Θεωρείτε πολύ παραγωγική ποικιλία, ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες και η περιεκτικότητα της σε λάδι φθάνει το 27%. Το δέντρο της χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Χονδρολιά ή Θρουμπολιά
Καλλιεργείται εκτεταμένα στην Ελλάδα για την παραγωγή λαδιού και επιτραπέζιων ελιών. Το δένδρο φθάνει σε ύψος τα 5 έως 10 μέτρα και η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει το 28%. Ο καρπός της χονδρολιάς κατά τη διαδικασία ωρίμανσης επάνω στο δέντρο  χάνει μέρος της υγρασίας του και της ελευρωπαΐνης, ουσία που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση της ελιάς. Είναι ποικιλία απαιτητική σε υγρασία και θρεπτικά στοιχεία και και κατά ξηρές περιόδους δεν καρποφορεί.
Τσουνάτη ή Μουρατολιά
Η ποικιλία αυτή ανθίζει από το τέλος του Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου και ο καρπός της ωριμάζει από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες παράγει καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Ο καρπός της έχει μεσαία περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο κοντά στο 25% και απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών, δεν πίστευαν στα μάτια τους! «Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου», αναφώνησε ο διεθνούς φήμης γιατρός και πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής Ancel Keys, καθώς έβλεπε την πράσινη σαλάτα με πάρα πολύ ελαιόλαδο.Στην ουσία ο Keys επανέλαβε εκείνο που είχαν προσέξει κατά τους προηγούμενους αιώνες όλοι σχεδόν οι περιηγητές που έδειξαν ενδιαφέρον για την καθημερινή ζωή των Κρητικών. Σήμερα πιστεύεται πως το ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της Κρητικής Διατροφής και της Κρητικής Μακροζωίας. Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων και δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών.Η ποιότητα του Κρητικού Ελαιολάδου είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο, γιατί δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται με φροντίδα και μεράκι και συσκευάζεται αγνό και φυσικό από επιχειρήσεις που δείχνουν το σεβασμό τους τόσο στο προϊόν όσο και στον ίδιο τον καταναλωτή.

Διατροφική Αξία
Το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών. Περίπου το 40% των συνολικά προσλαμβανόμενων θερμίδων προέρχονταν από το λίπος και κυρίως από το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο περιέχει σε μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως με τη μορφή του ελαϊκού οξέος, πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά, βιταμίνη Ε, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά. Για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του είναι προτιμότερο από τα ζωικά λιπαρά, αλλά ακόμη και από άλλα φυτικά έλαια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές δράσεις του ελαίου αυτού στα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, δρα προστατευτικά στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και έχει αντιθρομβωτικές δράσεις (Kushi et al. 1995). Πέρα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το ελαιόλαδο φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ ασκεί και αντιφλεγμονώδεις δράσεις (Kushi et al. 1995). Παρόλα αυτά συνίσταται η χρήση του με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας.
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη
Ενδεικτικά στοιχεία των εκτάσεων με ελαιόδεντρα και της παραγωγής ελαιολάδου στην Κρήτη παρατίθενται στους παρακάτω πίνακες:
Πίνακας 1. Παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, ανά Νομό.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πηγη http://www.ypaithros.gr
   1. Χαρακτηρισμένα ελαιόλαδα ΠΟΠ & ΠΓΕ

Στην Κρήτη παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, από την εκλεκτή ποικιλία Κορωνέικη. Αρκετά, μάλιστα, ελαιόλαδα που παράγονται στο νησί έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Αναλυτικότερα:
 • Ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ)
 • Ελαιόλαδο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης (ΠΟΠ)
 • Ελαιόλαδο Αποκώρονα Χανίων Κρήτης ΠΟΠ)
 • Ελαιόλαδο Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνου Κρήτης (ΠΟΠ)
 • Ελαιόλαδο Πεζά Ηρακλείου Κρήτης (ΠΟΠ)
 • Ελαιόλαδο Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης (ΠΟΠ)
 • Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Θραψανό (ΠΟΠ)
 • Ελαιόλαδο Σητεία Λασιθίου Κρήτης (ΠΟΠ)
 • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σέλινο Κρήτης (ΠΟΠ) Νομός Χανίων
 • Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης ΠΟΠ Νομός Ηρακλείου

Η ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου που έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (www.internationaloliveoil.org) και έχει γίνει σε γενικές γραμμές αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπει δυστυχώς στην πλειονότητα των καταναλωτών να αξιολογήσουν σωστά την τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τύπων «παρθένο ελαιόλαδο» και κοινό ελαιόλαδο. (ΝΑΧ, 2006)
Τα βασικά ποιοτικά κριτήρια για την αξιολόγηση του ελαιολάδου είναι:
 • Η οξύτητα
 • Η οξείδωση
 • Το χρώμα
 • Τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση)

Το τυποποιημένο ελαιόλαδο, διατίθεται στην κατανάλωση σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο, Παρθένο Ελαιόλαδο, Ελαιόλαδο
Αποτελούμενο από Εξευγενισμένα Ελαιόλαδα και Παρθένα Ελαιόλαδα & Πυρηνέλαιο, οι οποίες πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία του, αλλά και τύπους ελαιολάδων με ιδιαιτερότητες, με λιγότερη ή περισσότερη επεξεργασία όπως το Αγουρέλαιο, τα ελαιόλαδα βιολογικής καλλιέργειας, τα αρωματικά ελαιόλαδα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8ο. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Η μοναδική του γεύση αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, τη φρεσκάδα στις σαλάτες ενώ δύσκολες γεύσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη μαεστρία και μεταχείριση όπως το κυνήγι, τα ψητά και τα λαχανικά βρίσκουν το απόλυτό τους ταίρι.
ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται έως 2°.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ & ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, μοναδικό διακριτικό άρωμα ώριμων φρούτων και φρέσκιας ελιάς, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1°.

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία. Η παραλαβή του λαδιού από τον πυρήνα της ελιάς και ο εξευγενισμός του, γίνεται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες ελέγχου και έτσι διασφαλίζεται η άριστη ποιότητά του. Το Πυρηνέλαιο, έχει απαλή, ήπια γεύση. Θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.
ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΑΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, έχει πλούσια, φρουτώδη, πικάντικη οσμή αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση. Όλα του τα χαρακτηριστικά «ξεχειλίζουν» νεότητα, ορμή και έντονη προσωπικότητα. Συνήθως διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα και συλλέγεται από τις καλύτερες ελιές. Ελιές άγουρες, μαζεμένες με το χέρι και όχι από ραβδισμό ή πτώση. Λόγω της σπάνιας «ιδιοσυγκρασίας» του, το αγουρέλαιο έχει και περιορισμένη διάρκεια ζωής. 9 μήνες έχει ο καταναλωτής στην διάθεσή του για να απολαύσει αυτή την άγουρη πλευρά της ζωής! Το Αγουρέλαιο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από τη φύση του συνδυάζει την ανώτερη γεύση με την υψηλή βιολογική αξία.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Είναι το λάδι που προέρχεται από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για τις βιολογικές καλλιέργειες. Εκεί δεν έχουν θέση ούτε τα
λιπάσματα, ούτε οι ψεκασμοί, ούτε και κανένα είδος επεξεργασίας κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου, τη διατήρησή του και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Στην ετικέτα των βιολογικών προϊόντων πρέπει να αναγράφεται απαραιτήτως ο αριθμός έγκρισης και πιστοποίησης από αναγνωρισμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης όπως ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Τα αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Αρωματίζουν ευχάριστα σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, ενώ αποτελούν
το «απόλυτο» ντιπ για αρτοσκευάσματα. Είναι πολύ εύκολα στην δημιουργία τους, ενώ υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και στο εμπόριο. Η παρασκευή τους:
Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με απαλή-ουδέτερη γεύση.
Το τοποθετούμε σε καθαρά, στεγνά μπουκάλια
Βυθίζουμε μέσα του μπαχαρικά, βότανα, φυτά ή λαχανικά της αρεσκείας μας, φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένα.
Φυλάσσουμε τα μπουκάλια σε μέρος σκιερό και δροσερό


 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΛΙΑΣ
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ


Το κυκλοκόνιο είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες της ελιάς και είναι γνωστή και ως μαύρισμα, ή μουτζούρωμα ή «μάτι παγωνιού». Η ασθένεια προκαλεί μεγάλη εξασθένηση του δέντρου λόγω μεγάλης φυλλόπτωσης και γενικώς έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Προσβάλλει κατεξοχήν τα φύλλα άλλα και τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπού και σπανιότατα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται σκουρόχρωμες χαρακτηριστικές κυκλικές κηλίδες. Πολλές φορές το κέντρο των καστανόμαυρων κηλίδων αποκτά γκρι-καστανό χρώμα και συχνά περιβάλλονται από χλωρωτικό δακτυλίδι. Η προσβολή στους μίσχους των φύλλων και στους ποδίσκους των ανθέων των ταξιανθιών και καρπών μοιάζει με εκείνη των φύλλων αλλά δεν είναι εμφανή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι στα παλαιότερα φύλλα (στα κατώτερα μέρη των δέντρων). Ευνοϊκότερη θερμοκρασία για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι 16-20ο C. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες έως και 2-3 μήνες. Οι ποικιλίες Άμφισσας, λιανοελιά Κέρκυρας και χονδρολιά Αγρινίου είναι πολύ ευαίσθητες, ενώ η Κορωνέϊκη παρουσιάζει σχετική αντοχή
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται στις κρίσιμες εποχές με προληπτικούς ψεκασμούς προσβολής, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο, πριν την έναρξη των βροχών, κάνουμε από ένα ψεκασμό. Σε περιοχές με πολύ υψηλή υγρασία κάνουμε συνήθως 3-4 ψεκασμούς (1 ή 2 την άνοιξη και 2 το φθινόπωρο). Καταλληλότερα μυκητοκτόνα είναι τα χαλκούχα και ιδιαίτερα ο βορδιγάλειος πολτός 1%. Σε τελευταία πειράματα διαπιστώθηκε ότι, το μυκητοκτόνο της ομάδας στρομπιλουρινών (Kresoxim- methyl) η προστατευτική του δράση είναι λίγο μικρότερη σε σχέση με τα χαλκούχα, αντίθετα όμως η θεραπευτική του δράση είναι πολύ πιο σημαντική (εάν πραγματοποιηθεί μέχρι και 10 ημέρες μετά την προσβολή)

