ΑΜΑΡΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΘΕΩΝ – ΤΟΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (VIDEO)

CRETEONAIR


ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΙΤΣΙΚΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το Αμάρι (παλιότερα)ονομαζόταν (Αμάριον και Νευς Αμάρι) είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός της δημοτικής κοινότητας Σιβρίτου, του δήμου Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. Από το χωριό έλαβε την ονομασία της κατά την βενετοκρατία ολόκληρη η ομώνυμη επαρχία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του Αμαρίου ανέρχεται στους 111 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία καλλιεργώντας κυρίως αμπέλια, ελαιόδενδρα, δημητριακά και ζωοτροφές.
      
       Στην περιοχή του Αμαρίου μπορεί να επισκεφτεί κάποιος πολλούς βυζαντινούς ναούς. Εκτός από την εγκαταλελειμμένη Μονή Ασωμάτων που ιδρύθηκε πιθανότατα κατά τη Β’ Βυζαντινή περίοδο, μπορούμε να δούμε τις λίγες τοιχογραφίες που σώζονται στον μικρό ναό της Αγίας Άννας, στις παρυφές του χωριού Αμάρι, η οποία χρονολογείται στον 13ο αιώνα, τον ναό του Άγιου Γεώργιου Ξιφηφόρου επίσης του 13ου αιώνα, που βρίσκεται 800 μ. από τον κεντρικό δρόμο προς Αποδούλου, αλλά και την ξακουστή Παναγία του Μέρωνα (14ος αι.) στην οποία βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας που έχει χαρακτηριστεί ως «Μόνα Λίζα του Βυζαντίου». Επίσης μπορούμε να εξερευνήσουμε τα χωριά του Αμαρίου: ΒισταγήΑμάριΜέρωναΆνω Μέρος και Γερακάρι.
    
Κοιλάδα Αμαρίου :
     Η κοιλάδα του Αμαρίου σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Κέδρος και στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 400-500m και έχει μήκος 25km. Είναι το φυσικό πέρασμα από το βόρειο Ρέθυμνο προς τον Νότο και τη Μεσσαρά. Γι’ αυτή την κεντρική του θέση, υπήρξε θέατρο ιστορικών γεγονότων, κυρίως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
    Το Αμάρι ανήκει στις περιοχές της Κρήτης με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό από εδώ πηγάζει ο Πλατύς Ποταμός που εκβάλει στην Αγία Γαλήνη, αλλά και εδώ υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Κρήτης, το φράγμα των Ποταμών. Στην εύφορη κοιλάδα του Αμαρίου υπάρχουν πολλά σπάνια είδη Κρητικής χλωρίδας, όπως στον φυσικό «Βοτανικό Κήπο» του Γιους Κάμπου, βόρεια του Όρους Κέδρος.
      Η κοιλάδα είναι στολισμένη με όμορφα χωριουδάκια, με το μεγαλύτερο να είναι ο Φουρφουράς. Παλιές Βυζαντινές εκκλησίες, μινωικοί οικισμοί και άγρια βουνά τριγύρω προκαλούν ένα όμορφο συναίσθημα σε όποιον επισκεφτεί το μέρος αυτό. Το φαράγγι της Πατσού, το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου, η αρχαία Σίβρυτος, η μονή των Ασωμάτων, οι μινωικοί οικισμοί στο Μοναστηράκι και στο Αποδούλου είναι τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Αμαρίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ  ΧΩΡΙΟ:

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΑΜΑΡΙ (ΒΙΝΤΕΟ):


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: ΑΜΑΡΙ -  Γενέτειρα Θεών, Τόπος Ανθρώπων:


creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!