Μανώλης Κακλής: Ο σπουδαίος καλλιτέχνης με την ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή …!


Γράφει η Πόπη Νταβιγλάκη
Μεγάλη η απώλεια στον καλλιτεχνικό χώρο της Κρήτης..Ο καλλιτέχνης με την τρυφερή  κάρδια, και την δυνατή ψυχή, άξιος θαυμασμού παράδειγμα προς μίμηση σε όλους εμάς, αυτούς, που τα παρατάνε με το παραμικρό που συμβαίνει κάτι και τα βάζουν με τη μοίρα ότι όλα τους πάνε στραβά και χάνουν το κουράγιο τους. Ανθρωπου να μη τύχει ότι του έτυχε, έχασε το βλαστό του, το καμάρι του, τραγούδαγε και ίσως η ψυχή του να θρηνούσε, ή κάρδια του να έκλαιγε, κι όμως παρόλα αυτά  είχε ένα πλούσια εγκάρδιο χαμόγελο στο πρόσωπο και διασκέδαζε όλους εμάς. Καλό σου ταξίδι Μανώλη Κακλή στην γειτονιά των αγγέλων.! Σε Ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες στον τόπο μας και για τη δύναμη ψυχής που μας δίδαξες..!
Μανώλης Κακλής: Ο σπουδαίος καλλιτέχνης με την ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή …! 
Νταβιγλακη Πόπη 19/10/2017
Είχε πει:
Το λαγούτο
Δεν υπάρχει πιο γλυκό & πιο μεγάλο πράγμα, δεν υπάρχει μεγαλύτερος έρωτας, μεγαλύτερος σεβντάς. Εγώ λέω ότι το φαΐ είναι για να κρατιέται ο άνθρωπος & η μουσική είναι η τροφή της ψυχής.!Την τελευταία του πνοή άφησε στην ηλικία των 72 ετών ο σπουδαίος καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής Μανώλης Κακλής.
Ο κορυφαίος λαουτιέρης και τραγουδιστής προδόθηκε από την καρδιά του.
Ο γνωστός καλλιτέχνης πήγε να βρει την κόρη του Μαρίνα, που έφυγε από τη ζωή πριν από αρκετά χρόνια. Μάλιστα το σκληρό χτύπημα της μπόρας τον έκανε πολλές φορές να σκεφτεί να εγκαταλείψει το μουσικό πάλκο.
όταν πριν από αρκετά χρόνια την έχασε και αυτό το σκληρό χτύπημα της μοίρας παραλίγο να τον γονατίσει και να εγκαταλείψει το μουσικό πάλκο.
Χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του πριν μερικούς μήνες στο ράδιο «ερωτόκριτος» ανέφερε σε ερώτηση αν υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκε να σταματήσει:
«Όχι. Παρά μόνο μια φορά σε μια στιγμή που μου έτυχε κάτι προσωπικό και είπα: Κλείνει το στόμα μου, δένονται τα χέρια μου και δεν ασχολιέμαι με τίποτα… Αλλά η αγάπη του κόσμου, ο φίλος μου ο Βιτώρος, φίλοι μου και από δω και από την Αμερική, με βοήθησαν να ξεπεράσω και να το παλέψω! Να ανέβω ξανά στο πάλκο, όταν έχασα το παιδί μου, την Μαρίνα μου, τότε μόνο είπα τώρα τελειώνουν όλα για μένα δεν υπάρχει τίποτα άλλο....»