ΒΟΥΛΑ
Ασθένεια πολύ διαδεδομένη στους ελληνικούς ελαιώνες, προσβάλλοντας μόνο τους καρπούς. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές ιδιαίτερα σε περιόδους Δακοπροσβολής .
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η ασθένεια προσβάλλει μόνο τους καρπούς και εμφανίζεται με δυο μορφές, την «ξεροβούλα» και την «σαποβούλα» . Ξεροβούλα (εντοπισμένη μόλυνση): είναι η πιο συνηθισμένη και εμφανίζεται το καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου στους άωρους καρπούς. Εκδηλώνεται με την μορφή μιας ή και περισσοτέρων ξερών καστανών κηλίδων, συνήθως κυκλικών ελαφρά βυθισμένων. Οι ιστοί κάτω από τις κηλίδες φελλοποιούνται και είναι πλήρης μυκηλιακών υφών. Η βυθισμένη κηλίδα παίρνει χρώμα καστανό και πάνω της εμφανίζονται οι καρποφορίες του μύκητα, σαν μαύρα στίγματα, τα πυκνίδια. Επίσης, σε κάθε κηλίδα διακρίνεται σχισμή της επιδερμίδας που προκλήθηκε από τον δάκο. Οι πρώτες προσβολές του Ιουνίου συντελούν στην πτώση των καρπών ενώ οι προσβολές του Αυγούστου μειώνουν την εμπορευσιμότητα τους.
Σαποβούλα (γενικευμένη μόλυνση): παρατηρείται το φθινόπωρο και εμφανίζεται με τη μορφή ελαιωδών κηλίδων που εξελίσσονται σε μαλακή σήψη. Αργότερα οι καρποί αφυδατώνονται, μουμιοποιούνται, πέφτουν και καλύπτονται από τις καρποφορίες του παθογόνου. Ο μύκητας αναπτύσσεται κυρίως σε υψηλές θερμοκρασίες 20-30ο C (άριστη 30οC). Θερμοκρασίες κάτω των 15οC είναι δυσμενείς για την ανάπτυξη του. Η ύπαρξη πληγών στους καρπούς είναι αναγκαία για την μόλυνση και η είσοδος του παθογόνου γίνεται κατά κανόνα από τα ανοίγματα του δάκου.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Η καταπολέμηση της βούλας συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του δάκου.


ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ
Ασθένεια που είναι γνωστή και ως Pastella. Προσβάλλει κυρίως τους ώριμους καρπούς της ελιάς και πολύ σπάνια τα φύλλα και τους νεαρούς κλαδίσκους. Στην Ελλάδα παρατηρείται κυρίως στα Ιόνια νησιά της κοντινές Ηπειρωτικές ακτές και στην Χαλκιδική. Οι προσβολές γίνονται το φθινόπωρο και το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας σε συνθήκες υψηλής υγρασίας είναι η σήψη των καρπών και η παρουσία μιας ρόδινης γλοιώδης μάζας, για τους καρπούς που πέφτουν στο έδαφος, ενώ αυτοί που παραμένουν στο δέντρο μεταβάλλονται σε μούμιες. Η ασθένεια προκαλείται από τον Αδηλομύκητα Gloeosporium olivarum
ΑΔΡΟΜΥΚΩΣΕΙΣ
α. Βερτισιλλίωση: είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και προκαλεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές ζημιές στους ελαιώνες των ευαίσθητων στην ασθένεια ποικιλιών (Μαστοειδής, Καλαμών, Άμφισσας, Θρουμπουλιάς, Χαλκιδικής κ.α.). Προσβάλλει δέντρα κάθε ηλικίας και εμφανίζεται μέσα στα δενδροκομεία σποραδικά σε μεμονωμένα δένδρα. Εκδηλώνεται με δυο μορφές, της αποπληξίας ή απότομου μαρασμού και με το σύνδρομο της βραδείας αποξήρανσης. Η αποπληξία εμφανίζεται στα φυτώρια και στα μικρής ηλικίας δέντρα, τα οποία ξηραίνονται σε μακρό χρονικό διάστημα. Το συνηθέστερο και πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που εμφανίζεται στην ελιά είναι η ημιπληγία, δηλαδή στην μια πλευρά του δέντρου εμφανίζονται αποξηραμένοι κλαδίσκοι με χλωρωτικά φύλλα που τελικά ξηραίνονται και πέφτουν. Βαθμιαία η προσβολή επεκτείνεται σε μεγαλύτερα κλαδιά και βραχίονες με αποτέλεσμα την μάρανση. Στην ελιά ο μεταχρωματισμός των αγγείων φαίνεται πολύ σπάνια και δυσκολεύει την διάγνωση της προσβολή
β. φομα της ελιάς: Η ασθένεια αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο Κρήτης το 1973 από τον κ. Μαλαθράκη, σε θρουμπολιά. Αργότερα αναφέρθηκε και στο Ν. Ρεθύμνης προσβάλλοντας την μαστοειδή ή τσουνάτη καθώς επίσης και στην Λέσβο προσβάλλοντας την ποικιλία «Κολοβή»
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στα προσβεβλημένα δέντρα παρατηρούνται διάσπαρτοι ξεροί κλαδίσκοι (2-3 ετών), τα φύλλα τους γίνονται καστανά, ξηραίνονται και διατηρούνται πάνω στους ξερούς κλαδίσκους (μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στην προσβολή από βερτισιλλίωση). Η προσβολή επεκτείνεται ολοένα σε περισσότερους και χονδρότερους κλαδίσκους και βραχίονες. Στην επιφάνεια των μισόξερων κλαδίσκων και κλάδων εμφανίζονται επιμήκης κηλίδες, βυθισμένες (σαν μικρά αυλάκια) με σαφή όρια χρώματος κεραμιδί. Ο φλοιός κάτω από τις κηλίδες έχει σκούρο καφετί χρωματισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι τον κεντρικό κύλινδρο. Η εξέλιξη της ασθένειας είναι πολύ αργή. Ο μύκητας απομονώνεται εύκολα από τους μεταχρωματισμένους ιστούς του φλοιού και του ξύλου.
ΑΙΤΙΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ασθένεια προκαλείται από τον Αδηλομύκητα Phoma incompta. Ο μύκητας διατηρείται στα προσβλημένα κλαδιά (και στα ξερά) με τη μορφή των πυκνιδίων. Η μόλυνση των κλαδίσκων της ελιάς γίνεται με τα πυκνιδιοσπόρια από πληγές που υπάρχουν στους κλαδίσκους (βασικό ρόλο παίζουν οι ουλές από το πέσιμο των φύλλων από κυκλοκόνιο). Οι ουλές είναι ευπαθείς στις μολύνσεις τις πρώτες 3 ημέρες μετά την πτώση των φύλλων. Οι μολύνσεις γίνονται σε θερμοκρασίες 10-33οC σε βροχερή περίοδο, άρα οι μολύνσεις μπορεί να γίνουν όλο το χρόνο εφόσον υπάρχουν βροχοπτώσεις, η εξέλιξη της ασθένειας είναι ταχύτερη τους θερινούς μήνες.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ Η ασθένεια είναι κλασσική Αδρομύκωση και η καταπολέμηση της είναι εξίσου δύσκολη. Καλλιεργητικά μέτρα : Αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδιών και καταστροφή τους με φωτιά τους θερινούς μήνες (αφαιρούμε πάντα και υγιές τμήμα των κλαδιών). Ανθεκτικές ποικιλίες (Κορωνέϊκη και Μανάκι παρουσιάζουν μερική ανθεκτικότητα). Χημική αντιμετώπιση : Ένας ή δυο προστατευτικοί ψεκασμοί με chlorothalonil ή dithianon κατά την βροχερή περίοδο βοηθούν στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι ουλές που σχηματίζονται από την πτώση των προσβεβλημένων φύλλων από το κυκλοκόνιο αποτελούν πύλες εισόδου για το παθογόνο.
ΙΣΚΑ
Ασθένεια που εκτός από το αμπέλι προσβάλει τα τελευταία χρόνια και την ελιά και προκαλεί εκτεταμένες προσβολές σε ελαιώνες των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ρεθύμνου. Επίσης προσβάλει τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η προσβολή εντοπίζεται στην περιοχή του ξύλου του κορμού και των κυρίων βραχιόνων. Παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός και σήψη του ξύλου καθώς και νέκρωση του φλοιού, συνήθως προς την μια πλευρά του κορμού, δημιουργώντας συχνά έλκη. Το ξύλο αποκτά κιτρινόλευκο χρώμα, γίνεται μαλακό και εύθρυπτο, παρουσιάζοντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί η ίσκα στο αμπέλι. Σε πολλές περιπτώσεις, στην επιφάνεια του κορμού και των κυρίων βραχιόνων εμφανίζονται καρποσώματα (μανιτάρια) του μύκητα. Αυτά είναι πολυετή, ξυλώδη, με πορώδη, καστανή και λεία (βελούδινη) επιφάνεια και επεκτείνονται επιφανειακά.
ΑΙΤΙΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η ασθένεια προκαλείται από τον βασιδιομύκητα Fomitiporia mediterannea. Το παθογόνο μεταδίδεται , μάλλον, στα υγιή δενδρύλλια με τα βασιδιοσπόρια που σχηματίζονται στις καρποφορίες (μανιτάρια) του παθογόνου και εμφανίζονται συνήθως στο λαιμό των δένδρων. Τα μεταφερόμενα βασιδιοσπόρια μολύνουν τα δέντρα είτε από διάφορες πληγές είτε από τις τομές του κλαδέματος. Επίσης πιστεύετε ότι μεταδίδεται και με το αλυσοπρίονο κατά το κλάδεμα. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ∙ Απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος ∙ Επούλωση των πληγών Δεν υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια.


