Πέθανε ο Stephen William Hawking.

Σκίτσο Άννα Μακρή - Γράφει η Φωτεινή Μακρή.

Ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και διευθυντής ερευνών στο κέντρο θεωρητικής κοσμολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Φανατικός υποστηρικτής ερμηνείας των πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Και ο πρώτος που υποστήριξε πως η κοσμολογία προέκυπτε  από την ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Οι πιο σημαντικές επιστημονικές εργασίες του ήταν η συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ σε θέματα βαρυτικής μοναδικότητας και η η θεωρία πως οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία η οποία ονομάστηκε ακτινιβολία ΧΟΚΙΝΓΚ.

Το αξιοσημείωτο της ζωής του ήταν πως έπασχε από την νόσο του κινητικού νευρώνα ή πλάγια μυατροφική σκλήρυνση η οποία είναι εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται δε από σπαστικότητα και προοδευτική μυική αδυναμία. Με αποτέλεσμα την δυσκολία στην ομιλία, κατάποση και αναπνοή. . Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε τρία παιδιά.

Ο Στήβεν Χόκινγκ, κατάφερε να μπεί στο  στο μυαλό μας και την καρδιά μας  με υπέροχα αποφθέγματα όπως:

«Χωρίς την ατέλεια, ούτε εσύ, ούτε εγώ θα υπήρχαμε».

«Οι άνθρωποι δε θα σου διαθέτουν χρόνο αν είσαι θυμωμένος ή παραπονιάρης.»

«Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία».

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή».

Το παρελθόν, όπως και το μέλλον είναι άπειρα και απροσδιόριστα και υπάρχουν μόνο σαν φάσμα πιθανοτήτων».

Διακρίθηκε πάρα πολλές φορές στην ζωή του και κάποια από τα βραβεία που πήρε ήταν:

  • Μετάλλιο Άλμπερτ Αϊνστάιν (1979)
  • Βραβείο φυσικής Βολφ (1988)
  • Μετάλλιο Κόπλυ (2006)
  • Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (2009)
  • Βραβείο Θεμελιωδούς Φυσικής (2013)
  • Τάγμα των Συντρόφων της Τιμής (1989)

Ο Στήβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ  είναι μια ακόμη περίτρανη απόδειξη πως αυτός που έχει θέληση δημιουργεί και δημιουργεί πάρα πολλά. Αυτό είναι η απόδειξη πως τελικά δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο σε αυτή την ζωή. (Γουίλιαμ Σέξπιρ)

Το κείμενο και το σκίτσο υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Αυτά τα στοιχεία δεν επιτρέπεται να αντιγραφούν για εμπορική χρήση. Επιτρέπεται όμως να δημοσιευτούν στο site http://www.creteonair.eu/   καθώς και η αντιγραφή σε άλλα site, social media και blog, αρκεί να αναφέρεται η πηγή. 16/03/2018 ΑΝΝΑ ΜΑΚΡΗ – ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΚΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου