O Μιχάλης Ξενάκης μιλάει στο CRETEONAIR :Μ’ αρέσουν τα απλά πράματα, δεν μπορώ το εφέ,μου αρέσει η καλή παρέα,η ταπεινή χωρίς φιγούρα.


Η ήρεμη δύναμη της Κρητικής μουσικής έχει ονοματεπώνυμο ! Μιχάλης Ξενάκης!Γεννημένος και μεγαλωμένος με τις γλυκές νότες του μαντολίνου που έπαιζε ο πατέρας του και γέμιζαν το σπίτι στο Βενεράτο Ηρακλείου και μαζί την ψυχή του Μιχάλη!
Πρώτα τα δάχτυλα του ακούμπησαν τις χορδές του μαντολίνου..και λίγο αργότερα της λύρας
Τρεις ολοκληρωμένες δουλειές βγήκαν από έναν αθόρυβο καλλιτέχνη όμως αγαπήθηκαν με θόρυβο από τους λάτρεις της μουσικής που μεγαλουργεί μέσα από την ταπεινότητα και την ατόφια προσήλωση στην παράδοση ''Κάθε μεγάλος έρωτας'', ''Μια αγκαλιά τραγούδια'', ''Μοναχικοί δρόμοι''.Μέσα σε αυτές τις δουλειές ο στίχος παντρεύεται με την μουσική..χωρίς τα ξόμπλια της υπερβολής..με την μαγεία που η απλότητα καταφέρνει να αγγίζει το υπέροχο .Πάντα πιστός αγωνιστής της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής..ονειρεύεται το μέλλον της μέσα από την νέα γενιά και την υπηρετεί αντιστεκόμενος στο ''εφήμερο'' και το ''δήθεν''!!!
Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα κύριε Ξενάκη...''Nα γελάς'' ένα από τα αγαπημένα τραγούδια σας για όλους μας....τι θα λέγατε σήμερα σε κάθε Έλληνα;...''Nα γελάς''...είναι από μόνο του τίτλος - μήνυμα..πόσο εφικτό είναι σήμερα με όσα συμβαίνουν γύρω μας;


Σίγουρα όσα συμβαίνουν  είναι λόγος να έχει κανείς προβληματισμό ακόμα και θλίψη .Αλλά ξέρεις τι σκέφτομαι συχνά;Εδώ υπό περιόδους κατοχής ο Έλληνας έκανε παιδιά και ήλπιζε και μετά τα επόμενα χρόνια της ανοικοδόμησης,που επίσης ήτανε δύσκολα και σκληρά,πάλι και τότε ο κόσμος τα καλοκαίρια έκανε βεγγέρα στα σοκάκια και εμονιαζανε πολλοί πολλοί άνθρωποι και...παρότι  δεν είχανε ούτε νερό να πλυθούν ,το πιο άφθονο αγαθό ήτανε το γέλιο...τώρα τι συνέβη;…...μας βάλανε σε μια περίοδο ευδαιμονίας και μας πεισανε ότι μας είναι απαραίτητα πολύ περισσότερα απ αυτά που όντως μας είναι,μετά μας τα κοψανε και το αποτέλεσμα ειναι τό προφίλ του ανθρώπου, αυτό που βλέπεις σήμερα..Ξέρεις,για να γελά κάποιος πρέπει να χει στοιχεία ευτυχίας μέσα του .Αυτό εξασφαλίζεται με καλό πνεύμα και πίστη στο Θεό. Ούτε με επενδύσεις ούτε με επαγγελματικές επιτυχίες γεμίζει το κενό .Επομένως ακόμα και σήμερα είναι εφικτό να’ναι κάποιος καλά και να γελάει αρκεί να ‘χει μια πληρότητα μέσα του.