Δακος
Ο δάκος της ελιάς είναι ένα μικρό δίπτερο έντομο που αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της ελιάς στη χώρα μας. Η ζημιά που προκαλεί ο δάκος είναι και ποσοτική, γιατί η παραγωγή μειώνεται αφού ο δάκος καταστρέφει μέρος της σάρκας του ελαιοκάρπου, αλλά και ποιοτική, καθώς το παραγόμενο ελαιόλαδο υποβαθμίζεται λόγω αυξημένης οξύτητας. Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς λόγω του δάκου μπορεί να υπερβεί το 50% της αξίας του παραγόμενου προϊόντος.

Τι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου της ελιάς;
 
Η ανάπτυξη του δάκου ευνοείται όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τους 25°C και μεγαλύτερη από τους 10°C. Επίσης, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 35°C για αρκετές μέρες μειώνεται ο πληθυσμός του δάκου, η δραστηριότητα του αλλά και η γονιμότητα του. Σε συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας ευνοείται η ανάπτυξη και η δραστηριότητα του δάκου, γι’ αυτό άλλωστε οι ελιές που ποτίζονται είναι πιο ευαίσθητες στην προσέλκυση του δάκου από τις ξηρικές ελιές.

Πώς δραστηριοποιείται ο δάκος της ελιάς κατά τη διάρκεια της χρονιάς;
 
Ο δάκος της ελιάς συμπληρώνει συνήθως 4-5 γενεές στον ελληνικό χώρο, δηλαδή ο κύκλος ζωής του με τα διάφορα στάδια: αυγό – προνύμφη (σκουλήκι) – χρυσαλλίδα – τέλειο έντομο (μύγα) επαναλαμβάνεται 4-5 φορές το χρόνο. Στα τέλη της άνοιξης, δραστηριοποιείται η 1η γενεά του εντόμου, και παρατηρείται μια σταδιακή εκκόλαψη των ακμαίων του δάκου. Στις αρχές έως μέσα Ιουλίου εμφανίζεται η 2η γενεά του δάκου, όπου τα θηλυκά ωοτοκούν σε νέους πράσινους καρπούς. Μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται αντίστοιχα η 3η και 4η γενεά του δάκου της ελιάς ενώ αν έχουμε και όψιμο καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσει και 5η γενεά στα μέσα του φθινοπώρου.

Πώς παρακολουθούμε τους πληθυσμούς του δάκου της ελιάς;
 
Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τον πληθυσμό των ενήλικων του δάκου στα ελαιόδεντρα μας, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πότε είναι οι κατάλληλες χρονικές στιγμές για να κάνουμε επέμβαση για να τον αντιμετωπίσουμε. Για τη δημιουργία παγίδων παρατήρησης, χρησιμοποιείστε πλαστικά μπουκάλια με νερό που περιέχουν συνήθως διάλυμα 2%-3% θειικής αμμωνίας ή υδρολυμένης πρωτεΐνης, δηλαδή περίπου 1 κουταλιά της σούπας σε μισό λίτρο νερό. Θειική αμμωνία και υδρολυμένη πρωτεΐνη θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι τρόποι οικολογικής αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς;
 
Η οικολογική καταπολέμηση του δάκου απαιτεί τόσο την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού του δάκου, καθώς και την χρήση συνδυασμού μεθόδων οικολογικής αντιμετώπισης που αναφέρομε παρακάτω. Ας δούμε λοιπόν τις βασικότερες μεθόδους οικολογικής αντιμετώπισης της ελιάς:
 
• Καολίνης & ζεόλιθος
 
Ο καολίνης και ο ζεόλιθος είναι ορυκτά που βρίσκονται στη φύση και χρησιμοποιούνται για ψεκασμό στην φυλλική επιφάνεια της ελιάς. Με τον ψεκασμό, δημιουργείται μία λεπτή άσπρη μεβράνη, που λειτουργεί απωθητικά στην εναπόθεση των αυγών του δάκου καθώς και στη σίτιση του. Συνήθως, απαιτούνται ένας-δύο ψεκασμοί μέσα στην καλλιεργητική χρονιά. Κατά τον ψεκασμό θα πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά προσκολλητικό σκεύασμα για καλύτερη διαβροχή, ενώ θα πρέπει να γίνεται και συχνή ανάδευση του νερού, για να μην κατακάθεται ο καολίνης ή ο ζεόλιθος μέσα στο ψεκαστικό μηχάνημα.
 