Βιογραφικό Μανώλη Κακλή
Ο Μανώλης Κακλής γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαούτο από το 1969.Από πολύ νεαρή ηλικία είχε την τύχη να ζήσει από κοντά σε ένα ζωντανό περιβάλλον γεμάτο ακούσματα μουσικά, γνήσια παραδοσιακά, όπως του Μπαξεβάνη και του Νίκου του Μανιά. Οι δύο αυτοί λαουτιέρηδες τον επηρέασαν βαθύτατα.
Η τεχνική τους στο λαούτο και η έκφραση στο τραγούδι καθόρισαν την πορεία του νεαρού τότε καλλιτέχνη, ο οποίος πολύ γρήγορα σημείωσε τεράστια πρόοδο και εξέλιξη και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της Κρητικής μουσικής παράδοσης. Ιδιαίτερα στο τραγούδι διακρίθηκε για την ερμηνεία του που την υπογράμμιζε μοναδικά η εξαιρετική «Κρητική» χροιά της φωνής του.
Έχει να παρουσιάσει πλούσια δισκογραφία και συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως Νίκος Μανιάς, Ροδάμανθος Ανδρουλάκης, Ζαχ.Μελεσσανάκης, Θαν.Σκορδαλός, κ.α. και ανελλιπή ζωντανή παρουσία στα Κρητικά κέντρα του νησιού, της Ελλάδας γενικότερα αλλά και του εξωτερικού.
Σε ηλικία 16 χρονών
Τα πρώτα μουσικά ακούσματα του είναι από τον επίσης Πισκοπιανό & γείτονά του Νίκο Μανιά. Σε ηλικία 16 ετών ο πατέρας του αναγκάζεται να του πάρει το πρώτο του λαγούτο, αφού τον παροτρύνουν βέβαια κάποιοι που έχουν διακρίνει ότι μέσα του υπάρχει τομεράκι της κρητικής μουσικής. Από εκεί & πέρα μόνος του προσπαθεί να τιθασεύσει αυτό το όργανο & να μάθει τους σκοπούς.
Παλιά γίνονταν μεγάλα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα. Έτσι, λοιπόν, έπαιξα για πρώτη φορά στον πλάτανο σε ηλικία 18 χρονών & αυτό γιατί με εμπιστεύτηκε ο συγχωριανός μου, ο αείμνηστος Παντελής Δαμανάκης. Έπαιζα μαζί με τον Μανώλη Κοτζάμπαση από το Χρωμοναστήρι. Στη συνέχεια με τον Μάρκο Δασκαλομαρκάκη από την Ασή Γωνιά, οπότε δεθήκαμε Πισκοπιανάκια & Ασηγωνοτάκια κάνοντας πολλά όμορφα γλέντια. Μόλις απολύθηκα από τον στρατό, συνεχίσαμε με τον Δασκαλομαρκάκη & ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία με το Ροδάμανθο Ανδρουλιδάκη.
Δισκογραφικά βήματα
Μαζί με το Λεωνίδα τον Κλάδο, δύο μικρούς τότε δίσκους, τους «Κάνε τον πόνο μου χαρά» & «Ο κόσμος με κατηγορεί». Αυτοί οι δίσκοι προέκυψαν μετά από ένα γλέντι στη Μεσσαρά όπου με είχε καλέσει την εποχή που εκείνος, όπως γνωστό είχε εγκαταλείψει τη λύρα για 18 χρόνια.
Με το Ροδάμανθο το «Θα την κάψω την καρδιά». & άλλοι μεγάλοι δίσκοι με τον Κλάδο, με το Ζαχαρία το Μελισσανάκη, τον Αλεφαντινό, το Βενιάκη, με το Γεράσιμο Σταματογιαννάκη, το Μανώλη Καρπουζάκη & άλλους. Η συνεργασία μας ήταν με όλους πολύχρονη.
Το λαγούτο
Δεν υπάρχει πιο γλυκό & πιο μεγάλο πράγμα, δεν υπάρχει μεγαλύτερος έρωτας, μεγαλύτερος σεβντάς. Εγώ λέω ότι το φαΐ είναι για να κρατιέται ο άνθρωπος & η μουσική είναι η τροφή της ψυχής.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/830131/thrinos-stin-kritiki-moysiki-efyge-o-spoydaios-kallitexnis-manolis-kaklis#ixzz4vtmdZtOR

 Tην Παρασκευή στην Επισκοπή η κηδεία του Μανώλη Κακλή
Νότια Κρήτη

Tην Παρασκευή στην Επισκοπή η κηδεία του Μανώλη Κακλή

18/10/2017 | 20:43
Την Παρασκευή στις  στο χωριό του στην Επισκοπή θα γίνει η κηδεία του σπουδαίου καλλιτέχνη της Κρητικής μουσικής  Μανώλη Κακλή . Ο Μανώλης που πριν μερικά χρόνια είχε χάσει την κόρη του προδόθηκε από την καρδιά του με αποτέλεσμα σήμερα να πεθάνει από αιφνίδια ανακοπή καρδιάς.
Από τις 10 το πρωϊ της Παρασκευής η σωρός του θα βρίσκεται στο μαγαζί του που βρίσκεται στη γέφυρα Γερανίου στην Επισκοπή , ενώ αμέσως μετά θα μεταφερθεί στον Προφήτη Ηλία Επισκοπής όπου θα ψαλεί και η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή του θα γίνει στο νεκροταφείο Αγίου Κωνσταντίνου Επισκοπής.
http://apopsilive.gr/notia-kriti/tin-paraskeui-stin-episkopi-kideia-tou-manoli-kakli

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!