Έχετε διαλέξει μια αθόρυβη πορεία μακριά από πιθανόν ανούσιες δημόσιες σχέσεις αλλά επιτυχώς θορυβώδης ευτυχώς για την Κρητική μουσική από καλλιτεχνική αξία Θα αλλάζατε κάτι σε αυτό; 'H πιστευτε πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος ενός γνήσιου καλλιτέχνη;

Ανούσιες δεν θα τις χαρακτήριζα κανενός τύπου δημόσιες σχέσεις γιατί όλη η ουσία είναι εκεί .Ας μην κρυβόμαστε και τα χρήματα και η αναγνωρισιμότητα σήμερα έχει να κάνει με αυτό, δεν είναι κακό. Απλά δεν το κάνω αυτό το κομμάτι γιατί δεν ξέρω να το κάνω και δεν μου λείπει .Δεν έχω διάθεση να αλλάξω τίποτα .Δεν μπορώ να ορίσω εγώ τον γνήσιο καλλιτέχνη ποιος είναι και πως είναι. Νομίζω όμως ότι η γνησιότητα δεν είναι κάτι άλλο από την αλήθεια,αρα θα μπορουσα να πω ότι γνήσιος άνθρωπος και καλλιτέχνης είναι εκείνος που υπηρετεί την αλήθεια που έχει μέσα του…. όποια είναι αυτή..
ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ tvCRETA


Σήμερα ακούμε καλλιτέχνες να δημιουργούν τραγούδια που ξεκινούν από τον στίχο με στόχο να είναι μονό ''πιασαρικος'' για το κοινό;Θα μπαινατε σε αυτή τη διαδικασία ή πιστευτε πως μπορεί ο στίχος να γίνει το ίδιο αγαπητός από τον κόσμο αν πράγματι έχει να πει χωρίς περιττά ξόμπλια;

Ναι είναι μια διαδεδομένη φιλοσοφία αυτή πλέον , να ξεκινάς δηλαδή κάτι με γνώμονα το πως θα ‘χει επιρροή ή  πως θα κάνει θόρυβο στο κοινό με τελικό ζητούμενο να γίνεις γνωστός και συ… εντάξει ...είναι που δεν αντέχει κανείς μας πλέον στην αφάνεια...στο δεύτερο  σκέλος της ερώτησης θίγεις ένα άλλο μεγάλο θέμα,το αν δηλαδή είναι καλύτερα ο στίχος να είναι λιτός και περιεκτικός .ΝΑΙ!! Είναι και το πιο δύσκολο όμως ...η αλήθεια με απλά λόγια!

Τι θα σας χαρακτήριζε ως καλλιτέχνη με 4 λέξεις;

Αυτό θα στο πούνε κάποιοι που με αγαπούν και με ακούνε Δεν μπορώ να στο πω εγώ Πάντως να ξέρεις ότι αυτά που χαρακτηρίζουν ένα άνθρωπο,τα ίδια χαρακτηριστικά τον διακρίνουν και σαν καλλιτέχνη.

Πόσο δύσκολα είναι σήμερα για τους καλλιτέχνες να επιβιώσουν μέσα στην κρίση;Και πόσο δύσκολο είναι να εμπνευστούν βιώνοντας μια σκληρή κοινωνική καθημερινότητα ή μήπως μπορεί αυτή η κρίση που ζούμε να είναι κίνητρο έμπνευσης για δημιουργία;

Είναι δύσκολο όντως ..όπως δύσκολο είναι και για τόσα άλλα επαγγέλματα .Σίγουρα είναι κίνητρο η πραγματικότητα η κοινωνική και αυτό το καταλαβαίνεις αν παρατηρήσεις ποιες περιόδους γράφτηκαν τα πιο σπουδαία τραγούδια στην Ελλάδα Πότε μεγαλούργησαν οι συνθέτες μας?Τις πιο σκληρές κοινωνικά περιόδους,κι αυτά τα φεγγάρια όχι τυχαίως ,υπήρξαν και οι μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης, οπότε τίποτα δεν είναι τυχαίο!!