• Παγίδες μαζικής παγίδευσης του δάκου
 
Η ανάρτηση παγίδων για μαζική προσέλκυση, παγίδευση και θανάτωση των ακμαίων του δάκου στους ελαιώνες συστήνεται όταν οι πληθυσμοί του δάκου είναι σχετικά χαμηλοί. Οι παγίδες αυτές, φέρουν αμμωνία, υδρολυμένη πρωτεΐνη, χημικό εντομοκτόνο και ενίοτε προσελκυστική φερομόνη φύλου. Οι παγίδες αυτές πρέπει να αναρτώνται στη βορεινή πλευρά του δέντρου, τουλάχιστον μία ανα δύο δέντρα, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα φράγμα παρεμπόδισης εισόδου του δάκου στον ελαιώνα μας.
 
 Δολωματικός ψεκασμός των ελαιόδεντρων
 
Ο δολωματικός ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα spinosad της ομάδας των φυσικών νατουραλυτών σπινοσυνών. Το δολωματικό υγρό ψεκάζεται στο εσωτερικό σκιερό μέρος του ελαιόδεντρου σε κάθε ή ανά δεύτερο ελαιόδεντρο. Ο αριθμός των επεμβάσεων εξαρτάται ανάλογα την περιοχή και το ύψος του πληθυσμού του δάκου της ελιας
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
Ξεκινάει το λιομάζωμα με "εχθρό" το ρυγχίτη

Από τις 14 Νοεμβρίου και μετά μπορούν στο νομό Ηρακλείου όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να ξεκινήσουν κανονικά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Την ημερομηνία αυτή ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου.
Στο μεταξύ, βέβαια, κάποιοι ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου έχουν αρχίσει με αργούς ρυθμούς να ραβδίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που "επιβάλλει" τη συνεργασία των παραγωγών αυτών με γεωπόνο, προκειμένου να υπάρχει η χρονική απόσταση που απαιτείται από τον τελευταίο ψεκασμό κατά του δάκου. Την ίδια ώρα, ο δάκος αποδεικνύεται για φέτος ο λιγότερο σοβαρός εχθρός της ελιάς, με τις μεγαλύτερες ζημιές να έχουν γίνει από ρυγχίτη, που φαίνεται ότι αυτή η χρονιά ήταν ο χειρότερος εχθρός για την παραγωγή του νομού Ηρακλείου.
Αναλυτικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηρακλείου για τη φετινή περίοδο.
«Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου στην Π.Ε. Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις 14/11/2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
Σε ελαιώνες που οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.
Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την Π.Ε. Ηρακλείου, σε επίπεδο παραγωγού, για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.
Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους, όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.
Επίσης, βάσει της υπ' αριθμ. ΠΟΛ 1160/3-10-2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2017-2018 θα ανέλθει στα 0,03 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.
Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι ελαιοκαλλιεργητές που κατά το έτος 2017 άσκησαν τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας και οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα στις τοπικές κοινότητες του συνημμένου πίνακα, και οι οποίες εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017, δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα».
Για έξαρση του ρυγχίτη στα ελαιόδεντρα του νομού Ηρακλείου φέτος κάνει λόγο στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο τεχνολόγος γεωπόνος Αριστείδης Κοζής, που προσθέτει ότι το καταστροφικό αυτό σκαθάρι αιφνιδίασε τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο, που έχει μάθει να ασχολείται συνήθως μόνο με το δάκο! Συγκεκριμένα, ο Άρης Κοζής μάς είπε ότι «όσοι έχουν ψεκάσει για το δάκο και τηρούν τις 15 με 20 μέρες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και όσοι συνεργάζονται με γεωπόνους, ξέρουν τι κάνουν. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα επιτρεπόμενα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον Αύγουστο και μετά είναι από 15 έως 20 μέρες το επιτρεπόμενο όριο αναμονής για να αρχίσει η συγκομιδή. Και μιλάμε είτε για δολωματικούς είτε για ολικούς ψεκασμούς. Μόνο στις περιοχές όπου έχουμε ΠΟΠ λάδι επιβάλλεται ο δολωματικός ψεκασμός»...

Σε έξαρση φέτος ο ρυγχίτης
Περιγράφοντας συνολικά την εικόνα της ελαιοπαραγωγής του νομού Ηρακλείου φέτος, ο Άρης Κοζής μάς είπε ότι «υπάρχουν περιοχές που έχουν φέτος μεσοβεντέμα. Έχουμε και τις περιοχές εκείνες όπου ο νοτιάς δεν ευνόησε να δέσει ο καρπός. Σε γενικές γραμμές, θα είναι καλή η χρονιά. Και απ' ό,τι ακούγεται με την αγορά του λαδιού, πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλά»...
Βέβαια, ο Άρης Κοζής πιστεύει πλέον ότι σε σχέση με πέρυσι δε θα υπάρχουν οι αυξημένες ποσότητες που αρχικά περιμέναμε.
«Είχαμε ζημιές σοβαρές από τον καύσωνα του καλοκαιριού. Με τον καύσωνα και τους νοτιάδες δεν έδεσαν τα δέντρα. Και ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ρυγχίτη, ο οποίος έκανε πολλή ζημιά, αλλά οι παραγωγοί δεν το σπουδαιολόγησαν». Μάλιστα, παρά τις αρχικές ανησυχίες, γενικά δεν υπάρχουν φέτος μεγάλες ζημιές από το δάκο, λόγω της ζέστης που περιόρισε την εξάπλωσή του, όπως έχει κατ' επανάληψη γράψει και η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".
«Η χρονιά κύλησε καλά είτε λόγω του καύσωνα, είτε επειδή οι παραγωγοί έχουν καταλάβει ότι πρέπει και μόνοι τους να κάνουν ψεκασμούς. Αλλά υπάρχει το ενδιάμεσο διάστημα από τον πυρηνοτρίτη ως το δάκο, που κάποιοι δεν ψέκασαν. Έτσι έχουμε μια έξαρση φέτος του ρυγχίτη και σε περιοχές που δεν είχαμε ρυγχίτη. Οπότε από τώρα και μετά θα πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας μας και την αντιμετώπιση του ρυγχίτη»...
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι, που πάει και τσιμπάει την ελιά και εναποθέτει εκεί τα αβγά του».
Έως 3,85 € η τιμή για το λάδι-χρυσάφι της Κρήτης
Από 3,70 μέχρι και 3,85 ευρώ στο νομό Ηρακλείου και στα 3,80 ευρώ στο νομό Ρεθύμνου είναι οι πρώτες τιμές που ανακοινώνονται ως τιμές εκκίνησης για τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Την ίδια ώρα, η εικόνα της διεθνούς αγοράς ελαιολάδου δείχνει ότι η διεθνής παραγωγή θα είναι αυξημένη από πέρυσι σχεδόν κατά 12% κι αυτό το στοιχείο προέρχεται από τις επίσημες ανακοινώσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
Ήδη στο νομό Ρεθύμνου έχει δοθεί μια πρώτη τιμή στους παραγωγούς του πρώην δήμου Αρκαδίου από έμπορο ελαιολάδου, ο οποίος μάλιστα για να καλύψει τις ανάγκες του έχει αγοράσει ελαιόλαδο και από το Ακρωτήρι του νομού Χανίων και από τα νότια του νομού Ρεθύμνου.
Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, που ξεκαθάρισε ότι οι παραγωγοί του δήμου Ρεθύμνου, στο κομμάτι που αφορά στα ελαιόδεντρα του πρώην δήμου Αρκαδίου, έχουν αρχίσει το λιομάζωμα εδώ και ένα δεκαήμερο. Ο λόγος έχει να κάνει με τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει στα δέντρα τους ο δάκος κατά τη φετινή περίοδο. «Αρχικά η ζημιά εντοπιζόταν στη χοντρολιά. Αλλά πλέον έχουμε και στις ψιλολιές πρόβλημα από το δάκο», λέει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου, τονίζοντας ακόμη ότι η διοίκηση του Συλλόγου θα επισκεφτεί το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Εκεί θα θέσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δακοκτονία, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει συναντήσεις με τους τοπικούς βουλευτές. «Εμείς διεκδικούμε αποζημιώσεις», λέει, «τις οποίες και περιμένουμε από το κράτος. Δε μας απασχολεί αν ο ΕΛΓΑ αρνείται να τις δώσει»...