Κάθε σας δισκογραφική δουλειά έχει μια μοναδικότητα που άλλωστε σας χαρακτηρίζει Ποιο ή ποια τραγούδια θα θέλατε να είχαν ακουστεί περισσότερο ή νοιώθετε ότι έχουν αδικηθεί ενώ γιας σας είναι σημαντικά;

Ανοίγεις ένα τεράστιο θέμα και μπράβο γιατί δεν έχω ακούσει συχνά να θίγεται αυτό .Συμβαίνει συχνά αυτό... να έχεις αδυναμία σε ένα κομμάτι κι αυτό να ακουστεί απλά σε ένα ειδικό μέρος του κοινού, ή και να περάσει απαρατήρητο Μου ‘χει συμβεί και μένα αλλά δεν τα κατατάσσω στα αδικημένα αυτά τα τραγούδια.. γιατί άλλα συναισθηματικά ή τεχνικά κριτήρια έχω εγώ κ άλλα αυτός που τα ακούει και δεύτερον μην ξεχνάς ότι εμείς θα φύγουμε,το τραγούδι θα μείνει,οπότε ίσως κάποια στιγμή να χει το χώρο και το χρόνο του και τέλος πάντων,μου αρέσει να αρέσω,αλλά ο βασικός λόγος που παίζω ακόμη μουσική είναι επειδή μου αρέσει η μουσική

Θα χρησιμοποιούσατε τα social media για να προωθήσετε την δουλειά σας;Είναι κάτι με το οποίο ασχολείστε;

Δεν ασχολούμαι,όχι .Είναι όμως που δεν ασχολούμαι εγώ... όχι ότι απαξιώνω την διαδικασία ή όσους την ακολουθούν,κάθε άλλο!

''H Kρητη έχει διαφορά από τους άλλους τοπους...''.....πεστε μας τους λόγους που πιστευτε εσείς ότι συμβαίνει αυτό;

Ναι έχει διαφορετικότητα και ιδιαιτερότητα τούτος ο τόπος.....έχει μια μεγάλη ιστορία που την συνθέτουν σπουδαίοι πολεμιστές,ποιητές ,τραγουδιστές,ιερωμένοι,άγιοι..και από μορφολογία εδάφους στα πάντα!! Κάτι που μου αρέσει πολύ Όλη η Ελλάδα είναι ασύγκριτος τόπος όμως! Έχουμε την ευλογία του Θεού.

Δώστε μας με λόγια μια εικόνα του Μιχάλη Ξενάκη ....που εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε αλλά θα θέλαμε να μάθουμε

Μ’ αρέσουν τα απλά πράματα, δεν μπορώ το εφέ,μου αρέσει η καλή παρέα...  η ταπεινή χωρίς φιγούρα. Μου αρέσει η μουσική,όλη η μουσική . Ιδιαίτερα η Κρητική αλλά και όλη η μουσική της Ελλάδας.Μου αρέσει η φύση και το κυνήγι του λαγού...αυτά κληρονόμησα απ τον πάτερα μου μαζί με ένα δικανο και ένα μαντολίνο…!!


Έχετε στο νου σας την δημιουργία σύντομα ενός καινούριου κομματιού ή μια νέας ολοκληρωμένης δουλειάς;
Αυτό τον καιρό πρώτα ο Θεός θα μπω στούντιο να γράψω .Έχω έτοιμα τραγούδια

Και .....τέλος  παλι με αφορμή τον τίτλο ενός δικού σας τραγουδιού ''Τα κλειδιά'..Εσείς τα κλειδιά της δική σας ψυχής που θα τα εμπιστευόσασταν; Kαι αν θα το κάνατε;

Τα κλειδιά τα βαστά πάντα ο άλλος !! Εμείς είμαστε η κλειδαριά...........


Τελειώνοντας αυτή την συνέντευξη ο ένας ευχαρίστησε τον άλλον….Όχι τυπικά..ουσιαστικά!
Γιατί ο Μιχάλης Ξενάκης είναι ένας μεγαλόκαρδος και ευγενής άνθρωπος …..και γω…..γιατί τα λόγια του με ταξίδεψαν στο….αληθινό!!!

ΝΑΤΑΣΑ ΠΕΤΡΟΥ  

creteonair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΑΡΘΡΑ,TRENDS..ΒΑΛΕ ΕΔΩ ΤΟ MAIL ΣΟΥ!