Στο Ηράκλειο
Στο νομό Ηρακλείου είναι νωρίς ακόμα για τιμές παραγωγού. Αλλά η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστική για να μπορέσουν κάποιοι έμποροι να καταλήξουν στις τιμές παραγωγού, κρίνοντας από τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, ο ιδιώτης έμπορος ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι θα ξεκινήσει να πληρώνει τους δικούς του παραγωγούς με την τιμή των 3,70 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές όταν θα αλέθουν στα ελαιοτριβεία, συν 15 λεπτά το κιλό όταν θα παραδίδουν τον ελαιόκαρπό τους στον "Κοινό Σωρό" στο Γάζι.
Από την πλευρά του ο γεωπόνος και έμπορος ελαιολάδου Κώστας Αγγελιδάκης, κρίνοντας από την εικόνα που ο ίδιος έχει στις περιοχές του Μονοφατσίου, δηλώνει ότι δεν είναι τελικά η παραγωγή ελαιολάδου μεγαλύτερη από πέρυσι όπως αρχικά φαινόταν.
«Μέχρι τις 20 Ιουλίου είχαμε αυτή την εικόνα. Αλλά από τότε και μετά, έκανε τεράστια ζημιά στον ελαιόκαρπο ο ρυγχίτης, ενώ για τη ζημιά από το δάκο θα δούμε τώρα τα αποτελέσματα», είπε στην εφημερίδα μας ο Κώστας Αγγελιδάκης. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο ρυγχίτης φέτος αιφνιδίασε τους παραγωγούς και τους γεωπόνους. Και από 20 Ιουλίου και μετά διέλυσε τον ελαιόκαρπο. «Οι ζέστες δεν τον επηρεάζουν, όπως επηρεάζουν το δάκο», διευκρινίζει ο Κώστας Αγγελιδάκης, που κάνει λόγο για ζημιές ακόμα και στο 100% σε λιόφυτα που αρχικά είχαν φανεί ότι θα είχαν μεσοβεντέμα.

«Ας μην είμαστε υπερβολικοί»
«Εμείς οι παραγωγοί καμιά φορά κρατούμε το λάδι λέγοντας πως δε θα το πουλήσουμε στα 3,80 ευρώ το κιλό και περιμένουμε να πιάσει 4 ευρώ και παραπάνω. Το κάνουμε αυτό πιστεύοντας ότι το λάδι μας θα το αγοράσει το Αμερικανάκι και ο Γερμανός. Δεν είναι όμως έτσι. Το λάδι μας θα πάει σε καταναλωτές που αν δουν υπερβολικές τιμές δε θα το αγοράσουν», λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Ο ίδιος δεν πιστεύει με τίποτα ότι η φετινή παραγωγή στο νομό Ηρακλείου θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. «Να μη σας πω ότι θα είναι και πιο κάτω. Διότι φέτος δε βοήθησε και ο καιρός. Πέρυσι ήταν η καλή χρονιά για το λάδι», λέει ο Γιώργος Τζωρτζάκης.
Καταλήγοντας θεωρεί ως πολύ καλό ξεκίνημα για το λάδι τις τιμές αυτές των 3,70 έως και 3,85 ευρώ το κιλό. Και προσθέτει ότι «αυτές δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν στη συνέχεια. Μακάρι να έχουμε σταθερά κάθε χρόνο τιμές από 3,50 μέχρι 4 ευρώ το κιλό για δέκα χρόνια τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουμε ως παραγωγοί να κάνουμε τους προγραμματισμούς μας. Και μην ξεχνάμε ότι πέρυσι το λάδι ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα, γύρω στα 3,10 με 3,20 ευρώ το κιλό»...

«Εμείς θα ακολουθήσουμε την αγορά»
«Η Ένωση Ηρακλείου δεν μπορεί να δώσει τιμές πάνω από αυτές που επιτρέπει η διεθνής αγορά. Κι έτσι προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τιμές της ΕΑΣΗ στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου θα "παίξουν" γύρω στα 3,50 έως 3,70 ευρώ το κιλό», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μύρων Χιλετζάκης. «Περιμένουμε τη ΔΑΟΚ να ανακοινώσει ημερομηνία ανοίγματος των ιδιωτικών και των συνεταιριστικών ελαιουργείων», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Η εικόνα της διεθνούς αγοράς
Αυξημένη σχεδόν 12% από πέρσι, στους 2,854 εκατ. τόνους, αναμένεται η διεθνής παραγωγή ελαιολάδου για τη σεζόν 2017-2018, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που παρουσίασε πρόσφατα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του προϊόντος παγκοσμίως θα φτάσει τους 2,889 εκατ. τόνους (+5% από το 2016-2017). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποθέματα είναι μειωμένα κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και η παραγωγή, αν και καλύτερη από το 2016-2017, δε θα ξεπεράσει το μέσο όρο της 5ετίας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι θα διατηρηθούν ικανοποιητικά επίπεδα τιμών.
Έτσι, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε μια διεθνή παραγωγή ελαιολάδου 2.854.000 τόνων και σε μια διεθνή κατανάλωση 2.889.000 τόνων. Σε ό,τι αφορά την εκτιμηθείσα παραγωγή ανά κράτος, αναμένεται η Ισπανία να φτάσει τους 1,8 εκατομμύρια τόνους, η Ελλάδα τους 320.000 τόνους, στους 300.000 τόνους η Πορτογαλία, 110.000 η Τυνησία, 220.000 η Τουρκία, 180.000 το Μαρόκο, 120.000 η Αλγερία, 80.000 η Αργεντινή, 37.500 η Ιορδανία και 25.000 η Αίγυπτος.


ΠΗΓΗ: http://www.neakriti.gr,https://cretedoc.gr,www.cretan-nutrition.gr


creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!